Menapoz- osteoporoz ünitesi

Menapoz- osteoporoz ünitesi

Menapoz, vajinal kanamanın kesilmesi olup, en az bir yıldır vajinal kanama görmeyen kadın menopoz dönemine girmiş demektir.Kadınların ortalama 45 yaş civarında girdiği bu dönemi, rahat ve yan etkileri minimuma indirerek geçirmesi mümkündür.    

Menopoz döneminde ortaya çıkan değişiklikler:

    1-Deri ve mukoza değişiklikleri:
    Derideki progestoron reseptörün azalması ve östrojen seviyesinin düşmesi ile ciltte incelme ve kuruma meydana gelir. Cildin elastikiyetini sağlayan kollajen %30 oranında azalabilir.

    2-Ürogenital sistemi:
    Vajinada kuruluk, yanma hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı ortaya çıkabilir. Ürogenital dokulara giden kan akımının azalması ile kas aktivitesi düşer ve idrar tutamama, ağrılı idrar, sık idrar gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda östrojenli vajinal pomadlar, pelvik kas stimulasyonu ve egzersiz tedavisi uygulanır.

    3-Kardıovaskuler sistemi:
    Koroner arter stenozu, arterıoskleroz,myokard enfaktüs riski artar.

    4-Osteoporoz:
    Osteoporoz, mineralizasyonu normal bir kemiğin birim hacmine düşen kitlesinin azalması durumudur ve dünyada en sık görülen hastalıktır.Maksimal kemik kitlesi her iki cinstede 35 yaşlarında sağlanır. 40 yaşlarından sonra ise yılda %0.5 oranında bir kayıp başlar. Yapılan çalışmalar belli bir yaştan sonra kemik kitlesindeki kaybın çok daha hızlı olduğunu göstermektedir.Menapoz sonrası ortalama kemik kaybı ilk 6 yıl için %39, bunu izleyen yıllarda ise %1 dolaylarındadır.Postmenapozal osteoporozun peri ve post menapozol dönemindeki ostrojen eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir bununla birlikte tüm postmenapozal kadınlarda östrojen eksikliği yanında bazı faktörlerinde rol oynadığını düşündürmektedir.Bunlar; post menapozal kalsitonin seviyesinin düşmesi osteoklastik aktivitenin artıp osteoblastik aktivitenin azalması, beslenmenin bozulması ve fiziksel aktivitenin azalması olabilir.Klinik olarak sırt ve bel ağrısı şeklinde kendini gösterebilir.Postür bozuklukları, solunum güçlüğü ve kırıklar ortaya çıkabilir.Tedavide HRT(hormon, replasman tedavisi)kalsiyum, kalsitonin bifosfanatlar, egzersiz uygulanır.

    5-Psikosomatik şikayetler:
    Uykusuzluk, gece terlemesi, ateş basması, baş ağrısı, anksiyete gibi psikosomatik şikayetler ortaya çıkabilir. Fizikomda menapoz-osteoporoz ünitesi kurulmuş olup öğretim üyelerinden oluşan kadın doğum uzmanı, fizik tedavi uzmanı,fizyoterapistler hastanın tedavi proğramını planlamaktadır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu

Etiketler
Menapoz- osteoporoz ünitesi
Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu
Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube