Kök hücre destekli saç ekimi

Kök hücre destekli saç ekimi
Kişileri birbirinden ayıran en önemli özelliklerinden birisi de saçlarıdır. Saçlar sağlık, gençlik gibi faktörlerin bir göstergesi olarak kabul edilmişlerdir. Saçlarımızı rengi, şekli ve uzunluğuyla beğeni ve zevklerimize göre şekillendirerek dış görünümümüzü tamamlamaya çalışırız.


Yaş, ırk, cinsiyet ve hormonlarındurumuna göre değişik saç şekilleri meydana gelir. Örneğin Afrika'lı birinin saçları yaklaşık 3 kat dokudan meydana gelirken ve kıvrılmaya meyilliyken bu oran uzak doğulularda11 kata kadar çıkar ve saçlar düz olma eğilimi gösterirler. Bunun nedeni saçların, doğa koşulları nedeniyle adaptasyona uğramasıdır.
Genel saç ekimi bilgilerini vermeden önce, tıpta bir devrim niteliğindeki kök hücre tedavilerinin saç ekiminde kullanılması ve katkılarına kısaca değinmek istiyorum.
20 ml kanınızdan elde edilen platellet hücre içerikli plasma sıvısı, toplanan saç kökleriniz yani folliküllerinize tatbik edilir. Her bir folikülü tek tek kaplayan büyüme faktörlerini içeren bu hücreler, ekim alanına geldikleri andan itibaren büyüme ve onarım faktörlerini salgılarlar. Böylelikle saç ekiminizin başarısı ve kalitesi artmış olur.


tekrar genel bilgilere dönecek olursa; Yeni doğan bebeklerde bütün kıllar aynı devrede bulunur. Bu sebeple 2-3 haftalık bebeklerde aniden saç dökülmesi görülür. 6 aydan sonra saçlar yetişkinlerin saç düzenine uyar. Aynen saç ekimi sonrasında olduğu gibi...


Saç diğer kıl kümelerine göre daha hızlı uzar. Saçın, büyüme hızı ortalama günde 0,3 mm ile 0,4 mm'dir. Her saç kılının büyüme ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu için bir kıl büyürken diğer kıl dökülebilir. Bir kişide ortalama olarak 100.000 saç teli varlığı söz konusudur. Ortalama günlük dökülme hızı 100-150 saç teli kadardır.
Saç ekimi yaptırmaya karar verip, araştırmaya başladığınızda, saç ekimi nasıl yapılır, ağrı acı duyar mıyım, saç ekimi yaptırdığım belli olur mu gibi sorular hayli kafanızı karıştıracaktır. Oysa öncelikle saç dökülmenizin nedenlerini ortaya koyup, saç ekimi için uygun bir aday olup olmadığınıza karar vermek gerekir. Başarılı bir sonuç için sağlıklı bir saç derisinin olması kaçınılmazdır. Bu amaçla mutlaka bir uzman doktor tarafından değerlendirilmeniz gerekmektedir.


Saç dökülmesinde; erkek tipi saç dökülmesi, genetik saç dökülmesi, androgenetik alopesi (kalıtımsal erkek tip saç dökülmesi) aynı şeyi tarif etmekte kullanılan terimlerdir- erkeklerde saçlar genelde önden ve tepeden dökülür ama arka ve yan kısımlarda kalır. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25'ini, 40 yaşına kadar %40'ını, 50 yaşına kadar %50'sini etkiler. Saçları dökülen genç bir erkeğin öncelikle medikal tedavi alarak saç dökülmesini durdurması ardından saç ekimini düşünmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.  Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Kadınlarda ise saç dökülmesi de çoğunlukla kalıtımsaldır ve saçlar genel olarak dökülmüştür.


Androgenetik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi) teşhisi muayene ile kolayca yapılabilmekte olup, kadınlarda kalıtımsal saç dökülmesinin teşhis ettirici özel bir görünümü yoktur. Bu nedenle sebebin sadece muayene ile söylenmesi mümkün değildir. Kısaca kadınlarda altta yatan çeşitli medikal hastalıklar kalıtımsal saç dökülmesine benzer bir dökülme şekli oluşturabilir. Kadınlarda; hamilelik, jinekolojik problemler, doğum kontrol hapları, tiroid hastalığı gibi kalıtımsal olmayan birçok nedenle kaynaklanabilen saç dökülme problemleri olabilmektedir. Yani öncelik olarak saç dökülmesinin nedeninin saptanıp, tedavisinin yapılmasının ardından saç ekimi planlanmalıdır.


Kişinin uygun aday olarak belirlenmesinde diğer bir etkende, ekilecek saçların yani verici sahanın sağlıklı saç yapısına sahip olmasıdır. Erkeklerde ense bölgesi saçları androjenik hormonlara duyarlı olmadığından genetik olarak dökülmemeye kodlanmıştır. Yani bu bölgeden yapılacak olan ekim sonunda da ekilen saçlarınız dökülmeyecek anlamına gelmektedir.


Ekilecek alan açıklığı, doğal bir görünüm için ne kadar foliküler ünite gerektiği, özel bir bilgisayar programı ile hesaplanarak, alınacak saç greftlerinin miktarı belirlenir. Belirlenen miktara göre kişinin kaç seansta ekimini tamamlayacağı belirlenmektedir. Her ekim seansında, yine ense bölgesi saçlarının kalitesine göre 1000-2000 greft yani 1500-3000 saç kökü nakledilebilmektedir. Eğer, ense bölgesindeki verici saçların miktarı yeterli değilse, vücut kılları da alınarak ekim yapılabilmektedir.


Saç ekimi hangi metotla yapılmalıdır sorusuna gelince; FUT ve FUE olmak üzere iki yöntemle karşılaşırsınız. Artık terk edilen FUT yöntemi, ense saçlarını cerrahi bir kesi ile alınıp, dikişle bölgenin kapatılması ve kalıcı bir iz kalma esasına dayanan ve seans başına daha az saç nakli yapılması sonucunu getiren bir tekniktir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu yöntem yerini FUE (follicular unit extraction) yöntemine bırakmıştır. 2002 yılında tanımlanan FUE metodu, 2005 yılında popüler olarak kullanılmaya başlanmıştır. FUE demişken follicular unit yani folliküler ünite kavramına değinmek istiyorum. FU, saç adası olarak basitçe tanımlayabileceğim; çoğunlukla 1,2, veya 3 (nadiren 4-5) saç teli bulunduran saçın içinde büyüdüğü yapıdır. Saçın içinde bulunduğu gözenekli yapı yağüreterek deriyive saçı yağlandırır. Gözenekli yapının dışında görülen kısımlarda özel kaslar yer alır. Bütün saçlarımız bu 2’li, 3’lü saçları barındıran foliküler ünitelerden oluşmaktadır.


FUE metodunda, bu saç adaları özel mikromotor adı verilen bir cihazla 0,5mm den başlayıp 1 mm ye kadar kalınlaşabilen punch uçları ile tek tek yerinden alınarak hazırlanırlar. Bu yöntemin avantajı bu işlem esnasında çıkmaktadır ki, alınan bölgede dikiş kesi olmaması, iz kalmaması ve saç yoğunluğunun azalmaması en önemli sonuçlarıdır.


Ekim yapılacak alanda slit adını verdiğimiz özel bıçaklar ile kanallar açılarak mikroskop ile ve yine mikrocerrahi aletleri kullanılarak ekim işlemi gerçekleştirilir. Saç kanallarını açmak doğal sonuç için en önemli aşamalardan bir tanesidir. Ayrıca slitlerle kanal açılması ekilen köklerde iz kalmaması avantajını da beraberinde sunar.


Ekim işlemi, hastanede sterilizasyon koşullarını gerektirir ve ameliyathanede yapılmaktadır. İşlem mikrocerrahi teknik tecrübesi ve ekipmanı gerektirdiğinden uzun sürer. Ancak saç köklerinin alındığı ve ekildiği sahalar lokal anestezi ile uyuşturulduğundan ve aynı zamanda ağızdan ve damar yoluyla verilen sakinleştirici ilaçlar kullanıldığından bu uzun süre oldukça konforlu geçmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berfu Babucçu

Op. Dr. Berfu Babucçu
Op. Dr. Berfu Babucçu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube