Kılcal damar çatlakları

Kılcal damar çatlakları

Kılcal Damar Çatlakları ( Telenjiektazi veya spider anjioma/örümcek ağı) Kılcal damar çatlamaları(telenjiektazi) yüz veya vücutta örümcek ağı(spider anjioma) şeklinde değişik büyüklüklerde kılcal damar genişlemeleridir.  Daha çok çocuk ve gençlerde görülür. Gebeliklerde ortaya çıkabilir. Kılcal damar çatlamaları hassas ciltlerde, cildi tahriş eden işlemler veya kremler sonrasında, kortizon kullanımına bağlı, bazı hormonsal ve genetik hastalıklarda görülebilir. 

Köpük ve sıvı Skleroterapi: Varis pakelerinin çapına göre köpük skleroterapi ve sıvı skleroterapi yapılır. Köpük skleroterapi: Orta ve büyük boy varislerde kullanılan köpük skleroterapide sklerozan  ilaç hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir ve damar içine verilir. Köpük kanla daha az karıştığından sıvı skleroterapiye göre daha etkilidir, ayrıca bacağa pozisyon vererek köpük istenen damara yönlendirilebilir. Daha etkili olduğundan, köpük skleroterapisi ile çok geniş varisler bile başarıyla tedavi edilebilir. Skleroterapide işlem kolay, pratik ve ağrısızdır. Ayrıca ek tedavi seansları gerektirebilir.  

Sıvı skleroterapi Kılcal varisleri olan hastaların büyük bir kısmında Renkli Doppler Ultrasonografi(RDU) ile kaçak yaratan daha derindeki damarlar görülebilir. Kılcal varisleri bir ağacın dalları olarak düşünürsek bu ağacın kökü olan ve asıl kaçağın kaynağı olan damar tedavi edilir. Kılcal varislerin tedavisinde RDU’da bu besleyici dalların tesbit edilebilmesi önemlidir. Çünkü böyle bir dala skleroterapi uygulanırsa hem besleyici damar kapatılır hem de tek bir enjeksiyonla geniş bir sahadaki tüm kılcal varisler tedavi edilebilir.  

Diğer tedavi yöntemleri Uygun skleroterapi tedavilerinden sonra geriye kalan kılcal varisler için, ya da skleroterapi ile kapatılacak bir besleyici dalı olmayan kılcal varisler için “yüzeysel kılcal varis tedavileri ” uygulanmalıdır. Bu amaç için kullanılan bazı yöntemler geliştirilmiştir. 1. Yüzeyel Transdermal Lazer (Nd-YAG laser,Pulsed Dye Lazer, KTP Lazer, IPL, Diode Lazer) 2. Radyofrekans(RF) ile termokoagulasyon  Yüzeyel Transdermal Lazer yönteminde lazerin ciltten geçmesi gerektiğinden renk değişiklikleri olabilir. Güneşe çıkmamak gerekir. Bu yan etkileri nedeni ile özellikle yaz aylarında tercih edilmemelidir. Ancak etkili bir yöntemdir, 4-6 seans uygulama gerekebilir. RF ile Termokoagulasyon yönteminde ise ince bir iğneyle ciltten geçilip kılcal varislere ulaşılır ve RF enerjisi verilir. Lazerdeki yan etkiler bu yöntemde genelikle görülmez. Ayrıca tedaviden sonra güneşten sakınmak gerekmediğinden yaz mevsiminde en sıcak günlerde bile uygulanabilir, hasta ertesi gün denize girebilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Azimet Özdemir

Op. Dr. Azimet ÖZDEMİR, 1975 yılında Elbistan'da (K.Maraş) doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Elbistan’da tamamlamıştır. Ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2 yıl süreyle Erzurum/Hınıs’ta çalışmıştır. 2003 yılında ise İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamıştır. 2004 yılının sonunda bu görevinden ayrılarak askerlik vazifesini yerine getirmeye başlamıştır. İstanbul Askerlik Daire Başkanlığı sorumlu hekimi olarak sınavı kazanmıştır. Daha sonra Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İstanbul Bezmialem Vakıf Üniversitesi) Plastik, Pekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazanmış ve 2011 yılında sınava girerek Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1 sene boyunca İstanbul’da özel bir hast ...

Etiketler
Varis tedavisinde hangi yöntemler var
Op. Dr. Azimet Özdemir
Op. Dr. Azimet Özdemir
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube