Ne kadar su içmeliyiz

Ne kadar su içmeliyiz

Bazı insanların bol su içmelerine karşın bazıları şöyle derler: ‘Yılda bir bardak bile ancak su içerim!’... Gerçekten de insanlar arasında, alınan günlük su miktarı olarak çok farklılıklar vardır. Ne var ki araştırıldığında, bu insanların vücut su bileşimleri arasında çok büyük bir fark yoktur. Peki bu durum nasıl oluyor. Az su içtiğini söyleyenlerin diğer gıdalar ve vücudundaki aktif sabit iç dengeleri  ile su dengelerini sağlamaktadırlar. Hayat için vazgeçilmez olan suyun miktarını, vücutta ayar eden bir çok mekanizma vardır.
 
Evet su hayattır, ayrıca solunum ve idrar yolları hastalıklarında ve kabızlıkta belki de birinci ilaçtır. Sabah kalkıp elimizi-yüzümüzü yıkayıp dişlerimizi fırçalayınca fark ederiz ki gece boyunca su alamayan ve solunum yolları, cilt ve böbrekler ile su kaybeden vücudumuz, bize su iç emri göndermeye başlamıştır. Ama bir-iki bardak su ile ama çay – çorba veya meyve suyu ile bunu gideririz. Yahut terleyince veya aktivite artışı sonrası bol bol su içme emri verir susama merkezimiz. Ufacık bir çocuk susayınca bunu hemen belli eder, susama hissi giderilene kadar da bunu belli eder. Yani vücudumuzun ayar mekanizmaları bizi hemen uyarır. Bu mükemmel ayarlı susama merkezimiz dışında ek bir uyarıya gerek yoktur. Susama hissi dışında bol sıvı alımı, bazı durumlar (spor sırasındaki kayıplar, kabızlık, ishal, ateşli hastalıklar, solunum yolu ve idrar yollar hastalıkları) dışında gerekli de değildir.
 
Bizi uyaran bu ayar mekanizmalarına uymak dışında, her gün, ekstradan 2-3 litre su içmeye zorlanmamız çok mantıklı değildir; ayrıca insani de değildir ve uzun vadede bıktırıcıdır. Bizi sık sık tuvalete taşımak, ayakta çok kalıyorsak ödemi arttırmak ve belki de hafif bir su zehirlenmesi-yüklenmesine yol açmaktan başka hiçbir işe de yaramaz.
Sık sorulan bir soru da ılık su içmek, limonlu su içmek...faydalı mıdır; elbette su hayattır ve gerektiği miktarda alınmalıdır ama bunu vücudumuzun ihtiyacına, keyfimize-zevkimize göre yapsak daha iyi olmaz mı?!
 
Çay, meyve suyu, çorba, karpuz...içindeki su ile de vücudumuz su ihtiyacını karşılayabilir. Zaten bunların içindeki su veya bu gıdaların vücutta yakılması sırasında oluşan su vücudumuza yetmiyorsa çok iyi ayarlanmış mekanizmalar bize su iç emri vereceklerdir.
 
Sonuç:
Zayıflamak için aşırı bol su içmenin, hiçbir mantıklı – bilimsel açıklaması yoktur. Bilim ve vücudunuzun belirlediği ihtiyacınız size yol gösterecektir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Selim Komar

Etiketler
Ne kadar su içmeliyiz
Uzm. Dr. Selim Komar
Uzm. Dr. Selim Komar
Trabzon - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube