Kepçe kulak

Kepçe kulak

Kulak kepçe cerrahisi veya otoplasti, kepçe görünümlü kulakların düzeltilmesi veya büyük kulakların küçültülmesi için yapılmaktadır. Çoğunlukla operasyon çocuklukta, 4 yaşından itibaren okul öncesi dönemde yapılmalıdır. Kulaklar 4-5 yaşında gelişimlerini tamamlarlar ve cerrahi girişim için hazır olurlar. Cerrahi ne kadar erken yapılırsa çocuğun çevresel ve psikolojik sorunları az olur. Kepçe kulaklı çocukların aileleri çocukların duygusal durumu hakkında dikkatli olmalıdır. Çocuk değişiklik isteyene kadar ona baskı yapmamalıdır. Kulaklarının durumundan rahatsız olan ve düzeltilmesini isteyen çocuklar cerrahi esnasında daha uyumlu olurlar. Ancak genellikle bu patolojilerin düzeltilme çağı çocuğun okula başlamasından önceki dönemdir.

Kulak cerrahisi bu konuda deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapılınca, sonuçlar mükemmel ve sorunlar olmaktadır. Kulak cerrahisi çocuklarda hastanede anestezi altında yetişkin ve ergenlerde ise muayenehanede veya özel cerrahi merkezlerde lokal anestezi altında yapılır. Hasta operasyondan sonra rahatlıkla evine gönderilir. Yetişkinler ve çocuklar genelde birkaç saat içinde ayağa kalkarlar, ancak küçük çocuklar genel anestezinin etkisi tam olarak geçene kadar bir süre hastanede tutulabilir.

Kulak cerrahisi, 1-2 saat sürer. En sık kullanılan tekniklerden birisinde kulak kepçesinin arkasından yapılan bir kesi ile kıkırdağa ulaşılır. Sonra kıkırdağa yeniden şekil verilir. Yeni şeklin bozulmaması için tespit dikişleri kullanılır. Bu operasyonlarda kulak arkasında hafif bir iz kalır ve zamanla bu iz giderek azalır.


Cerrahiden hemen sonra hastanın kulakları başı da içine alan pansuman ile sarılır. Bu pansuman kulak şeklinin korunmasını ve iyileşmeyi temin eder. Birkaç gün kulaklarda hafif ağrı olabilir, fakat bu ilaçlar ile giderilir. 4-5 gün sonra pansuman açılır ve bandaj uygulanmasına geçilir. Bu bandaj saç bandına benzer ve 2 hafta sürekli uygulamada tutulur. 2 haftadan sonra ise bandaj sadece geceleri uygulanmaya başlar Yetişkinlerin çoğu operasyondan 5 gün sonra işe başlayabilirler. Çocuklar 7 gün sonra okula başlayabilirler. 

DİĞER KULAK PROBLEMLERİ

Kepçe kulağın yanı sıra diğer bazı kulak kepçe problemleri de cerrahi ile düzeltilebilir. Bunlar arasında: kulağın üst tarafının öne ve ileri eğildiği “lop ear”, kulağın çok küçük olduğu “cupped ear”, kulağın kıvrımlarının olmadığı “shell ear” sayılabilir. Cerrahi ile aynı zamanda kulak memesinin problemleri de düzeltilebilir.

Doğuştan veya sonradan oluşan kulak kepçe yokluğu olgularında kulak kepçesi yapma olanağı mevcuttur. Bu durumda yeniden kulak kepçesi yapımı hem duyma hem de görünüm açısından iyi sonuçlar alınır. Bu olgularda tarafımızdan iki değişik teknik uygulanmaktadır. Bu yöntemlerde birisi kulak bölgesine doku genişleticisi yerleştirerek doku elde etmek ve hastanın kaburga kıkırdaklarından kulak kepçesi şeklini oluşturup üstünü elde edilen fazla yumuşak doku ile örtülmesi ve kulak kepçe şeklinin verilmesidir. Diğer bir yöntem ise hastanın kaburga kıkırdaklarının alınmasına gerek kalmadan bu işlem için özel olarak üretilmiş ve vücut ile uyumlu olan sentetik kulak protezinin kulak kepçesi yerine kullanılması ve üstünün yumuşak doku ile kapatılması ile kulak kepçesinin oluşturulma yöntemidir. Bu her iki yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bu konuda daha geniş bilgi uygulamayı yapacak olan Plastik cerrah tarafından sizlere detaylı olarak anlatılacaktır. Bu yöntemlerle % 100 olmasa normale yakın, simetrik kulak kepçesi elde etme olasılığı mevcuttur.

KULAK KEPÇE PROTEZLERİ

Kulak kepçe yokluğunda uyguladığımız ve oldukça iyi sonuçlar aldığımız diğer bir yöntem de Kulak Kepçe Protezleridir. Bu yöntem iki seanslıdır. İlk seans da kulak kepçesi olacak bölgeye bu amaç için özel olarak üretilmiş iki adet vida kemiğe içine yerleştirilir. Vida yerleştirilmesinden sonra 4 ay vidaların kemik içinde sağlamlaşması için beklenir. Bu süre içinde de eğer tek taraflı kulak kepçe yokluğu varsa sağlam olan kulak kepçesinin kalıpları alınarak, çift taraflı kulak kepçe yokluğunda ise kafa ve yüze uygun ölçüler kullanılarak kulak kepçe protezleri hazırlanır. Bu protezler özel silikondan yapılır ve renkleri tamamen deri rengindedir. Özellikle incelenmedikçe veya bakılmadıkça fark edilmezler. 4 aylık sürenin sonunda hazırlanan protezler vidalar tespit edilir ve işlem bitirilir. Bu işlemler genç ve yetişkinlerde lokal anestezi altında muayenede yapılır. Küçük çocuklarda ise genel anestezi gereklidir.
 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bahattin Çeliköz

Etiketler
Plastik cerrahi
Prof. Dr. Bahattin Çeliköz
Prof. Dr. Bahattin Çeliköz
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube