Migren hastalığı ile ilgili genel bilgiler

Migren hastalığı ile ilgili genel bilgiler

~~Migren, belli aralıklarla ortaya çıkan, bulantı, duyusal hassasiyet, kas ağrısı gibi  birçok belirtisi olan  klinik bir başağrısı sendromudur.
Migren atakları genellikle yirmili yaşlarda başlar. Kadınlarda daha sık görülür, ailesel yatkınlık büyük oranda olabilmektedir.
Migren atakları auralı ve aurasız olmak üzere ikiye ayrılır.

Aurasız migrende , başağrısı başlamadan öncesinde veya başağrısı sürecinde diğer belirti ve bulgular yoktur.  Başlangıçta tek taraflı ve göz üstünden başlayıp yayılabilir. Bu tip migren ağrısı arkaya doğru yayılarak, ense kökü ve boyun ağrısı halini alır.
Ağrı sıklıkla zonklayıcı şekilde tarif edilir. İstirahatte devamlı da olabilir. Hareket, ıkınma ve baş aşağıya eğildiğinde zonklayıcı olabilir. Başağrısı ile birlikte  ışığa ve sese karşı hassasiyet, bulantı olabilmektedir.

Auralı migren tekrarlayıcı düzenli aralıklarla gelen bir başağrısıdır. Aura başağrısı öncesinde veya onunla birlikte olur, en sık görülen aura, görme alanında yanıp sönen ışık halkaları olmasıdır. Geçici kör noktalar oluşabilir. Diğer aura belirtileri; konuşma bozuklukları, karıncalanma, sersemlik, duyu kaybı gibi durumlardır.  Aurasız migrene göre daha fazla tek taraf özelliği gösterir.
Migren başağrısının genel özellikleri şunlardır: Zonklayıcı, tek taraflı hareket etmekle şiddetlenir. Işığa ve sese karşı belirgin hassasiyet vardır. Ayrıca bulantı, kusma, burun akıntısı, gözyaşı, ishal gibi bulgular da olabilmektedir.

Auralı ve aurasız migren dışında birçok migren tipi vardır. Gözleri tutan migren, çocukluk çağı migreni, migren benzeri başağrısı sendromları gibi. Bunların ayırıcı tanısının iyi yapılması tedavideki başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Örneğin bazı başağrısı tipleri basit bir ağrı kesici ile geçebilmekte iken bazıları hemen hemen bütün ilaçlara dirençli olabilmektedir.

Migren kesin olarak tedavisi olan bir hastalık değildir. Genellikle kendiliğinden geçiyor. Ancak bunun ne zaman olacağını bilemiyoruz. Migren ataklarının sıklığını ve sayısını azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler, ilaç, egzersiz, davranış terapileri, stress yönetimi, akupunktur, nöral terapidir.

Sağlıklı ve esenlikle kalın.

Uzm Dr Ahmet SÜMEN

 Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ahmet Sümen

Etiketler
Migren çeşitleri
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube