Mıkrotıa – doğuştan kulak yokluğu

Mıkrotıa – doğuştan kulak yokluğu

Mikrotia, doğuştan kulak kepçesi veya kulağın bir kısmının olmaması durumudur. Çok nadir görülen bir hastalıktır. Dış kulak yolu da kapalı olduğu için işitme kaybı yaşanması muhtemeldir. Orta kulak gelişimi başka bölgede olduğu için bu hastalarda orta kulak tamamen sağlıklıdır.

Mikrotia tedavisi çocuk doğar doğmaz yapılmaz. Çünkü kulak kepçesi yapımında kaburga kıkırdağı kullanılır ve kaburga kıkırdağının gelişmesi için bir süre beklenmesi gerekmektedir. Ancak doğuştan kulak kepçesi yokluğunun tedavisi çocukta psikolojik sebepler ortaya çıkarmaması için okul çağından önce yapılmalıdır. Bu yüzden bu tedavi için en iyi ortalama yaş 5-6′dır. Orta kulağa kanal açılarak orta kulak bölgesinde dokunun olgunlaşması sağlanır. Daha sonra iç kulak bölgesine yapay işitme cihazı yerleştirilir ve ameliyat tamamlanır. Orta kulak estetiğine başlamadan önce dış kulak rekonstrüksiyonunun tamamlanması önemlidir. Mikrotia tedavisi güvenlidir. Yaklaşık 20 yıldır uygulanır ve belli bir standarda ulaşmıştır. Sonuçları mükemmel seviyesindedir. Mikrotia ameliyatı sadece işinde uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kulak kıkırdağına parça almak için kaburgadan faydalanılır. Bu yüzden göğüste bir ameliyat kesisi açılması gerekir.

Tedavide yapılacak işleme göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Kulak eğer baştan tamamen yapılacaksa 2 veya 3 ameliyat gerektirebilir. Yapılması gereken tedavi kaburgadan alınan kıkırdağın kulağa aktarılmasıdır. Bu işlemlerde bazen yapay maddelerde kullanılır ancak bu tavsiye edilmez. Kişinin dokusu en doğal ve sağlıklı olanıdır.

Kulak kepçesinin deri dokusunun oluşturulması için de kullanılan farklı yöntemler vardır. Doku genişletme bu yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde kulak oluşturulacak bölgenin deri altına silikon balkon koyulur ve belli aralıklarla balon serim ile şişirilir. Böylece deri yavaş yavaş genişlemiş olur. Genişleme işlemi 1,5-2 ay kadar sürer. İstenilen büyüklüğe gelince ikinci ameliyatta balon çıkarılır. Hazırlanan kulak iskeleti içine yerleştirilir.

Diğer bir yöntemde kulak yapılacak alan derisi kaldırılır ve altında cep oluşturulur. Cebe kıkırdak iskelet yerleştirilir. 2-3 ay sonra yapılacak ameliyatta deri ve kıkırdak birlikte kaldırılır ve arka tarafına deri yaması konarak kulak kepçesi arka yüzü oluşturulur.

Diğer bir metodda ise kulak üzerindeki saçlı deri altında bulunan temporal fasya adı verilen damarlı bir zar yapısı kaldırılarak kıkırdak iskelet üzerine sarılır. En dışa ise vücudun başka bir kısmından alınan deri yaması sarılarak kulak kepçesinin deri örtüsü sağlanır.
Temporal fasya, hem içteki kıkırdağın hem de dıştaki deri yamasının beslenmesini sağlar. Bir süre sonra neovaskülarizasyon ile her iki doku temporal fasciadan kanlanmaya başlar. Tabii bu kadar kompleks üç ayrı dokunun üzerinde kulak kıvrımlarının oluşturulması çok maharet isteyen bir işlem olup, tüm titizliklere rağmen hastaya ait önceden ölçülemeyen faktörler nedeniyle oluşturulan kıvrımların, kıkırdağın kısmen ya da tamamen erimesi sonucunda kaybolması riski vardır. Tüm bu nedenler kulak rekonstrüksüyonunu en zor konulardan biri haline getirmektedir. Estetik plastik cerrah tüm bu olasılıkları hastanın ailesiyle konuşarak hangi metodun uygulanacağına karar verir.

Ameliyattan sonraki ilk iki hafta kulak üzerine yatılması önerilmez. Bu süreden sonra üzerine yumuşak bir yastıkla yatabilirsiniz. İlk zamanlarda ameliyat bölgesinde bir miktar şişlik olabilir. Her geçen gün bu miktar azalır. Şekil, gittikçe yerine oturur. Ameliyat tek aşamadan oluşmaz. Aralarında yaklaşık bir iki aylık süre olduğu için ameliyatın bitmesi bir seneyi bulabilir. Mikrotia ve Anotia ameliyatları kulağın neredeyse hiç olmamasından dolayı sabır isteyen operasyonlardır. Kulak istenilen şekli alana kadar sabırla tedaviye devam edilmelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berker Büyükgüral

Etiketler
Kulak kepçesi ameliyatı
Op. Dr. Berker Büyükgüral
Op. Dr. Berker Büyükgüral
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube