Kronik ağrı ve depresyon

Kronik ağrı ve depresyon

Kronik ağrısı olan insanların karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri olan depresyondur. Depresyon, ağrıyı artırabilir ve başa çıkmayı daha da zorlaştırabilir.

Kronik ağrı ve depresyonun çoğunlukla bir arada karşılaşılan sorunlardır. Depresyon, kronik ağrıdan dolayı acı çeken insanların karşılaştığı en yaygın psikolojik sorunlardan biridir ve çoğunlukla hastanın durumunu ve tedavisini daha da zorlaştırır. Doktorlarına ağrıdan şikayet eden hastaların dörtte biriyle yarısından fazlası, depresyondadır.

Depresyondaki insanların ortalama %65’i aynı zamanda ağrılardan da şikâyetçidir.

Ağrılarından dolayı bağımlı hale gelen  insanların depresyona girme ihtimalleri daha yüksektir.

Kronik ağrısı olan hastalarda depresyon, çoğunlukla teşhis edilmemiş olduğundan tedavisi de yapılmaz. Ağrı belirtileri ve şikâyetleri, çoğu doktor ziyaretlerinin ana konusudur. Sonuç, ağrıyı çok daha kötü hale getirebilen fiziksel aktivitede azalma, uyku bozuklukları, iştah kaybı ve enerji eksikliğiyle birlikte seyreden depresyondur.

Kronik ağrı ve depresyon el ele gider. Neredeyse, kronik ağrısı olan bir kişinin depresyonda olduğunu varsayılmalı ve tedavi buna göre yapılmalıdır.

Ağrı, herkeste duygusal bir tepkiye neden olur. Kaygı, asabiyet ve ajitasyon, bunların hepsi de zarar gördüğümüzde ortaya çıkan normal hislerdir. Ağrı azaldığında normal olarak stresli tepki de azalır.

Ama eğer ağrı geçmezse ne olur? Sürekli olarak harekete geçirilmiş stres tepkisi zamanla depresyonla ilişkili çok yönlü sorunlara neden olabilir. Bu sorunlardan bazıları:

Kronik kaygı

Kafa karışıklığı

Yorgunluk

Asabiyet

Uyku bozuklukları

Kilo alma veya kilo kaybı

Depresyonla kronik ağrı arasındaki örtüşmenin bir bölümü, biyolojiyle açıklanabilir. Depresyon ve kronik ağrı, benzer sinir taşıyıcılarından (sinirler arasında hareket eden kimyasal haberciler) bazılarını paylaşır. Aynı zamanda benzer sinir yollarından bazılarını da paylaşır.

Aynı zamanda kronik ağrının kişinin genel hayatı üzerinde yaptığı olumsuz etki de depresyona zemin hazırlar.

Kronik ağrı birçok kayıpla sonuçlanır. İş kaybı, çevre kaybı, aile ilişkilerinin bozulması, toplumsal rollerin bozulması, aşırı kilo ya da zayıflama, cinselliğin kaybedilmesi, ekonomik zorluklar, sürekli ilaç kullanılması ve buna bağlı yan etkiler vs depresyonu bu hastalar için nerdeyse kader haline getirir.

Depresyon yerleşince, var olan ağrıyı artırır. Depresyon, kronik ağrıyla başa çıkma becerisini azaltarak çifte darbe vurur.

Araştırmalar, kronik ağrısı ve depresyonu olan insanları sadece kronik ağrısı olanlarla karşılaştırdı. Kronik ağrısı ve depresyonu olanlar:

Daha şiddetli ağrıları olduğunu belirtirler

Yaşamlarının daha az kontrol altında olduğunu hissederler

Daha sağlıksız mücadele teknikleri kullanırlar

Kronik ağrı ve depresyon birbiriyle iç içe geçtiğinden, çoğunlukla bir arada tedavi edilmelidir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
Kronik ağrı ve depresyon neden olur
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube