Kızlık zarı nedir ?

Kızlık zarı nedir ?

Kızlık Zarı Nedir ?

Kızlık zarı veya himen, (Eski Yunan’da evlilik ve düğün tanrısı Hymenaeus’tan) kadınlarda dış cinsel organın girişini kaplayan 2-3cm kadar içeride, 2-3 mm inceliğinde zarımsı bir doku kıvrımıdır. Oldukça çeşitli şekiller alabilen bu doku genellikle vajina girişinde ve hilal şeklindedir ve de ince kılcal damarlarla çevrilidir.

Kızlık zarı, isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında bir zar değildir. Gebeliğin 7 ve 12inci haftaları arasında embriyoda dış cinsiyetin gelişmesi gözlenir. Bu sırada embriyodaki genital duvarlar birleşip yapışarak erkeklerde testis torbasını oluştururken dişilerde bu duvarlar ayrılarak küçük (labia minora) ve büyük (labia majora) dış dudakları oluştururlar. Ancak ayrılma sonucu ortada kalan zarımsı doku kızlık zarı adı verilen yapıları oluşturur.

Anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Bu doku ilk cinsel ilişki sırasında anatomik yapıya göre esneyip genişler veya laserasyona uğrar ve kanar. Bu sebepten pek çok toplumda kızlık zarı ile kadının bekâreti ilişkilendirilir. Kızlık zarının hasara uğramış olması kadında bekâretin bozulduğuna kanıt olarak görülür.

Ancak kadınlarda ve ergenlik sonrası kızlarda kızlık zarını inceleyerek bekârete veya daha önce cinsel ilişkiye girildiğine dair bir sonuca varmak mümkün değildir.

Kızlık zarının yapısı ve şekli embriyo döneminde belirlenir, her 1000 kadından 1′i kızlık zarı olmadan doğmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kadınların yarıya yakın bir kısmında ilk cinsel ilişki sırasında kanama olmamaktadır. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ata Özdemir

Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'nde ihtisasını alarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, Ege Üniversitesi'nde Tüp Bebek - Doğal Doğum - Suda Doğum Eğitmeni - Cinsel Terapist olarak görev yapmıştır. 4 Boyutlu Ultrason, Renkli Doppler Obstetrik Ultrason sertifikası sahibidir. İzmir Tepecik Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Depertmanı'nda 1.5 sene, Riskli Gebelik - Perinatoloji Depertmanı'nda 2 sene, Endoskopi - Histeroskopi - Kolposkopi Depertmanı'nda 1.5 sene, Jinekoloji Depertmanı'nda 2 yıl, İnfertilite - Menopoz Depertmanı'nda 1.5 sene görev yapmıştır. Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, T.C Sağlık Bakanlığı onaylı Laparoskopi Ser ...

Etiketler
Kızlık zarı ne işe yarar
Op. Dr. Ali Ata Özdemir
Op. Dr. Ali Ata Özdemir
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube