Keratokonus nedir?"

Keratokonus nedir?"

KERATOKONUS NEDİR ?

Keratokonus gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalıktır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıkdan hastalar ancak 20’li yaşlarında haberdar olurlar. Hastalık 20-40 yaş arasında ilerleme gösterip 40’lı yaşlardan sonra durağan döneme girer.

Kornea gözün çok önemli bir kısmıdır.Işık göze kornea aracılığıyla girer;kornea ışınları kırarak veya odaklayarak net görmenizi sağlar.Keratokonusta, korneanın şekli değişir ve görme bozulur.Keratokonus araba kullanma,bilgisayarda yazı yazma,televizyon izleme veya okuma gibi bazı faaliyetleri güçleştirebilir.

KERATOKUNUS HASTALIĞININ NEDENLERİ ?

Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak biliememekle birlikte,gelişiminde genetik ve mekanik travmalar en önemli rolü oynar.Gözün kaşınması,sert kontakt lens kullanımı gibi çevresel faktörler de genetik yatkınlığı olan kişilerde bu hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bu belirtiler,keratokonus hastalığı riskinin yüksek oranda olduğunun habercisidir.Uzman bir hekime muayene olmakta yarar vardır.Çünki keratokonus hastalığının erken tanı ve tedavisi ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.

“Keratokonus ‘un , Dünyada ve Türkiye’de görülme Sıklığı”:

Genel olarak tüm dünyada yapılmış bilimsel araştırmalardan elde edilen veriler bu hastalığın 100.000 kişiden 4 ile 600 kişi arasında görüldüğünü bildiriyor.Bu da ortalama olarak 72 milyon olan Türkiye nüfusunun yaklaşık 40.000 ‘inin keratokonus hastası olduğu sonucunu doğuruyor.Son yıllarda ki  araştırmalar bu hastalığın ,Akdeniz ve Ortadoğu ‘da bulunan Türkiye,İran,Irak,Suudi Arabistan,Mısır ,Dubai gibi tozlu sıcak ülkelerde yaygın olduğunu gösteriyor.En önemlisi de hastalığın Türkiye ‘de ve özellikle güneyde çok daha yüksek seviyelerde görüldüğü gerçektir.

Keratokonus Tanı ve Tedavisi Nasıldır ?

Türkiye ‘de ve yurt dışı bir çok göz kliniklerinde, ilerleyen miyop ve astigmat ,kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile karakterize olan keratokonus hastalığı çok özel analizlerle ve tetkiklerle erken dönemde teşhis edilirse, tedavisinde ki başarı o nisbette yüksek olmaktadır.

Keratokonus ‘da ( 2 Başlıca Problem ) Esasdır….

a)Görmede Azalma :

Görmeyi arttırmak için önce kontakt lens denenir.Hastalık ilerleyici seyrediyorsa stabilize edip kontakt lens uygulanmalıdır.Eğer hasta kontakt lens kullanmıyorsa halka tedavisi uygulanabilir.

b)Hastalıkda İlerleme :

İlerlemeyi durdurmak için CCL ( Corneal Cross –Linking) + halka tedavisidir.Bu tedavi görmeyi artırmaz ,sadece ilerlemeyi durdurur.

Keratakonus tedavisinde kişiye özel yapılan tetkikler sonucunda uzman doktorların önerisiyle kişiye uygun tedavi yöntemine karar verilir.İhtiyaca göre aşağıdaki kombine tedavi şekillerinden biri kişiye uygulanabilir.

1)GÖRMEYİ ARTTIRMAK İÇİN :

Clear kone lens, kolay kullanımı sayesinde hastaların görme kalitesini rahatsızlık vermeden arttırabilmektedir.

“KONTAKT LENS “ :

Gözlüğe rağmen azalan görme keskinliğini arttırmada en etkili tedavi şekli kontakt lensdir.

“ CLEARKONE HYBRİD KONTAKT LENSİ “

ClearKone Hybrid Kontakt lensi gün boyunca hiçbir kaşınma ,yanma problemi olmadan rahatça kullanılabilmektedir.Bu lensin en önemli özelliği hastaları neredeyse sağlıklı bir insanın görüş seviyesine kavuşturmasıdır.Keratokonus hastalığının ilerlemesinde koruyucu olan bu lenslerin kullanımı da yumuşak lensler  kadar kolaydır.

a)CLEARKONE HYBRİT LENS

b)GÖZİÇİ HALKA TEDAVİSİ

c)CCL: CORNEAL CROSS LİNKİNG

Eğer hasta lens kullanmıyorsa,halka yöntemi uygulanır. 

KORNEA İÇİ HALKA : Kornea içine lokal anestezi ile femtosaniye lazerle saniyeler içinde açılan kanallara Kornea içi halkalar (INTACS, keraring,Ferra) yerleştirilir. Bu halkalar mevcut refraksiyon kusurunu, bir miktar azaltarak daha iyi bir görüşe, kornea şeklini düzelterek gözlük veya kontakt lens gerekirse daha iyi bir uyuma neden olurlar. Bu ameliyatın bir farklılığı da gerekli durumlarda halkaların çıkarılabilmesidir. Ameliyat damla anestezisi ile yapılır. Sosyal hayatınıza engel olmaz, 1 gün sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.            

 HASTALIĞI DURDURMAK İÇİN : CCL ( Corneal Cross Linking) tedavisi Türkiye’de ilk defa 2006 yılında yapılmıştır. Hastalığın henüz erken döneminde yapılırsa, hastalığı durdurmada  başarısı yüksektir. 

CCL: ( CORNEAL CROSS LİNKİNG” Tedavisi Nasıl Uygulanır..? CCL tedavisi öncesinde göz topikal anestezik damla ile uyuşturulur. Damla sonrasında bir spatül ile kornea epiteli mekanik olarak kaldırılır. Riboflavin solüsyonu epitelyumi kaldırılmış kornea üzerine her iki göze, 3 ‘ er damla damlatıldıktan sonra,göz 5 dakika kapalı bekletilir. Bu işlem 30 dakika da bir tekrarlanır. 30 dakika sonrasında hasta biomikroskoba götürülür. Ön kamerada ,riboflavin damla, floresansı görüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alınır.370 nm UV, kornea yüzeyinden 1 cm uzaklıkta yaklaşık 7 mm ‘lik alanda  30 dakika uygulanır. UV tatbiki sırasında her 5 dakikada bir damla Riboflavin damlatılır. İşlem sonrasında  göze kontakt lens takılır,göz kapatılmaz. CCL Tedavisinde amaç kornea yapısının güçlendirilmesi ve hastalığın durudurmasıdır. 

“ KORNEA NAKLİ “: Keratokonus’un son döneminde görüş çok düşük,hasta kontakt lens veya kornea içi halkalardan faydalanamayacak durumda ise kornea nakli (Keratoplasti) Önerilebilir. Kornea nakli, halk arasında göz nakli olarak bilinen ,aslında gözün sadece çeşitli hastalıklar  sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının  ölen bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusuyla değiştirildiği ameliyattır. Kornea nakli ameliyatında bağışlanan sağlıklı korneadan 6-9 mm çapında olabilen daire şeklinde bir parça çıkartılır ve alıcının hastanın korneasından da aynı büyüklükte bir parça çıkartılarak bu bölgeye dikilir. Ameliyat tercihen genel anestezi altında yapılmaktadır. Ancak yaşlılarda lokal anestezi şeklinde de yapılabilir. Ameliyatın süresi ortalama; 15-20 dakikadır. Keratokonus tedavisinde önemli olan doğru yer, doğru zaman ve doğru ellerde olmaktır.           Yani erken teşhis, doğru tedavi yöntemi, en ileri teknolojik ve tabii ki vaka deneyimi yüksek uzman doktor desteği gerekir. 

Bütün okurlarıma , sağlıklı ,mutlu ve başarılı bir hafta diliyor, saygılar sunuyorum.

Op.Dr.Ahmet UMAY          

Kaynak : Brıstol Unıversıty / 2013 Lıterature Sectıon

              Dunyagöz Surgery Sectıon /2013-A89

         

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Keratokonus kimlerde görülür
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube