Lingual braketler (dil tarafında yerleşen görünmeyen braketler/teller)

Lingual braketler (dil tarafında yerleşen görünmeyen braketler/teller)

Birçoğumuz geleneksel, alt ve üst dişlerin ön bölgelerine yerleştirilen metal telleri ve braketleri biliyoruz. Ortodontik tedavi uzun süreli bir tedavi oldugu için estetik kullanim sıkıntısı açısından özellikle yetişkin hastalar ortodontotistleriyle anlaşma kurmak konusunda isteksiz olabilirler. çağdaş ortodontik tedavi şeffaf plaklarla (invisalign sistemi gibi) estetik tedavi imkanı sunsa da ne yazıkki halen en ideal tedavi özellikle zor vakalarda braket ve tellerle sağlanmaktadir. Yetişkin aşırı çapraşıklık ve ileri cerrahi müdahaleleri gerektiren ortodontik tedaviler için ikinci bir estetik tedavi şekli lingual braketlerdir.

Yöntemi ve kullanılan sistem ne olursa olsun uzun vadede ortodontik tedavi ile dişlerinizin durumunu düzeltmek sadece size etkileyici bir gülümseme kazandırmaz ayrıca çene kemiğinize ve diş etlerinize gelen stresin azalması sonucunda gelecekteki sağlığınızı da korur.

Lingual Braketlerin Avantajları Nelerdir?

öncelikle lingual braketler dişin arka tarafına yerleştirilirler, böylece ön yüzden görülmezler. Lingual braketler metal braketlere yakın sürede dişleri düzeltmektedirler. Tabiki her hastanın tedavi süresi kişiseldir. Problemine, kemik yapısına, kapanışına, ve tedaviyi disiplinli olarak devam ettirmesine bağlıdır.

Lingual braketler metal braketler gibi rahatsızlık vermeden bireyin görünüşünü düzeltebilirler. Bu nedenle lingual braketler, hem yetişkin profesyoneller hem de görünmez braketlerle kendine daha çok güvenebilecek gençler için iyi bir seçenektir. Lingual braketler hastaya yüksek konfor sağlarlar. Bazen hasta üst çenede lingual braket kullanırken alt çenede diş renginde ön diş grubunda porselen arka grupta metal braketler kullanabilir.

Lingual Braketlerin Dezavantajları Nelerdir?

Dille yakın temaslarından dolayi tedavi başlangıcında dil kendini yeni duruma alıştırana kadar konuşma fonksiyonunda hafif bir sıkıntı yaratır. Ayrıca başlangıç döneminde dilde hafif vuruklar ve buna bağlı olarak ağrı olabilir.

Sayfa başına dön...

Lingual Braketler Nasıl çalışırlar?

Laboratuar her dişin arkasına uygun braketi yapabilmek için bilgisayar teknolojisi kullanacaktır. Braketler daha sonra ağıza taşınır ve uygulanırlar. Günümüzde altından kişiye özel braketler dökülmektedir, en etkili tedaviyi bu braketler ve tedavi sistemi sağlamaktadir. (Bknz Dr.Wiechman ve Incognito www.lingualtechnik.de)

Lingual Braketler ıçin En ıyi Adaylar Kimlerdir?

Lingual braketler her yaş grubundaki hasta için uygundur. Daha çok yetişkinler tercih edilir.

Lingual Braketler ıçin Nasıl Bakım Yapılır?

Her braket sisteminde oldugu gibi başlangıç süresi en önemli zamandır. Dil alışana kadar braketlerin üzerini hekiminizin vereceği mumlarla kapatmak gerekecektir. Zamanla dil kendini yeni konuma alıştıracak, ağrı, vuruk ve konuşmada zorluk kalmayacaktır. Yumuşak besinler tüketilmelidir. ön dişlerle koparma işlemi yapılmamalıdır, besinler dilimlenerek arka dişlerle öğütülmelidir.

Ağız hijyeni çok önemlidir. Bunun için rutin fırçalamaya ilaveten diç arası fırçası kullanımı, ağız duşu kullanımı tavsiye edilmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Elif Gündüz

Etiketler
Lingual braketler
Dt. Elif Gündüz
Dt. Elif Gündüz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube