Meme kanseri ve gebelik

Meme kanseri ve gebelik

Meme kanseri gençlerde fazla sık görülmez. Görülme sıklığı 50 yaşından sonra yaşla birlikte artmaya başlar. Göğüs kanserlerinin % 80 ni 50 yaşından sonra görülür. Genç yaşlarda meme kanserine yakalanmak beraberinde farklı sorunlar getirir. Hastanın özellikle geleceği ile ilgili kararlarını çok etkileyecektir. Bu önemli kararlardan biride çocuk sahibi olmaktır. Eğer hiç çocuk yoksa ve bir çocuk isteniyorsa veya bir kardeş isteniyorsa bu durum çok iyi değerlendirilmelidir. Meme kanserli hasta tedavi sonrası gebe kalmak isteyebilir.Bu durum tedavi öncesi onkoloji doktoru ile paylaşılmalı ve kemoterapi,radyoterapi gibi doğurganlığı etkileyebilecek tedaviler ona göre planlanmalıdır.Hastalığın türü ve evresi de kararlarda çok önemli rol oynayacaktır.

Diğer zor bir durumda hamileyken göğüs kanseri teşhisi konulmasıdır. Göğüs kanseri teşhisi konulduğunda gebeliğin hangi dönemde olduğu çok önemlidir. Eğer son üç aysa (3. trimester) pek çok tedavi bebeği etkilemeden yapılabilir. Gebelik esnasında meme kanseri teşhisi anne için daha zor bir durumdur çünkü bebeğin doğumuyla tedavi süreci çakışacak ve anne bebeğine yeterli ilgi gösterememenin üzüntüsünü yaşayacaktır.

Bu dönemde meme kanserli hastanın eşi ve yakınlarının desteği her zamankinden daha önemli olacaktır. Bebeğin bakımının bir yakını tarafından (özellikle anne ,kayınvalide,kızkardeş gibi) tam olarak üstlenilmesi yani bebeğinin emin ellerde olduğunu bilmesi hastayı çok rahatlatacaktır. Eğer meme kanseri teşhisi konulduğunda gebelik erken dönemdeyse gebeliği sonlandırmak gündeme gelebilir.

Tüm bu durumlar ve seçenekler,hasta ,hasta yakınları ve tedavi ekibi tarafından birlikte değerlendirilmeli ve birlikte karar verilmelidir. Meme kanserli hasta için gebe kalmak kadar gebe kalmamak ta çok önemli olabilir.Hasta tedavi sonrası kesinlikle gebe kalmak istemeyebilir.Bu durumda gebelikten korunmak çok önemli bir konu olacaktır. Onkoloji ve kadın hastalıkları uzmanı birlikte hasta için en doğru korunma yolunu hasta ile birlikte seçmelidirler.Karar aşamasında hastanın eşide mutlaka olmalıdır.Meme kanserli hastanın en güvenilir yöntem olan doğum kontrol hapıyla korunması söz konusu olmadığından yöntemler doğru seçilmeli ve hastanın eşine gerekirse vasektomi de(üreme kanalının bağlanması işlemi) önerilmelidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sevil Öz

Etiketler
Genç yaşta meme kanseri
Op. Dr. Sevil Öz
Op. Dr. Sevil Öz
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube