Leke tedavisi;

Leke tedavisi;

Derimize rengini veren, deride bulunan melanosit adlı hücrelerimizin ürettiği melanindir. Bazı genetik olarak yatkın insanlarda; güneş, gebelik doğum kontrol hapları gibi hormonal nedenler, yaşlılık, ilaç kullanılması gibi nedenlerle bölgesel melanin miktarı artar, leke olur. Lekenin bir diğer nedeni de apda gibi tahriş edici işlemlerden sonra güneşe çıkılmasıdır.

LEKE TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER;

KİMYASAL PEELİNG;
Glikonik asit, TCA(triklor asetik Asit)gibi kimyasal splusyonlar ile cildin üst tabakasının (epidermisin)soyulmasıdır. Kimyasal peeling yüzeysel bir işlemdir. Lekelerin tam olarak grçmesini sağlayamaz fakat lekelerin rengini açar, cildin daha parlak daha sağlıklı görünmesini sağlar hepsinden önemlisi daha sonra yapılacak leke işlemleri için cildi hazırlar. Kimyasal peeling yazın yapılmaz yanlızca kışın yapılır işlemden sonra güneş koruyucu kullanmak gerekmektedir.

PRP ;
Kişinin kendinden alınan kanın, santifüj işleminden geçirilip iyileştirici hücrelerin ayrılıp, tekrar aynı kişiye iğne ile verilme işlemidir. Tek başına leke yok etmeye yetmez fakat kolajen miktarını artırır, cilt kalitesinin daha iyi olmasını sağlar. Böylece, leke açıcı tedavilerden daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

FRAKSİYONEL CO2 LAZER;
Cildin derin katmalarına inebilecek kadar güçlü enerji sağlayabilir. Bu sayede hem leke tedavisinde hemde akne skarı, kesi izi gibi cilt yenilemeyi gerektirecek diğer tedavilerde kullanılabilir. Koyu tenli kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Yazın kullanılmaz.

Q-SWITCH Nd-YAG LAZER;
Günümüz teknolojisinde cilde zarar vermeden leke açmak için kullanılan en etkili yöntemdir. Ağrılı bir yöntem değildir. Tedaviden sonra ciltten herhangi bir kabuklanma oluşturmaz.

2 hafta aralıklarla uygulanmaktadır.

Lazer tedavileri uzman doktor tarıfından yapılması gereken ciddi işlemlerdir. Bu işlemler uzman doktorlar tarafından yapılmazsa yeni lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Görüldüğü gibi leke tedavisinde en iyi sonuç için tek tedavi yetmemektedir.

Kişinin cilt tipine, lekenin derinliğine göre farklı tedavileri birlikte uygulamak gerekmektedir.

Hangi tedaviden kaç seans yapılacağı kişinin tedaviye verdiği cevaba göre değişiklik gösterir.

Ortalama 5 -6 seansta %50 azalma sağlanabilmektedir.

Seanslar arasında size önerilen leke acıcı kremleri kullanmanız gerekmektedir. Lekelerin yeniden oluşmaması için güneş koruyucu şarttır. Güneş koruyucu; yüksek koruma faktörlü(sph 50)olmalı ve günde 2 – 3 kez yaz- kış kullanılmalıdır.

LEKE TEDAVİSİ UYGULAMA ALANLARI;

Güneş lekeleri,

Melezma (gebelik maskesi),

Efelid (çil),

Lentigo (yaşlılık lekeleri),

Post inflamatuar hiperpigmentasyon(cilt yaralanmaları sonucu oluşan lekeler)

Sivilce lekeleri

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Yıldız

Uzm.Dr.Fatma Yıldız 1972 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1996 yılında mezun olan Uzm.Dr.Fatma Yıldız
uzmanlık eğitimini Deri ve Zührevi Hastalıklar üzerine tamamlamıştır.2004 yılından bu yana Özel Ankaralife (Ankaralazer) Polikliniğinde;
lazer epilasyon, lazerle cilt tedavileri, botox, dolgu, leke tedavileri ağırlıklı olmak üzere kozmetik dermatoloji alanda çalışmaktadır.

Uzm. Dr. Fatma Yıldız
Uzm. Dr. Fatma Yıldız
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube