Kefir,kafkasların mucize içeceği

Kefir,kafkasların mucize içeceği

Fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen ürün olan kefir, çok eski çağlardan beri Kafkasya'da üretilen, geleneksel bir süt ürünüdür. Kefirin kendine özgü mikroflorası laktik asit bakterileri, mayalar ve bazı astetik asit bakterilerinden oluşmaktadır. Kefir'in ismi Türkçe hoşa giden, sarhoşluk veren anlamına gelen ‘kef' kelimesinden türetilmiştir.

  • Kefir Danesi Nedir?
Kefir yapımında starter (maya) olarak kefir daneleri kullanılmaktadır. Kefir laktik asit streptococ, leuconostoc, termofilik lactobacil, mezofilik lactobacil, mayalar (laktozu fermente eden ve edemeyen) ve sıklıkla asetik asit bakterilerinden oluşan kompleks bir mikrofloraya sahiptir.

  • Kefir Sağlık Açısından Faydalı mıdır?
Kefirde mikroorganizmalar laktoz ve proteinleri parçalayarak bir nevi ön sindirimini sağlamaktadırlar. Böylelikle kefirin hazmı kolaylaşmakta ve oluşan yeni maddeler iştah açıcı, serinletici, sevilen tat ve aroma oluşturmaktadır. Laktoz miktarı süte oranla azaldığı için laktoz intoleransı (vücutta laktozun sindirilmemesi ve sonuçta bir takım rahatsızlarının ortaya çıkması) olan kişiler tarafından rahatlıkla içilebilmektedir. Kefirin hafif asidik tadı ve karakteristik mikroflorası, mide ve pankreasta enzim salgılanmasını, organizmada ürünlerin daha iyi sindirilmesini kolaylaştırmakta ve besinlerin mideden bağırsaklara geçişini hızlandırmaktadır. Mikroflora içinde asetik asit bakterileri ve mayaların olmasından dolayı kefir, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleriyle karşılaştırıldığında intestinal mikroorganizmalara karşı yüksek antibiyotik aktiviteye sahiptir. Bu mikroorganizmalar aynı zamanda B grubu vitaminleri de oluşturabilmektedir. Bünyesindeki CO2'den dolayı sindirimi daha kolaydır. Kefir biyolojik, diyetetik ve beslenme açısından yüksek değere sahiptir. Ayrıca gastroointestinal ve metabolik rahatsızlıklar ve alerjik reaksiyon gösteren bireylere özellikle önermekteyim.

  • Kefir Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?
Kefir düzenli olarak günde 4-5 bardak içildiğinde metabolizmayı düzenleyici etkisinin olduğu, sağlık açısından faydalı olduğunu araştırmalar göstermektedir.


  • Kefir ile Yoğurt Arasında Nasıl Bir Fark Vardır?
Kefir ve yoğurdun her ikisi de fermente süt ürünleri içinde yer almaktadır. Yani üretimlerinde mikroorganizmalardan faydalanılmaktadır. Yoğurt termofilik özellikte olan iki farklı mikroorganizmadan (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus) elde edilmektedir. Kefirde ise bu mikroorganizmaların yanı sıra birkaç faydalı mikroorganizma da bulunmaktadır. Aynı zamanda vücut için zararlı olan mayaların gelişimini kontrol altına alan Saccharomyces kefir ve Torula kefir gibi mayaları da içermektedir.
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serpil Tarman

Etiketler
Laktik asit
Dyt. Serpil Tarman
Dyt. Serpil Tarman
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube