Meme büyütme (silikon veya sulu protez ile)

Meme büyütme (silikon veya sulu protez ile)

Genetik veya hormonal  sebeplerle memelerde yetersiz büyüme, memelerde asimetrik farklar olan, hamilelikler  ya da fazla kilo kayıpları sonucu memeleri küçülmüş kişilere uygulanabilmektedir.

Meme büyütme ameliyatı genellikle silikon gel veya serum fizyolojikli meme protezleri kullanılarak yapılmaktadır. Silikon protezlerin kanser yaptığını ispatlayacak bir çalışma yoktur. Hastanın kendi yağı kullanılarak meme büyütme yapılması bir çok tıbbi sakıncalar içermektedir. Konulan yağ zamanla taşlaşarak meme filminde meme kanserini taklit eden görüntülere neden olarak doktoru yanıltmakta ve teşhiste hata risklerine neden olmaktadır. Konulan yağ zamanla vücut tarafından eritildiği için, memenin 6 ay gibi kısa bir zamanda tekrar eski haline dönmesine neden olmaktadır. Bu yöntem sakıncaları nedeniyle tercih edilmemektedir.
              
Konulacak protezin cinsi ve memenin büyüklüğüne hasta ile yapılan konsültasyon sırasında karar verilir. Amerika Birleşik Devletlerinde sıvı silikonlu protezleri FDA onaylamadığı için genellikle serum fizyolojikli yani tuzlu su içeren protezler kullanılmaktadır. Jel silikon içeren protezler  kanserli olmayan normal hastalarda kullanılmamaktadır. Bunların sızdırma riski olduğu bildirilmektedir. Her hangi bir patlama durumunda ise sıvı silikonun vücuda yayılma riski vardır. Sulu protezler de ise patlama durumunda hasta hiçbir zarar görmez sanki bir bardak su içmiş gibi vücut tarafından emilir ve idrar yoluyla atılır.Fakat bazı cerrahlar silikon gel yada katı silikon içeren protezler tercih edilmektedir. Silikonun vücut için bir zararı veya  kanser vs. gibi bir yan etkisinin olduğu henüz ispatlanmış değildir. Patlama olasılığı tüm protezler için geçerlidir.Protez ile meme büyütme ameliyatı günlük cerrahi işlemdir ve hastanede kalmayı gerektirmez. Meme başındaki kahverengi ve beyaz bileşkeden girildiğinden daha fazla iz kaldığından ve buraya gelen sinirlerin kesilmesi sonucu his kaybı olasılığının fazla olmasından dolayı koltuk altından yapılan 1,5-2 cm lik bir bir kesiden protez meme dokusu altına veya kas altına yerleştirilir. Bu sayede memede herhangi bir iz kalmaz ve koltuk altındaki iz zamanla kaybolur.
Meme başından veya meme altından kesi yapıldığında memeyi ve kası kesmek ve sonra yeniden dikmek gerekir ve bu nedenle iyileşme daha uzun sürmektedir. Ayrıca memenin kendisinde mutlaka iz kalmaktadır. Meme başından yapıldığında meme ucunda his kaybı olasılığı buraya gelen sinirlerin kesilme riski nedeniyle daha fazla olmaktadır.

Koltuk altından yapıldığında iyileşme daha hızlı olmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 15-20 dakika kadardır. Dikiş izi kalmaması için cilt yapıştırılarak kapatılır. Yara iyileştikten sonra belirgin bir iz kalmaz.  Ameliyat sonrası, 1-5 gün içinde normal günlük aktivitesine döner. 2-3 hafta kadar ağır spor ve egzersiz yapılmaz. Protez  meme dokusu altında olduğu için hasta rahatlıkla çocuk doğurabilir ve süt verebilir.

En sık problem kapsül oluşmasıdır. Bu protez etrafında vücudun oluşturduğu bir kılıf ile protezi sıkıştırmasıdır. Bunun oluşması ameliyat sonrası tarif edilen masajların düzenli yapılması ile büyük oranda engellenebilir. Patlama riski tüm protezler için vardır. Bu nedenle serum fizyolojikli protezler daha güvenlidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuri Battal

Op. Dr. Nuri M. Battal, 1962'de İstanbul’da dünyaya geldi. Lise öğrenimini 1980 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı, 1986 yılında da mezun oldu ve tıp doktoru unvanını aldı. Op. Dr. Battal, yine aynı fakültede açılan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı asistanlığı sınavını kazandı ve 1987 yılında Genel Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık ihtisası döneminde (1990 yılında) 6 ay ABD' de Nevada Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği’nde research fellow olarak görev aldı. Op. Dr. Battal, 1992 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamladı ve ardından 6 ay süresince İstanbul Amerikan Hastanesi El Cerrahisi bölümünde görev yaptı.  Sonrasında ise İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Ana Bilim Dalı’na tayini gerçekleşti ve burada 3 yıl çalıştı. ...

Etiketler
Meme büyütme (silikon veya sulu protez ile)
Op. Dr. Nuri Battal
Op. Dr. Nuri Battal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube