Öfke kontrolü 2

Öfke kontrolü 2

Öfke karşılanmamış istekler, istenmeyen sonuçlar ve beklentiler sonucu oluşan doğal ve her insanda görülen evrensel bir tepkidir. “Kötü” bir duygu olarak görülerek hep zarar verici sonuçları ön plana çıkarılsa da uygun bir şekilde ifade edildiğinde etkili bir iletişim için yararlı bir duygudur. Hem bu zararları hem de yararları göz önüne alındığında öfkenin yönetilmesi gerektiği görülmektedir.

Öfkeyle başa çıkmak için bir takım yollar vardır. Bu yolları; öfkeyi tanımak ve uyarıcılara yönelik, bedene yönelik, düşüncelere yönelik ve davranışlara yönelik yöntemler olarak incelemek mümkündür. 
Uygun bir baş etme için öncelikle bu duygunun varlığının kabul edilmesi ve tanınması gerekir.

Çoğu zaman öfkeyi tetikleyen bir takım uyarıcılar bulunmaktadır. Bu uyarıcılara yönelik müdahaleler de, baş etmek için bir yoldur. Bunun için belirli konuları belirli zamanlarda konuşma gibi planlı kaçınma yapılabilir. Fiziksel uzaklaşma ile tartışmaya bir süre ara verip o ortamda uzaklaşılır. Birey tartışma konusu hakkında daha fazla bilgi toplamak veya düşüncelerini süzgeçten geçirmek için biraz zaman kazanma yoluna gidebilir. Bazen de dikkatini başka yöne çevirerek ya da düşünce durdurması yaparak ketleme yapabilir. 
Bedene yönelik yöntemler ise gevşeme egzersizleri ve fiziksel egzersizleri içermektedir. Bunun için bir takım nefes egzersizleri, aşamalı kas gevşemesi etkili olabilmektedir. 
Düşüncelere yönelik yöntemlerde ise düşünme süreçlerini gözden geçirme ve bunu yeniden düzenleme gerekmektedir. Birey olaylara ilişkin yorumlarını gözden geçirmelidir. “Bu haksızlık”, “onun suçu”, “bunu hak etmedim” gibi öfkeye yol açan yorumlar yerine “bazen böyle şeyler olabilir”, “burada benim de bir katkım olabilir”, “belki bu davranışının esas hedefi ben değildim” gibi yorumlar öfkeyi azaltabilmektedir.

Bu yöntemlere ek olarak önerilen diğer yöntemler de şu şekildedir:

-Kendine sakinleştirecek cümleler söylemek,

-Bağırmamak, vurmamak, şiddeti asla kabul etmemek

-Suçlama yapmaktan kaçınmak

-Soruna odaklanmak ve problem çözme becerileri geliştirmek

-Mizahı kullanmak

-Kişisel saldırılara cevap vermeyerek,durumu kişiselleştirmemek

-Karşıdaki kişi ile duygu ve düşüncelerini paylaşmak

-Stres yönetimi becerileri geliştirmek

-Atılganlık becerileri ile kendini uygun şekilde ifade edebilmek

-Olaylardan önce beklentileri netleştirmek

-Alternatif açıklama getirme konusunda sık sık egzersiz yapmak,

-Tartışma, eleştirme, dinleme, övme gibi bir takım alanlardaki becerileri geliştirmek

-Duyguları tanımak

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Emel Denizci

Etiketler
Öfkeyle başa çıkmak için
Uzm. Kl. Psk. Emel Denizci
Uzm. Kl. Psk. Emel Denizci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube