Koluma girmek ister misiniz?

Koluma girmek ister misiniz?

     Bir gün trafiğin yoğun olduğu bir yolda karşıdan karşıya geçerken yanıma görme engelli bir arkadaşım yanaştı. Bana karşıya geçmek için kendisine yardım edip edemeyeceğimi sordu. Bende memnuniyetle kabul edip hızlı bir hamleyle koluna girdim. Ancak görme engelli arkadaşım nazikçe elimi kolundan çıkartarak;  “Dur!  izin verirsen ben senin koluna gireyim bizdeki kural böyledir. Kendimizi daha güvenli hissedebilmek için biz birbirimizin koluna gireriz” diyerek uyardı. Öncelikle bana güvenmediğini düşünerek biraz bozuldum ama görme engelli arkadaşım haklıydı. Karşıdan karşıya  geçerken o beni yönlendirerek güvenli bir şekilde karşıya geçmek istiyordu.

    O gün bu arkadaşın davranışına çok fazla anlam verememiştim. Fakat zamanla farkettim ki bizler yaşamın içinde yardım etme adına çocuklarımızın, arkadaşlarımızın, öğrencilerimizin sürekli koluna girerek bir o yana bir bu yana çekiştirip duruyoruz. Onlar belki de kollarına girilmesini istemiyorlar. Onların  sadece bir kola, istedikleri zaman girebilecekleri ve istedikleri gibi, kendi problemlerinin özelliklerine göre yönlendirebilecekleri bir kola ihtiyaçları var.

   Ailede çocuk yetiştirirken, okulda eğitim verirken, bizler danışmanlık yaparken ya da bir dostumuzun sorununa yardımcı olmaya çalışırken  belki de en etkili yardım onlara bir kol uzatmak ve  “Amacım seni yönlendirmek değil amacım senin kendini tanımana yardımcı  olmak; Amacım sana akıl vermek değil amacım seni anlayabilmek; Amacım senin problemini çözmek değil amacım senin kendi problemlerini çözmene yardımcı olmak” mesajlarını verebilmek olacaktır.

Size uzattığımız kolumuza ihtiyaç hissetiğiniz her zaman girebilirsiniz.

Kolumuza girmek ister misiniz?

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Eray Varol

Psk. Eray Varol,  Meslekte 36, şu anda çalıştığı kurumda 24 yıldır görev yapmaktadır. Ayrıca 10 yıl boyunca bir Psikolojik Danışma Merkezinin kurucu müdürlüğünü yapmıştır. 

 

Şu anda kendi Özel Muayenehanesinde hasta kabul etmektedir.

Psk. Eray Varol
Psk. Eray Varol
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube