Kendi kendine meme muayenesi

Kendi kendine meme muayenesi

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
20 yaşından büyük her kadın, ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bunun için en uygun zaman, adetin bittiği gündür.
Bu muayeneyi ayna karşısında, belden yukarınız tamamen soyunuk halde ayakta veya bir iskemleye oturarak yapabilirsiniz. Kollarınızı iki yanınıza rahat bir şekilde bırakın. Aynaya bakarak önce önden, sonra her iki yanınıza hafifçe dönerek memelerinizi inceleyin.
Kadınlarda iki meme tamamen aynı ve simetrik değildir. Yalnızca her zamankinden farklı bir büyüme ya da şekil değişikliği olup olmadığına bakın. Meme cildinde herhangi bir çekilme olup olmadığını kontrol edin. Aynı şeyi kollarınızı tamamen havaya kaldırarak ve ellerinizi belinize bastırarak tekrar edin. Vücudunuzu hafifçe her iki yana çevirerek memelerinizi yandan da inceleyin.
Daha sonra kürek kemiğinizin altına küçük bir yastık ya da katlanmış bir havlu koyun.  Sol elinizi başınızın altına yerleştirin, dirseğiniz yatağa değsin. Sağ elinizle sol memenizi muayene edin. Sonra sağ elinizi başınızın altına koyarak sol elinizle sağ memenizi muayene edin.
Muayeneyi ikinci, üçüncü ve dördüncü parmaklarınızın ilk boğumuna kadar olan iç yüzüyle yapın. Muayeneler meme başından başlanarak, dairesel hareketlerle tüm meme dokusu kontrol edilecek şekilde yapılmalıdır.
Aynı muayene duşun altında ayakta ve vücut sabunluyken de yapılabilir.  Yatarak yapılırsa daha iyi sonuç alınır.
Muayenede nelere dikkat edilmeli?
Memede kitle veya kalınlaşma
Meme başından akıntı
Ciltte çekilme ya da içe göçüklük
Meme başında çekilme
Meme başı cildinde pullanma, tahriş
Cilt renginde ve görünümünde değişiklikler, “portakal kabuğu” gibi hissetme
Memede şişme, kızarıklık ya da ısı artışı
Hangi Sıklıkta?
Bu şekilde meme muayenesini düzenli olarak ayda bir kez yaptığınızda memenizi daha iyi tanıyacağınızdan ve işleme aşina olacağınızdan değişiklikleri farketmek daha kolay olacaktır.
Meme dokusunu iki parmak arasında sıkarak muayene etmek yanlıştır, elinize kitle varmış gibi gelmesine yol açar.
Doktorunuza kontrole gittiğinizde kendi kendine muayeneyi doğru bir şekilde yapıp yapmadığınızı sorun, gerekirse doktorunuz size doğru yöntemi gösterecektir.
Hemen Bugün Kendi Kendine Meme Muayenesini Öğrenin Ve Ayda Bir Kez Yapmaya Başlayın.
Kendi kendinize muayene sırasında yukarıdaki değişikliklerden herhangi birini fark ederseniz, telaşlanmadan doktorunuza başvurun. Unutmayın ki memedeki değişikliklerin çoğu iyi huyludur, ancak buna doktorunuz karar vermelidir. 
Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Gülüm Altaca

 

 

 

Ayna karşısında

Göğüs altında küçük bir yastıkla

parmakların iç yüzüyle

Dairesel hareketlerle tüm memeyi inceleyin


 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gülüm Altaca

Tıp Fakültesi: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, 1978-1984 Uzmanlık: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara, 1986-1991 Fellowship: Klinik abdominal multiorgan transplant ve hepatobiliyer cerrahi üst (üst ihtisas) ihtisası. ASTS (American Society of Transplant Surgeons) Approved, Clinical Multiorgan (liver, kidney, pancreas) Transplant Fellowship, The City University of New York, Mount Sinai School of Medicine, The Mount Sinai Medical Center, New York, NY, ABD, 2/1995-6/1997   Mezuniyet Sonrası Eğitim ve İş Deneyimi Pratisyen hekim (zorunlu hizmet), Balıkesir, 1984-1986 Genel Cerrahi Araştırma Görevlisi (asistanlık),  Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, 1986-1991 Genel Cerrahi uzmanı, Ankara Numune Hastanesi, Ankara, 1991-1992 Genel ...

Etiketler
Memede kitle
Prof. Dr. Gülüm Altaca
Prof. Dr. Gülüm Altaca
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube