Kolesistit ve kolesistektomi

Kolesistit ve kolesistektomi

Kolesistit,safra kesesinin iltihaplanmasına denir. Bulguları arasında;ateş,gaz,sırtta ağrı,sarılık,bulantı- kusma ve lökositoz vardır. Kolesistit genel olarak safra yolunda tıkanıklık,safra taşı ve safra yolunda şekil bozuklukları gibi nedenlerden oluşur.  Komplikasyonları; pankreatit,perforasyon (delinme), safra kesesi kanseri ve safra kesesi gangrenidir.

Cerrahi yöntem,ilaç ve diyet ile tedavi edilir.

DİYET TEDAVİSİ

Safra kesesi iltihaplanan bir hastanın mutlaka bir beslenme uzmanına danışması gerek ve  beslenmesi hakkında  merak ettiklerini uzmanına sorması, verilen önerileri dikkate alması gerek.

-hastanın enerji ihtiyacı  vücut ağırlığına göre hesaplanmalı, şişman yada zayıf oluşlarına göre enerji ihtiyaçları belirlenmeli.

-günlük alınan yağ miktarını azaltmalı,yağdan gelen enerji %20 civarında olmalı. İltihaplanmanın ilk zamanlarında yağ,safra kesesinin kasılmasına neden olur, safra kesesini uyararak  rahatsızlığı artırır.

-zeytin yağı;,taş oluşumunu engeller,hazmı kolaylaştırır,dispepsi oluşumunu önler,safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur,safranın emülsifiye edici özelliğini güçlendirir.

-protein miktarı normal düzeyde olmalı günlük  enerjinin %12-15’i proteinden gelecek şekilde ayarlanmalıdır.

-yağ miktarı azaltılacağı için karbonhidrat miktarı biraz artırılabilir.

-konstipasyon(kabızlık) varsa  posa miktarı artırılmalıdır, 40g/gün.

-vitamin ve minarel yeterli düzeyde verilmelidir.

-safra da taş oluşumunu zorlaştırmak ,için bol bol su tüketilmelidir. En az 2L / gün

KOLESİSTEKTOMİ

Kolesistektomi, safra kesesinin cerrahi yötem ile alınmasıdır. Safra kesesinin işlevinin bozulduğu ve vücutta kalmasının tehlikeli olduğu durumda bu yöntem uygulanır. Safra kesesinin işlevinin bozulmasının nedeni safranın iltihaplanması ve safra yollarında taş bulunmasıdır.

Ameliyattan sonra birkaç ay boyunca az yağlı beslenilmeli ve vücudu alıştırarak zamanla yağ düzeyi normal düzeye çıkarılmalıdır.  Ayrıca ameliyattan sonra ishallerin artması da vitamin- minarel  ve sıvı kaybına neden olur. Bundan dolayı günlük sıvı tüketimi yeterli düzeyde olmalı ve vitamin ve minarel alımını da yeterli seviyede olmalıdır. Barsak tembelliğini önlemek için lifli gıdalar yeterli düzeyde tüketilmelidir. Yağ içeriği yüksek olan besinlerin ( et,süt,yoğurt,peynir,kuyruk yağı,don yağı,margarin vb ) tüketilmesinden sakınılmalıdır. Az az  ve sık sık  öğünlerle beslenilmeli  böylece  vücudun zorlanması önlenmelidir. Safra kesesi alındığında onun işlevini  karaciğer ile duedonum arasında yer alan safra kanalı devralır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinan Yıldız

Dyt. Sinan YILDIZ, 1988 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Sinan YILDIZ, Van Merkez'de bulunan Diyetisyen Sinan Yıldız Beslenme ve Diyet Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Dyt. Sinan Yıldız
Dyt. Sinan Yıldız
Van - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube