Meme estetiği!

Meme estetiği!

Meme, kişinin kadınlığını simgeleyen erojen organlardan birisidir. Meme büyütme ameliyatları, genelde meme dokusu az gelişmiş şekilde olan ya da hamilelik sonrası veya kilo verme sonucunda memesi küçülen bayanlara daha dolgun, dik, diri ve  estetik olarak daha güzel görünümlü meme kazandırmak amacıyla yapılır. Ayrıca meme dokusunun küçük olması kişinin giysi seçiminde de büyük sıkıntılara neden olur. Büyütmenin oranı, kişinin arzusu, mevcut memenin durumu ve göğüs kafesinin ölçüleri dikkate alınarak belirlenir.

Meme büyütme ameliyatlarında, hasta seçimi, cerrahi teknik seçimi ve kullanılacak protezin seçimi uygun şekilde yapılırsa sorunsuz bir girişim ve mükemmel bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

MEME PROTEZLERİ

1960'lı yıllarda kullanılmaya başlanan silikon protezler günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde meme büyütme ameliyatlarında kullanılan protezler silikondan yapılmış bir kese içine silikon jel veya serum fizyolojik doldurulmuş olanlardır. Silikon vücut için zararlı bir madde değildir. Silikon inert bir maddedir, yani vücut içine yerleştirildikten sonra organizma ile kimyasal reaksiyona girmez, moleküler yapısı değişmez. Dünyada 40 yılı aşkın bir süreden beri meme protezleri kullanılmaktadır ve yapılan araştırmalar sonucunda kanser ya da başka bir sistemik hastalık riskini artırmadığı saptanmıştır. Silikon ile meme kanseri arasında herhangi bir ilişki olmadığı bilimsel bir gerçektir.

Protezler içinde bulundurdukları maddeye göre 2 gruba ayrılırlar:

1.       Serum fizyolojik içeren protezler
2.       Silikon içeren protezler

Protezler, şekillerine göre 2 gruba ayrılırlar:

1.       Yuvarlak protezler: Yarım küre şeklindedirler. Yerleştirildikten sonra memenin üst yarısında da dolgun bir görünüm oluştururlar.
2.       Anatomik (damla şeklinde) protezler: Damla şeklindedirler. Şekilleri, memenin doğal şekline daha uyumludur. Yerleştirildikten sonra memenin alt yarısında dolgun bir görünüm oluştururlar.

Kliniğimizde, FDA (American Food and Drug Administration) tarafından onaylanmış protez tipleri kullanılmaktadır.

PROTEZ YERLEŞİMİ İÇİN GİRİŞ YERLERİ

Protezler göğüs bölgesine 3 farklı yerden girilerek yerleştirilebilir:

1- Meme başı çevresi
Ameliyat kesisi, meme başı çevresinin koyu renkli bölgesinin çevresinde, yaklaşık 4 cm. uzunluğunda yarım çember şeklindedir. Meme başı çevresinden kesi yapıldığında protezin yerleştirileceği bölgeye, süt bezleri kesilerek ulaşılır, protezin yerleştirileceği bölgeye ulaşmak için süt bezlerinin kesilmesi, olası bir doğumdan sonra emzirmeyi olumsuz etkileyebilir, meme başının duyusunu sağlayan sinir etkilenebilir, bu durumda meme başında geçici ya da kalıcı uyuşukluk (%40) oluşabilir. Ameliyat kesisi, meme başının çevresinde silik bir iz bırakarak iyileşir.

2- Meme altı kıvrım çizgisi
Meme altı kıvrım çizgisi üzerinden, ya da bu kıvrımı oluşturacak çizgi üzerinden 4 cm. uzunluğunda kesi yapılır. Ameliyat kesisi, meme altı kıvrım çizgisinde silik bir iz bırakarak iyileşir. Meme altı kıvrım çizgisinden girerek protez yerleştirildiğinde süt bezleri zarar görmez, olası bir doğumdan sonra emzirme problemi oluşmaz, meme başının duyusunu sağlayan sinirin etkilenme ihtimali daha azdır. Bu nedenle meme başının uyuşukluğuna sık olarak rastlanmaz.

3- Koltuk altı
Koltuk altında, derinin katlandığı çizgiler üzerinden 1.5-2 cm. uzunluğunda bir kesi yapılarak, memenin altına doğru uzanan bir tünel hazırlanır ve protez bu tünelden yerleştirilir. Protezler, bu yolla genellikle göğüs kasının altına yerleştirilirler. Protez, bu yolla bilhassa kas altına yerleştirildiğinde infeksiyon riskini oldukça azaltır. Ameliyat kesisi koltuk altında olduğu için, meme bölgesinde ameliyat izi olmaz. Koltuk altındaki ameliyat izi ise kıvrım çizgileri içinde kaldığından dolayı zamanla kaybolur. Bu yolla yapılan girişimin süt bezlerine hiçbir etkisi yoktur. Olası bir doğumdan sonra emzirme sorunları ortaya çıkmaz.

Kliniğimizde meme büyütme amacıyla sağlıklı olması nedeniyle serum fizyolojik ile doldurulan silikon protezler tercih edilmektedir. Protez koltuk altından girilerek kas arkasına yerleştirilir. Ameliyat izi koltuk altı çizgilerine paralel olduğu için fark edilebilirliği çok azdır. Protezin kas arkasına yerleştirilmesi deri altından hissedilmesini mani olur ve doğal görünüm sağlar. Meme dokusunda kesi olmadığı için memede ize neden olmaz ve meme başı his kaybı riski yoktur. Kapsüler kontraktür adlı komplikasyonun oranı %1 civarındadır. Genellikle üçüncü aydan sonra ortaya çıkar ve tek veya her iki memede ortaya çıkabilir. Protezin etrafında kalın bir kapsül oluşur, bunun sonucu o memede sertleşme olur. Kapsüler kontraktürün tedavisi için ikinci bir cerrahi girişim gerekebilir.

Meme büyütme ameliyatı hastane ortamında genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu olabilir. Protez kas arkasına yerleştirildiği için ilk iki gün kas ağrısı olabilir, ancak, bu süre kişiden kişiye değişik seyir gösterir. Bu süreç zarfında araba kullanmak ve ağır kaldırmak yasaktır. Masa başı işlerde iki gün sonra işe başlanabilir. Ancak üç hafta spor yasağı bulunmaktadır. Memenin tam yumuşaması ve protezin tam yerine yerleşip sabitlenmesi için birkaç hafta gereklidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Oskui

Op. Dr. İbrahim OSKUİ, lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı fakülteden  1985 yılında Genel Cerrahi uzmanlığını, 1993 yılında ise Plastik Cerrahi uzmanlığını almıştır. Mesleki hayatı boyunca Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi alanında sayısız başarılı operasyona imza atmış olan Op. Dr. İbrahim OSKUİ, mesleki çalışmalarına 1993 yılından beri Beyoğlu'nda bulunan özel kliniğinde devam etmektedir. Yüz - karın germe, meme ameliyatları, burun ve kulak ameliyatları, göz etrafı kırışıklıkları ve torbaları, çene ve elmacık kemikleri büyütülmesi, erken ve geç yanık tedavisi, deri ve yumuşak doku kanserleri, diyabetik yaralar, normal doğum sırasında oluşan vajinal yırtık ve deformasyonların düzeltilmesi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Meme estetiği
Op. Dr. İbrahim Oskui
Op. Dr. İbrahim Oskui
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube