Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı

Kasık fıtığı ameliyatında ister açık ister kapalı onarım olsun amaç; fıtığın yani defektin olduğu yerin onarılıp mümkünse bir yama konarak nüks etmesinin engellenmesidir.Laparoskopik(kapalı) kasık fıtığı ameliyatları yalnızca 3 delikten milimetrik kesilerle  yapıldığı için oldukça az girişim gerektiren bir operasyondur.Bu yüzden açık operasyona göre kesinin daha küçük olması; enfeksiyon oranını azaltır,ameliyat sonrası ağrı ve geç dönemde kronik cilt hassasiyetlerini azaltır.Ayrıca kozmetik açıdan da açık operasyona göre daha avantajlıdır.Ameliyattan kısa bir süre sonra kesi yerlerinin bulunması oldukça güç bir hale gelir.Bu operasyon tüm kasık fıtıklarında uygulanabilmekle beraber, iki yönlü olanlar ve nüks etmiş vakalarda açık operasyona göre çok daha avantajlı ve kolay bir işlemdir.

TEP ve TAPP isimli iki yöntem mevcuttur.Her 2 yöntemde de 3 adet milimetrik kesi yapılıp buradan girilen kamera ve aletler ile işlemler yapılmaktadır. TAPP işleminde karın içine karbondioksit gazı verilip fıtık bölgesi onarılır ve buraya uygun yama konulup işlem tamamlanırken TEP yönteminde karın zarı ile fasya arası diseke edilip bu alana karbondioksit gazı verilir ve bu bölgede onarım yapılıp yama konduktan sonra işlem sonlandırılır.Genellikle poliprolen yama kullanılmaktadır.Genel anestezi alamayan, geçirilmiş alt karın bölgesi operasyonu olan hastalar ve bu bölgeye radyoterapi almış hastalarda göreceli olarak kontrendikasyon mevcut olup bu vakalarda açık cerrahi düşünülebilir. Avantajlı bir işlem olup aynı anda hem sağ hem de sol taraf kontrol edilebilir ve gözden kaçan küçük fıtıklar varsa bu sırada görülüp onarılabilir.Ayrıca bu bölgeye konan yamalar femoral kanal denen bölgeyi de sardığı için ilerde oluşabilecek muhtemel femoral fıtık ihtimalini de azaltmış olur.Ameliyat sonrası ertesi gün hastalar taburcu olabilmekte ve hastaların işgücü kaybı olmamaktadır.Bu yüzden açık ameliyata göre deneyimli merkez ve cerrahlarca yapıldığında oldukça avantajlı bir yöntemdir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz

1980 yılında İzmir’de doğdu. 2004 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı kurumda Genel Cerrahi Uzmanlık eğitimini 2012 yılında tamamladıktan sonra kolon, rektum ve anüs hastalıkları yanı sıra kasık ve karın duvarı fıtıkları alanında çalışmalarını sürdürüp böbrek nakli organ nakli ünitesini kurdu ve bölgede birçok hastaya böbrek nakli yaptı. Akademik ve çalışma hayatına devam ettiği ADÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2014 yılında Yardımcı Doçent, 2018 yılında Doçent oldu. 2021 yılından itibaren muayenehanesinde hizmet vermektedir. 2013 yılında Türk Cerrahi Derneği tarafından yapılan yeterlilik sınavında başarılı olarak “Türk Cerrahi Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazandı. 2021 yılında Türk Kolon ve Rektum Derneği tarafından kolorektal cerrahlara verilen “Türk Kolon ve Rektum Yeterlilik” belgesi ...

Etiketler
Kasık fıtığı ameliyatı hakkında
Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube