Kürtaj (tıbbi tahliye) nedir? nasıl yapılır ?

Kürtaj (tıbbi tahliye) nedir? nasıl yapılır ?

Kürtaj, ülkemizde halk arasında tıbbi tahliye, bebek aldırmak, çocuk aldırmak, kürtaj olmak diye bilinen, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının en sık yaptığı operasyonlardan biridir.

Kürtaj işlemi yasal olarak ülkemizde 10. gebelik haftasının başına kadar yapılmaktadır, yani 10 haftaya kadar kürtaj olmak veya yaptırmak yasak değildir. 

Genel anestezi dediğimiz, narkoz ile uyutma olarak bilinen anestezi şekliyle, hastalarımız uyutularak, ağrı-acı hissettirmeden, vakum ile aspirasyon yöntemiyle, mümkün olduğu kadar rajim içine zarar vermeden yaklaşık 5 - 10 dakika yapılan bir operasyondur. 

Kürtaj sonrası adet tarzında bir kanama, en fazla adet sancısı şeklinde bir ağrı olabilmektedir. Rahim içine müdahale edildiği için kürtaj olunan ilk ay içinde düzensiz vajinal kanamalar olabilir. 1 ay sonra tekrar adet görülecek ve her zamanki adet düzeni devam edecektir. 

Her operasyonda olduğu gibi, kürtaj işleminde de hanımlar bu operasyondan korkmakta, endişe etmektedir. Bunun sebebi yaşanabilecek ağrı, kanama korkuları, özellikle ilk gebeliğin kürtajla sonlandırılmasında veya birkaç kez kürtaj olunduğunda tekrar gebe kalamama korkularıdır.

Operasyon sonrasıbirkaç saat sonra birçok hastamızgünlük sosyal hayatlarına devam edebilmektedirler. Dinlenmek gerekirse de en fazla 1 gün sonra hayat normale dönecektir.

Kürtaj işlemi, sağlıklı, steril şartlarda ve uygun tekniklerle, kibar bir cerrahiyle yapıldığı sürece rahim ve rahim içine zarar gelmeyecek ve kaç kez kürtaj olunursa olunsun bu ileride bir kısırlık sebebi olmayacaktır. Operasyondan sonra basit antibiotikler verilerek yine ileride oluşacak rahim içi yapışıklık veya tüplerin tıkanmasına sebep olacak enfeksiyonlardan hastalarımız korunmaktadır. 

Sonuç olarak merak edilen soruların cevaplarınu kısaca verebiliriz.

Kürtaj zor bir işlem değil, basit ve kısa bir operasyondur.

Kürtaj KISIRLIK sebebi değildir. Birkaç kez kürtaj olmak zorunda kalan birçok kadın sıkıntısız olarak gebe kalıp bebek sahibi olabilmektedir.

Kürtaj sonrası korkulacak düzeyde ağrı ve kanama olmaz. Adet dönemi belirtileri yaşanır.

Kürtaj sonrası uzun dönem istirahat gerekmez. En fazla 1 gün istirahat yeterlidir, ertesi gün işe bile gidebilirsiniz. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Kürtaj veya gebeliğe devam
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube