Kıl dönmesi ( pilonidal sinus )

Kıl dönmesi ( pilonidal sinus )

KIL DÖNMESİ HASTALIĞINDA AMELİYATSIZ  TEDAVİ :FENOL TEDAVİSİ

            Kıl dönmesi (Plonidal Sinüs) ; Kuyruk sokumu bölgesinde, bilinenin  aksine orada bulunan bir kılın dönmesi değil, o bölgeye dökülen kıl ve deri parçalarının, elbise pamuklarının cilt altına bir delikten girmesi ile oluşan, kıl yumağı olarak gösterilen bir hastalıktır. İçerideki kıllar, kesinlikle dışarıdan giren köksüz kıllardır.

Erkeklerde % 1, bayanlarda % 0,1 oranında görülür. Ergen erişkin yaş döneminde sıktır. Özellikle çok oturup kalkan, masa başı çalışan, kilolu, aşırı terleyen, yağlı beslenen kişilerde sıktır. Kötü hijyen hastalığın sıklığını arttırır.

Erkeklerde sert kıl yapısı hastalığın artmasına sebeptir. Kıvırcık kıl yapısındakilerde hastalık daha nadirdir. Hastalık ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında jip şoförlerinde görüldüğü için jip şoför hastalığı olarak da bilinir.

Hastalığın oluşum mekanizması basit olmasına rağmen, yerleşimi ve kıl yapısı, cilt yağ oranı vs. gibi nedenlerden dolayı; maalesef ciddi cerrahi metodlara rağmen, hastalık tekrar edebilmektedir.

Cerrahi metodlarda; hastalıklı bölgenin çıkarılması, temizlenmesi ve çeşitli şekillerde dikilmesi ile % 1–45 arasında değişen, birinci yıl nüksleri bildirilmiştir. Ciddi cerrahi riskleri ve çekilen sıkıntılara rağmen, hastalığın tekrar etmesi, bu hastalığın daha basit yöntemlerle tedavisine yönlendirmiştir. Bu yöntemlerden biri de fenol tedavisidir.

Fenol Tedavisi: Bu yöntemde hasta günübirlik tedavi olmaktadır. İşlem lokal anestezi ile yapılmaktadır. Küçük bir kesi ile hastalıklı alan temizlenir ve fenol uygulanır. Hasta hiçbir ağrı hissetmemektedir. İşlem sonrası direk yara üzerine oturabilmektedir. Araç kullanabilir. Ağrı hissetmez. İşlem sonrası pansuman 1- 2 kez gerekebilir. 2 kez doktor kontrolüne gelinir. Hastalığın tekrar etme şansı % 10 dur. Yani en iyi cerrahi tedavi yöntemi kabul edilen açık yara bakımı ile iyileşen, iki aylık pansuman ve ağrılı iyileşme, sosyal hayattan uzak; sekonder iyileşme tedavisi sonuçları ile aynı nüksleri göstermektedir. Bu diğer cerrahi metodlarla karşılaştırıldığında kabul edilebilir bir nüks oranıdır.

Fenol Tedavisinin avantajları:

Lokal anestezi altında yapılır

Ağrı yoktur

İşlem sonrası hasta işine devam edebilir

Araç kullanabilir

Pansuman gerekmez

Banyo engellenmez

Sosyal hayata engel olmaz

Günlerce yüz üstü yatmanız gerekmez, doğrusu hiç yatılmaz

Tedavi sonrası 1–2 kontrol yeterlidir.

Hastalığın nüksü halinde aynı işlem üç kez yapılabilir

Maliyet daha düşüktür.

            Sonuç: Kıl dönmesi hastalığında, ciddi cerrahi riskler alarak, ameliyat sonrası ciddi ağrılar çekmek, pansuman olmak istemiyorsanız; basit fenol tedavisi ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Hastalığı verende, şifasını veren de Allah ' tır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Bulut

Etiketler
Pilonoidal sinüs
Uzm. Dr. Mehmet Bulut
Uzm. Dr. Mehmet Bulut
Bolu - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube