Obezite ameliyatı sonrası yaşam

Obezite ameliyatı sonrası yaşam

          Bireyler gastrik bypass veya tüp mide ameliyatı sonrası obezite problemlerini tamamen çözeceklerine inanmaktadırlar. Bununla birlikte kilolarına yükledikleri yaşamlarındaki farklı problemlerin de bir anda ortadan kalkacağını düşünmektedirler. Fakat bariatrik cerrahi müdehalesi yaşamdaki tüm problemleri çözebilecek sihirli bir değnek değildir. Birey bu ameliyatı kilo veriş yolculuğunda çok önemli ve etkili bir başlangıç olarak kabul etmelidir.

         Ancak; bu sürece bireyin kendini hazırlaması oldukça önemlidir. Yeni beden, yeni bir yaşam bazı psikolojik sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Tüm bu yolculuk sırasında bazı fiziksel ve psikolojik iniş çıkışların yaşanması yapılan araştırmaların ışığında çok normal kabul edilmektedir. Bu sürece alışmak ve daha rahat atlatabilmek adına bazı noktalara dikkat edilmelidir.

YENİ VÜCUDA ALIŞMAK

Hayatının çok büyük bir bölümünü belkide tamamını obez olarak geçirmiş bir kişi olarak bireyin yeni beden imajına alışması uzun sürebilir. Bu dönemi atlatmak için birey kendine zaman tanımalıdır. Yıllardır küs olduğu aynalarla barışmalı, yeni küçük bedenli kıyafetler aldıkça değişimi kendisine daha rahat kanıtlayacaktır.

GERÇEKÇİ BEKLENTİLER İÇİNDE OLMAK

İlk 6 ile 8 hafta arasında kişi en yüksek kilo kaybına ulaştığı dönem içerisindedir. Bu dönemden sonra bu kilo kaybı ayda 3 kilo civarındadır. Yıl sonuna bakıldığında birey 36 ile 48 kilo arasında vermiş olacağını unutmamalıdır. ideal kilolarda olmak tartışmasız her bireyin yaşam kalitesini yükseltmektedir. Fakat birey farklı sosyal sorunlarını ameliyat sonrasında kilo vererek çözmeye atfetmemelidir. Bireyin sosyal hayatında ameliyata bu şekilde atfettiği bir anlam yok ise şüphesizki kendini bilişsel anlamda iyi fiziksel anlamda ise sağlıklı hissedecektir.

VERİLMİŞ KİLOLARI KORUMAYA ÇALIŞMAK

Ameliyat sonrası kilo alma durumunda utanma, rezil olma, “bu da işe yaramadı” duygusu yaşamanız ve kendinizi kötü hissetmeniz olasıdır. Önemli olan bu dönemlerle başa çıkmayı öğrenmektir. Bu dönemde ekibimiz ile yakın temas halinde olmanız çok önemlidir. Beslenme uzmanımızın yaptığı analizlerle yağ,kas ve sıvı kayıplarınızı objektif olarak değerlendirebilir ve gerektiği takdirde müdehaleler yapabiliriz.

DESTEK OLABİLECEK GERÇEK ARKADAŞLAR EDİNMEK

Bireyler bazı sebeplerden dolayı ameliyat sonrasında arkadaş çevrelerini değiştirmek ya da varolan arkadaş çevreleri ile gerçekçi bir konuşma yapmak durumunda kalabilir. Bireyin yeme tarzı ve yaşam şekli değişmeye başladıkça kendi sosyal çevresinden uzaklaşarak yeni çevreler oluşturmaya başlayabilir. Uzun sürecek başarılar için bu süreçte bireyin kendisine destek olduğunu bildiği ve yapmaya çalıştığı değişikliği sabote etmemeye özen gösteren bir sosyal çevre ile bir arada olması oldukça önemlidir.

Yeni kararlarınızın hayatınıza hafiflik olarak dönmesi dileğiyle..

Psk. Merve PEHLİVAN

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite ameliyatı
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube