Metabolizmanı hızlandırıp ve göbek bölgendeki yağlarından kurtulmak için 6 ipucu

Metabolizmanı hızlandırıp ve göbek bölgendeki yağlarından kurtulmak için 6 ipucu

Karın bölgendeki yağların sana komplo kurduğunu düşünüyorsan haklısın. Karın bölgesindeki yağlanma beraberinde insülin direnci, diyabet, yüksek kan basıncı, kalp hastalıkları hatta felci getirir.

İnhibitör-1 ve interlökin-6 gibi insülin direnci gibi insülin direncini ve zararlı oksidasyon yaratan hormonlar yağlardan salgılanır. Yağ hücreleri inflamasyon kaynağıdır. Yağ hücreleri ölürken içlerindeki her şeyi serbest bırakırlar ve bağışıklık sistemi de bu kalıntıları içine çekmek için harekete geçince inflamasyona yol açar.

İyi bir haberim var. Karın bölgendeki yağlanmayı önleyebilir ve sürdürülebilir sağlığı elde edebilirsin. Beslenme tarzını değiştirerek yaşam kaliteni artırabilirsin. Unutama! Yediklerin bedenini, bedeninde yaşam tarzını şekillendirir.

1)BPA içeren ambalajlardan kaçının.

Çığ gibi katlanarak büyüyen obezitenin suçlusu genellikle  kötü beslenme alışkanlıkları ve yetersiz egzersizdir. Son zamanlarda  araştırmacılar; BPA olarak bilinen Bisphenol A’nın da suçu olabileceğini bildirdiler.BPA sert plastiklerin içinde bulunan kimyasal bir bileşendir ve gıda ve içecek ambalajlarında bulunur. BPA, vücudumuzdaki kendi hormonlarımızın sahtesidir. Bu da sağlığımız için tehlikelidir.

Amerikan Tıp Dergisinde yayınlanan bir çalışmada obez çocukların vücutlarında BPA yüksek miktarda bulundu.

2)Beslenme programınızda folat içeren besinleri ekleyin.

Folattan zengin besinler BPA gibi maddelerin ve obeziteye neden olan besinlerin etkilerini önlemeye yardımcı olur. Araştırmalar folatın çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu olduğunu göstermiştir. Özellikle prostat ve meme kanseri. BPA  ve diğer östrojenik benzeri kimyasalların toksik etkilerine karşı koruyucu olabilir.

3)Turpgilleri sofranızdan eksik etmeyin.

Turpgiller folat deposudur.  Brüksel lahanası, lahana, turp, karnabahar, pazı, brokoli … Ayrıca bu sebzeler; obezite, kardiyovasküler hastalık, demans, kognitif bozukluk, depresyon riskini de azaltırlar.

4) Kömürleşmiş ve işlenmiş etleri artık hayatından çıkar.

Izgarada fazla kızarmış yada doğru şekilde pişirilmemiş etler ve işlenmiş etler nitrozamin olarak bilinen kansere neden olan kimyasal maddeler içerir.

5) Gazlı içeceklerini su ya da bitki çayıyla değiştir.

Gazlı içecekler aşırı kilonun önemli sebeplerindendir. Ayrıca korkutucu sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüksek miktarda fruktoz ve mısır şurubunun trigliserid seviyesini yükselttiği ortaya çıkmıştır. Hatta diyet içeceklerin bağırsaktaki yararlı bakterilerin yapısını bozduğu tespit edilmiştir. Leptin ve insülin duyarsızlığının yanı sıra inflamasyona da neden olmaktadır.

6)Kahvaltı öğününü atlama.

Kahvaltı ile güne başlamak kalori yakmayı sağlamanın önemli bir adımıdır. Neden mi?  7 ile 8 saat uyku ile geçen süreden sonra, vücudunun kendini tamir etmek ve yeniden yapılandırmak için gayretle çalışmaktadır. Vücudun aç olduğunda yapmak istediği en son şey daha fazla kalori yakmaktır.  Bu yüzden enerji tasarrufu moduna geçer. Kahvaltı öğününü atlamak metabolizmayı yavaşlatır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Selin Şahin

Dyt. Selin Şahin
Dyt. Selin Şahin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube