Mideye gömülmüş mide kelepçesinin ameliyatsız çıkarılması

Mideye gömülmüş mide kelepçesinin ameliyatsız çıkarılması

Mideye Migrasyon Yapmış Mide Bandının Endoskopik Çıkarılması

Ayarlanabilir silikon gastrik band, morbid obezitenin tedavisinde en sık uygulanan tedavi yöntemlerindendir. Gastrik bandla ilişkili erken dönem komplikasyonlar ameliyat sırasında veya sonrasında kanama, enfeksiyon ve pnömonidir. Geç dönem komplikasyonlar bandla veya port sistemiyle ilişkili olabilir. Bandla ilişkili olanlar valv sorunları veya poş dilatasyonu nedeniyle bandın yerinden çıkması, mide delinmesi ve bandın tedrici olarak mide duvarını zedeleyerek mide içine girmesidir. Portla ilişkili problemler enfeksiyon, silikon tüpün ayrılması ve portun dönmesidir. Bu geç komplilkasyonlar genellikle yeniden cerrahi işlem gerektirirler.

Gastrik bandın mide lümenine penetrasyonu nadir bir geç komplikasyondur. Neredeyse tüm vakalarda bandın cerrahi olarak çıkarılmasını gerektiren bu durum, acil olmasa da ciddi bir sorundur. Bazı durumlarda endoskopik tedavi denenebilir ve hatta endoskopik tedavi giderek ikinci ameliyat gereksinimini ortadan kaldırmaktadır. Band penetrasyonu genellikle hastanın kilo vermesinin durması, hatta yeniden kilo almaya başlaması ile kendini belli eder.

Çoğu hastada port yerinden sürekli bir akıntı ve enfeksiyon sorunu yaşanmıştır. Başlangıçta yapılan endoskopilerde band görülemeyebilir ve sürekli antibiotik tedavileri, portun değiştirilmesi veya tamamen çıkarılması gibi çözümler denenmiş olabilir. Penetrasyon gözlendiğinde ise hastanın belirtilerine göre karar verilmelidir. Hastanın ciddi şikayetleri yoksa, bandın tam olarak mide içine girmesi beklenebilir. Total penetrasyon durumunda endoksopik band çıkarımı güvenli şekilde uygulanabilir. Endoskopik çıkarma işlemi, her an ameliyata dönülebilecek bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Bandı tutan bir doku köprüsü varsa epinefrin enjeksiyonundan sonra iğne papillotom ile koterize edilerek kesilmelidir. Doku köprüsü ayrıldıktan sonra bandı tutan sadece port bağlantı tüpüdür. Lokal müdahale ile port çıkarılıp, tüp kesildikten sonra band çekilerek tüp mide içine alınabilir. Band AMI firmasınca üretilen gastrik band kesici ile kesildikten sonra bir polipektomi snare yardımıyla ağız yoluyla dışarı alınabilir. İşlem sonrası genellikle sorunsuz seyreder.

Çekilen bir radyoopak grafi ile kaçak olmadığı tespit edildikten sonra ağızdan beslenmeye başlanabilir. Band migrasyonu nadir bir geç dönem komplikasyonudur. Primer sebebinin bandın mide duvarına uyguladığı basınç olduğu düşünülmektedir. Dış basıncın fazlalığının aşırı dolumlardan veya ameliyat sırasında fazla mide dokusunun bandla sıkıştırılmasından kaynaklanabileceği ve ameliyat sırasında mide duvarında oluşan küçük zedelenmelerin olayı başlatabileceği de ileri sürülmektedir. İç basınç fazlalığı ise özellikle ameliyattan sonraki erken dönemde fazla miktarda bolus tarzında gıda alımı ile ilişkilidir. Şüphelenilen diğer bir faktör ise daha sonra bağ dokusu ile çevrelenen silikon banda karşı bir red reaksiyonudur. Band penetrasyonundan şüphelendiren ana belirtiler doyma hissinin azalması veya kaybolması, tekrar kilo alma, epigastrik bölgede ağrı ve kronik port enfeksiyonudur.

Tanı endoskopi veya x-ray grafi ile konabilir. Röntgenle banda ait kayma ve poş dilatasyonu gibi diğer komplikasyonlar da tanınabileceğinden, başlangıçta bu çalışma mutlaka yapılmalıdır. Bununla birlikte, nihai karar mutlaka endoskopi ile verilmelidir. Penetre olmuş gastrik bandın endoskopik olarak çıkarılıp çıkarılamayacağı bandın penetrasyon derinliğine bağlıdır. Bandın küçük bir kısmının penetre olduğu vakalarda mide delinmesi riski daha yüksektir. Endoskopik tedavi için en uygun grup, bandın tamamen veya tama yakın penetre olduğu vakalardır. Bunlarda delinme riski relatif olarak daha düşüktür. O nedenle semptomatik olmayan vakalarda bandın tam penetrasyonu beklenmeli ve daha düüşük komplikasyon riski nedeniyle endoskopik tedavi tercih edilmelidir.


Çeviri: Op.Dr.Murat Üstün--Kaynak belirtilmeden alıntı yapılamaz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Endoskopi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube