Kısırlık hakkında genel bilgiler

Kısırlık hakkında genel bilgiler

A.B.Dde 15-44 yaşta evli çiflerin %8,4’ü (5 milyon) kısırlıktan mağdurdur. 20-24 yaş arası kadınların % 7‘sinde ve 40-44 yaş arasındaki kadınların % 29 unda infertilite görülmektedir.
Nedenler :
1- Yumurtlamanın olmaması % 10-15
2- Fetus (karıniçi) faktörler % 30-40
3- Rahim ağzı ile ilgili faktörler %10-15
4- Erkeğe bağlı faktörler %30-40
5- Açıklanamayan %10

Değerlendirme : Erkek ve kadın beraber değerlendirilmelidir. Muayane ve ayrıntılar, hastalık öyküleri değerlendirilir. Cinsel ilişki sıklığı, ilişkinin doğru olup olmadığı, ilişkide zorluk, erkekteki ilişki problemi, ilişkideki kayganlaştırıcı maddelerin (Labrihan) kullanımı araştırılmalıdır.

Hastaların % 10‘unda belirli bir neden bulunamaz! Normal cinsel aktivitesi olan çiflerde aylık döllenme hızı (bir adet döneminde gebelik elde etme) %20‘dir.

Temel kısırlık değerlendirmesi şu maddeleri içerir :
1-Sperm analizi: 48 saat cinsel ilişki yasağı sonrası alınmalıdır.
2-Bazal vücut ısısı çizelgesi: Kadının sabah uyanır uyanmaz  derecesi saptanır ve çizelgeye yazılır. Yumurtlama  sırasında yükselen progesteron bifazik sıcaklık eğrisi oluşturulur.
3-Postcoital (PCT) : Sperm ile rahim ağzı salgısı arasındaki etkileşmenin doğrudan analizini sağlar ve sperm kalitesi hakkında kaba bir fikir verir.
4-HSG (Rahim filmi) : Rahim ve yumurtalıkların anotomik değerlendirilmesinde önemlidir . Adetin hemen bitiminde çekilir.
5-Rahimden parca alma: Rahimin progesterona cevabını değerlendirir. Ovulasyonu (yumurtlamayı) belirler.
6-Tanı amaçlı: Laporoskopik yapışıklıklar, tüp fonksiyonları, kistler tanımlanır, hemde düzeltici cerrahi işlemler yapılır.

Tedavi :

Nedene yöneliktir. Yumurtlama için yumurtlama sağlayıcı ilaçlar verilir  ayrıca prolaktin yüksek hastalarda Bromocriptin verilir.
Erkeğe bağlı infertilite  intrastoplazmik sperm injeksiyonu uygulaması, erkek infertil tezimin tedavisinde  çığır açmıştır. Ejahulattan (sperm sıvısı), testis biopsisinden canlı sperm elde edildiği sürece  başarılı gebelik gerçekleştirilebilir. Erkek sperm bulguları, bir ürolog tarafından degerlendirilmelidir.

Endometriozis, kısırlık kadınlarında % 40 görülür. Tanısı ve evrelenmesi laporoskopi ile yapılır. Tedavi cerrahi olarak yakma, GnRH analogları, danazol, aralıksız doğum kontrol hapı verilmesi gibi gebeliği önleyici  tedavileri içerir. Ağır olgularda IVF veya Gamet Intrafallopian Transfer gibi tüp bebek yöntemleri uygulanabilir.

Erkek ve kadın üreme sistemi enfeksiyonları da kısırlık nedenleri arasında sayılmaktadır. Chlamidia ve gonore ana etkenlerdir. Tedavide kadın doğum uzmanı (kadınlar için) ve ürologlara (Erkek için) danışılmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Horasan

Op. Dr. Fatma HORASAN, 1961 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlamıştır  Zorunlu hizmetini Sakarya Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Dispanser Baştabibi ve Doğumevi Nüfus planlaması kliniği tabibi olarak yapmasının ardından 1988 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. 1992 yılında da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1993-2000 yılları arasında SSK Manisa Soma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Fatma HORASAN, bu süre zarfında 66.140 hastaya muayene etmiş ve 2180 orta-büyük ölçekte ameliyat yapmıştır. 2009 yılında Ege  Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi’nden Tüp Bebek Uygulama Serti ...

Etiketler
Kısırlık hakkında genel bilgiler
Op. Dr. Fatma Horasan
Op. Dr. Fatma Horasan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube