Kepçe kulak düzeltilmesi

Kepçe kulak düzeltilmesi

Dış kulak yapısı ve olgunlaşması hayatın ilk günlerinden itibaren belirginleşmeye başlar, dış kulağın  kafa ile geniş açı yaparak kalkık durması çeşitli dillerde değişik adlar alır, kepçe kulak, yelken kulak, fincan kulak gibi. Çocukluk çağında kulak yapısının ayrık olması doğum öncesi dönemde çocuğun duruş şekline bağlansa da bunun doğruluk payı pek yoktur, bu yapı daha çok genetik özelliklerle belirlenmektedir.

Kepçe Kulak deformitesinin düzeltilmesi her yaşta yapılabilse de ilköğretim çağı başlamadan önceki dönem tercih edilmelidir. Bunun sebebi ilköğretim sırasında çocukların şaka yapması,kepçe kulak diye seslenmeleri çocuğu okuldan soğutmakta ve başarısızlığa neden olmaktadır. Kepçe kulak bozukluğunun düzeltilmesi yalnızca hoşa gitmeyen bir görüntüyü değil aynı zamanda çocuğun psikolojisini düzeltmektedir. Bu bozukluk tek veya çift taraflı olabilmektedir,her iki kulak aynı anda ameliyat edilebilir.

Kepçe Kulak düzeltilmesi için çeşitli yöntemler vardır,kulak önünden girilerek yapılan ameliyatlar olsada  kulak arkasından yapılan ameliyatlar daha çok uygulamaktadır. Verilen kulak şekli iç ve dış dikişlerle korunmaktadır ve kulak arkasını kullanan ameliyat  yöntemlerinde ameliyat izini görmek zordur. Çocukluk çağında ameliyat için genel anestezi gerekse de erişkin çağda lokal (bölgesel) anestezi ile rahatlıkla yapılabilmektedir,bu nedenle hastanın hastanede yatması gerekmemektedir. Ameliyattan sonra hem yeni pozisyonunu korumak hemde yatarken rahatlığı sağlamak için bir hafta kadar baş bandı (bandana) kullanılmasının yararı vardır. Yapılan işe bağlı olarak birakç gün sonra işe başlamak mümkündür.

Dış kulağın, kepçe kulak deformitesinin dışında doğuştan gelen birçok bozukluğu vardır. Bunlar kulağın küçük olması,eklentileri olması veya hiç gelişmemesi gibi çeşitli yapılarda olabilen birçok  bozukluk şeklidir. Bu bozukluklar problemin büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli aşamalarda ameliyat edilir.Kulağın hiç gelişmediği durumlarda kulak iskeletini oluşturmak için kaburga kıkırdağından veya hazır protezlerden yararlanmak gerekebilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sadullah Karun

Op. Dr. Sadullah Karun ,1985 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesin'den mezun olmuştur. Sivas'ta mecburi hizmet görevinden sonra 1987-1993 yıllarında uzmanlık eğitimini  İstanbul Tıp Fakültesinde Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında almıştır.

1990-1991 yılları arasında İsviçre'de Hopital Cantonal Üniversite de Geneve Hastenesi'nde Estetik ve Plastik Cerrahi konusunda eğitim ve araştırma çalışmalarında aktif rol almıştır. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Tıp Fakültesi'nden ayrılarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bölüm direktörü olarak 2012 yılına kadar görevine devam etmiştir.

Op. Dr. Sadullah Karun halen Mecidiyeköy -Şişli- İstanbul adresindeki kliniğinde estetik cerrahi alanında çalışmalarıma devam etmektedir.

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatı
Op. Dr. Sadullah Karun
Op. Dr. Sadullah Karun
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube