Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) ameliyatsız tedavisi nasıl yapılır?

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) ameliyatsız tedavisi nasıl yapılır?

 Kıl dönmesinde kristalize fenol uygulaması, doğru indikasyon ve doğru teknikle yapıldığında bence en geçerli tedavi yöntemlerinden biridir……. Geçmişte sıvı/likid fenol ile de uygulama yapılmış ve ciddi yan etkiler bildirilmiştir…. dolayısıyla daha güvenli olan, kristalize fenol uygulamasıdır….. Bizim pratiğimizde uygulama öncesi hastanın kıl dökücü kremlerle bu bölgenin epilasyonunu yapmasını istiyoruz ve tercihen zeytinyağlı doğal sabunlarla kuyruk sokumunun da sabunlanması, bol suyla iyice durulanması ve iyice kurulanması alışkanlığını öğretip başlatıyoruz…. İşlem ameliyathanede değil proktoloji ünitemizde yapılır…. Birkaç cc lokal anestetik yardımıyla ve steril koşullarda sinüslerin temizlenmesi, kıllardan arındırılması ve içlerinin iri tuz kristallerine benzeyen kristalize fenolle doldurulması aşamaları gerçekleştirilir…. Kristalize fenol, biraz kaba bir benzetmeyle tıkaç oluşmuş su tesisatını temizler gibi debridman etkisiyle bu sinuslerin içlerini temizler ve bir iyileşme/kapanma sürecini başlatır…. Ağrısız bir işlemdir….Hasta evine gönderilir ve hemen sabahına banyo yapması önerilir…. Tabii bunlar özellikli girişimlerdir/ustaca uygulanmaları gerekir/öncesini-sonrasını iyi anlatmak gerekir….

Ameliyat sonrası kalıcı olarak iyileşir mi?

Girişim sonrası da hastanın yakından izlenmesi, eğitilmesi ve lokal bakım önerilerine uyulması, başarı oranını doğrudan etkileyecektir. Hastanın hastanede kalmasını gerektirmeyen, işe ve normal yaşantısına hemen dönülebilen bir yöntem olan kristalize fenol tedavisi ile hastalarımızın %85-90'ında başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Pilonidal sinüs nedir
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube