Menopoz döneminde kaliteli yaşamak

Menopoz döneminde  kaliteli yaşamak

MENOPOZ 

Menopoz; antik çağdan beri bilinen bir kavram olmasına rağmen , gelişen tedavi seçenekleri ve alternatif tedavi metodları ile tekrar gündeme gelmiştir.

Menopoz bir hastalık değildir, her kadının yaşayacağı hayatının kaçınılmaz bir parçasıdır. Kelime anlamı olarak adet görmenin sonlanması olsa da kadının bu dönemde yaşadıkları ve hissettikleri bununla sınırlı değildir.

Menopozla birlikte tüm vücutta hormonal bir fırtına yaşanmakta ve kadın hormon metabolizması alt üst olmaktadır. Esas kadınlık hormonu olan Östrojen azalmakta ve östrojenin azalması ile birlikte tüm organlar bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Menopozu; kadını kalp hastalıkları, hiperkolesterolemi, hipertansiyon, osteoporoz gibi hastalıklardan koruyan östrojen kalkanının sonu olarak da tarif edebiliriz. 

Menopoz her toplumda farklı algılanma düzeyine göre tarif edilse de bütün dünyadaki kadınların hissetikleri hemen hemen aynıdır. Ateş basması, nedensiz terleme, çarpıntı, nedensiz bir endişe hali, çabuk öfkelenme, cinsel istekte azalma, uykusuzluk, baş ağrısı, vajinal kuruluk belirtilerinin hepsi bir hastada var olabildiği gibi bu belirtilerden sadece bir kaçı da hastalar tarafından dile getirilebilir.

Her kadının hayatının bir parçası olan menopoz o halde neden önemli ve neden yardım gerekiyor ?. Bu sorunun en iyi cevabı şudur: KADINLARIN ‘ HAYATININ EN UZUN DÖNEMİNDEKİ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK.' Yaşam kalitesinden kast ettiğimiz şey; herkesin yaşacağı bu dönemi en az zararla, topluma katılarak, aile bireyleriyle çatışmaları en aza indirmek ve beden sağlığını da olabilecek en üst seviyeye çekmektir. Başta kemik sağlığımız, kalp sağlığımız, ruh sağlığımız, cinsel sağlımız, cilt sağlığı ve güzelliği için bu yardımı almalıyız.

Kaliteli yaşama ulaşmış kadın; bedenen sağlıklı ve toplumda aktif rol almaya devam eden kadındır. Kadınların bir çoğu menopozu bir dönemin sonu olarak görür ve kabuğuna çekilir. Hayır menopoz kabuğa çekilme zamanı değil aksine yılların da verdiği tecrübe ile hayatın her alanında aktif ve etkin olmanın zamanıdır.

Menopozun ortaya çıktığı yaş kadında sıklıkla önemli bazı sosyal değişikliklerin de ortaya çıktığı bir zamana denk gelir. Çocukların büyüyerek evden ayrılması, kadının veya eşinin emekli olması, yaşla görülme sıklığı artan çeşitli hastalıkların ilk belirtilerinin ortaya çıkması, anne veya babada yaşlılığa bağlı ortaya çıkan çeşitli durumlar nedeniyle kadının zamanın önemli bir kısmını onlara ayırmak durumunda olması ve nihayet aile bireylerinden birinin veya bir arkadaşın ölümü gibi olaylar sıklıkla kadının menopoza girdiği zamanlara tesadüf eder.

Menopoz döneminde tedavi bireye göre şekillendirilmelidir. Standart bir tedavi yoktur. Kişinin sosyo-ekonomik durumu, yaşı, medeni hali, eğitim düzeyi, tedaviyi algılayışı, menopozu yaşama biçimi gibi etkenler tedavi metodunu ve süresini etkiler.

Doktorunuz size en uygun tedaviyi verecektir. Bundan şüpheniz olmasın. Tabii ki her kadın bu dönemde hormon almak zorunda değil. Bu bir seçimdir: Ya herşeyi akışına bırakıp yaşamak ya da kontrolü ele alıp hayatı ve bedeni şekillendirmek. Seçim budur. 

Menopoz döneminde yapılacak bir takım testlerle doktorunuz sağlığınız hakkında oldukça geniş bir bilgiye sahip olacaktır. Osteoporoz, kalp hastalıkları, kanserler gibi hayatınızı olumsuz etkileyecek  bir çok rahatsızlık önlenebilir ya da erken teşhis ile tedavi edilebilir.

Herhangi bir nedenle hormon kullanması sakıncalı olan ya da hormon kullanmak istemeyen hastalara alternatif tedaviler mümkündür. Bu tedaviler FİTOTERAPİ denilen bitkisel kökenli ilaçlarla mümkündür. Yine doktorunuz sizin için en uygun tedavi şeklini seçecektir.

Menopoz tüm sistemleri etkileyen bir durum olduğundan menopozla sadece ilaçla mücadele etmek mümkün değildir. Hayat tarzınızı menopoza göre ayarlamak, kalsiyum alımını artırmak, düzenli egzersiz yapmak, kalp sağlığını korumak. Menopozla birlikte görülme sıklığı artan hastalıklara karşı erken teşhis imkanlarını kullanmak gerekir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ünal Eren

Op. Dr. Ünal Eren, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Ünal Eren, Mesleki çalışmalarına ise şu an Ünal Eren Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Menopoz belirtileri
Op. Dr. Ünal Eren
Op. Dr. Ünal Eren
Edirne - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube