Neden psikolojik destek almalıyım?

Neden psikolojik destek almalıyım?

Hayata geldiğimizden beri bir çok problemle karşılaşmış ve bunları kendi bulduğumuz yöntemlerle çözüme ulaşmışızdır. Çevremizdeki sevdiklerimiz, aile ve arkadaşlarımızın da yardımlarını almış olabiliriz. Öyle bir gün gelir ki, karşılaştığımız problemin çözüm yöntemini ne kendimiz, ne de çevremizdeki kişiler anlasalar da kendimizi rahatlatacak bir nokta bulamayabiliriz. Belki çözümsüzlük duygusunun vermiş olduğu yorgunluk,bir çok problemin aynı zamanda üst üste gelmesi, belki terk edilmek, belki de hiçbir zaman düzgün gitmediğine inandığımız ya da başlatamadığımız ilişkiler. Bir şeylerin yanlış gittiğine dair olan inancımızın bizi çözümsüz kıldığı gerçeği ile baş başa kaldığımız zaman tıkanma duygusunu hissederken, vücudumuzun herhangi bir yerini feda etme şekline dönüştüğünü de görebiliriz; baş ağrısı, mide ve bağırsak problemleri, enerji düşüklüğü, yeme ve uyku problemleri ,cilt hastalıkları, cinsel problemler ... vs .

Yas, kayıp durumu, evlilik, çocuklarla yaşanan sıkıntılar, kendi kişiliğimizle ilgili problemler, yinelenen veya atlatılamayan travmalar, korkular,kaygılar,takıntılar, panik atak,depresyon , öfkeyle baş edememe,istediğiniz şekilde gitmeyen mutsuz ilişkiler, cinsel problemlerin olduğu durumlarda bir uzman desteğine ihtiyacınız olabilir. Bu problemlerle baş edemediğiniz  zamanlarda, her zaman orada olacağını bildiğiniz bir kişi olmasını ve tekrar ruh sağlığınıza kavuşmayı istersiniz.  Kendi kendinize çok düşünüp, çözüm için çaba harcamanıza rağmen problemlerin yerli yerinde durduğunu gördüğünüz zaman, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissetmekten daha normal bir his olamaz.

Benzer problemlerin daha önce milyonlarca yıldır yaşandığını ve çözüm yollarının var olduğunu bilmek ,”Evet bu doğal , ben de yaşayabilirim” duygusu yaşatırken,bu çözüm yolları bireysel yaşantınızdaki farklılıklardan dolayı değişiklik gösterecektir. Hali hazırda yaşadığınız problemi internet arama motoruna kaç kez yazmış bir çok bilgi edinmiş , farklı forum sitelerinde yorumlar okumuş olsanız da problem sanki bir dağ gibi ortada duruyorsa başka bir göze ihtiyacınız olabilir. Başka bir göz, herkesten farklı olan yaşantınızın getirdiği problemlerin hangi döngülerle,nasıl sorunlar yaşadığınızı sizle beraber inceleyerek , daha güçlü, daha sağlıklı, daha pozitif ve daha huzurlu olmanıza yardımcı olacaktır. Bu başka bir göz , sizi asla yargılamayan, eleştirmeyen, sakin ve birlikte yol alacağınız bir uzman olmalıdır. Yaşadığınız problemin bir çözüm yolunun var olduğunu ve sizin kendinize ait yaşantınızın getirdiği özel durumların etkisinden dolayı uzmanınızla birlikte ayrı bir yol haritası çizerek çözüme ulaşacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Nasıl ki ameliyat edilecek kişilere anestezi uzmanı herkese aynı miktar narkozu vermiyorsa , baştan tetkiklerini yapıyorsa; psikolojik yaşantılar da o kadar kişiye özeldir. Herkes farklıdır, herkesin aynı durumlarda etkilenme derecesi, kişiliği ve baş etme becerisine göre değişir. Baş etme becerinizin artması ; durumları daha çok irdeleyerek, neler yaşadığınızı anlamlandırarak , sebebi buymuş dediğiniz zamanlarda farkındalık kazanmanızla olacaktır. Daha önce çok sinirlendiğiniz, ağlamadan duramadığınız, dayanamadığınız , bedeninize kadar yansıyan sorunlarla daha rahat baş edebilmek hedef olurken, baş etme becerilerinin gelişimindeki zaman da kişiden kişiye değişecektir.  Sonuç olarak ameliyattan önce anestezi uzmanı tarafından  verilecek narkozun dozu ne kadar önemliyse, psikolojik yaşantıların ve kişiliğin öznelliği de o kadar önemli ve hassastır.

Yardım almanın yardım etmek kadar erdemli bir davranış olduğunu vurgulayarak;

Her türlü sıkıntınızda bir uzmana başvurmada çekinme duygusunun olmadığı, rahat, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeniz dileğiyle...

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Serap Altıntaş

2001 yılında Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümüne başlayarak 2005  yılında mezun oldum.  Aynı yıl kamu görevine atandım ve 5 yıl boyunca Gaziantep ilinde bir ilköğretim okulunda çalıştım.  2010 yılında İstanbul'da bir liseye tayin isteyerek 4 yıl boyunca ergenlerle çalışırken  2011 yılında Psikoterapi Enstitüsü'nden eğitim almaya başladım ve 3 yıl boyunca aldığım eğitimi birebir çalışarak değerlendirme fırsatı buldum. Ergenlik sorunlarıyla ilgilenirken temelde özellikle travmatik yaşantıların çocukluk yıllarında oluştuğu gerçeğini kavradığım an tekrar ilkokula tayin olarak burada anne babalara ulaşmak ve 6-11 yaş çocuklarıyla çalışma fırsatını elde etmiş oldum. Psikoterapi eğitimlerine 2013-2014 yılları arasında CİSED'den almış olduğum Cİnsel Terapi Eğitimini de kattıktan sonra hem devlet kurumlarında hem de ...

Etiketler
Psikolojik destek
Psk. Dan. Serap Altıntaş
Psk. Dan. Serap Altıntaş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube