Kavernom (kavernöz anjiom)

Kavernom (kavernöz anjiom)

Tanım: Kavernom beyinin bir damar yumağı (arterio venoz malformasyon) tipi dir. 

Kavernomlar  beynin herhangi bir yerinde (orta fossa, pons, ventriküler içi,göz ve  omurilikte) görülürler. Kavernomlar beyin  damar yumaklarından sonra ikinci sıklıkla görülen doğuştan lezyonlardır. Omurilik kavernomları beyine göre daha nadirdir.
 Bazı beyin kavernomlarından birden fazla yerleşimli olanlar kalıtsal ailevi geçişlidir. Beyin kavernomların diğer beyin damar yumaklarından farkı lezyon içerisinde beyin dokusu bulundurmazlar.  Kadınlarda erkeklere nazaran  daha sık görülür. Kavernomlar çok küçük milimetrik çaplardan daha büyük çaplara ulaşabilir. Örneğin 1,5 cm - 3 cm hacme ulaşanlar vardır. Kavernom içerisindeki kan akımının düşük olması nedeniyle kalsifikasyonlar sık görülür.
 
Kavernomların klinik şikayet ve bulguları; En sık şikayeti başağrısı olup, bu ağrılar çoğunlukla kronik gerilim başağrısı, migren ağrısı şeklinde yorumlanırlar. En önemli bulgusu küçük beyin kanamasıdır. Bu kanamalar çoğu kez hasta tarafından farkediliemiyen küçük  beyin kanamasıdır. Kavernom kanamalarında  büyük parenkimal kanamalar görülmez. Beyin sapı kavernomları beyin kavernomlarına göre daha sık kanama eğilimi gösterirler. En önemli şikâyeti (epilepsi) olup, bu nöbetler  çok değişik tipleri vardır.
Kavernomlardaki sara nöbeti oluşumu kanamaların etrafinda biriken methemoglobinin yapmış olduğu bağlıdır. Kavernomlar çoğu hayat boyu şikâyetsiz sessiz kalabilirler.  Herhangi bir şikayet vermeyebilirler. Hastanelerde  check up yaptırılanlarda MagneticRezonans Görüntüleme (MRG) test teknikleri çekimi esnasında tesadüfen görülürler.
 
Kavernomların teşhisi;  Burada kullanılan teşhis yöntemleri
 1: Bilgisayarlı Tomografi (BT): Oldukça hassas ve güvenilir bir inceleme olup; iyi, sınırlı, düzgün, konturlu ve çok az kontrast tutulumlu gösteren lezyonlardır.

 2: Magnetic Rezonans Görüntüleme (MRG): Beyin BT’den daha hassas olup özellikle T2 sekanslarında yüzük tutulumu şeklinde karekteristik kanama alanları görülür. Bu inceleme  kavernom teşhisinde yeterli olup, beyin anjiografisine gerek yoktur. 

 Kavernomlar hangi hastalıklar;
 
1) Düşük evreli beyin tümörleri 
 
2) Kalsifiye astrositom 
 
3) Oligodendrogliom 

 4) Tromboze beyin damar yumağı 
 
5) Bazı menengiomlar 

Kavernom tedavisi
 
1) Hiç bir şikayeti olmıyan ve tesadüfen görülen kavenomlar yalnızca  takip edilir.
 
2) Şikayet veren  kavernomlarına özellikle sara nöbeti olanlar cerrahi tedavi önerilir; Cerrahinin amacı;
       a): Tekrarlıyan beyin kanaması risklerini önlemek için,
       b: Dirençli sara nöbetlerinin tedavisi ve  iyileştirmek içindir. 
 
3: Beyin sapı kavernomların bazı yerleşimlilerine ise cerrahi daha erken uygulanmalıdır.
kavernom cerrahisi, diğer beyin damar yumaklarına göre belirli yerleşimli olanlar daha kolay ve çok az risksiz bir cerrahi işlemdir. Kavernom cerrahisinde mortalite ve morbidite oldukça düşük olup, cerrahi başarı beyin damar yapılarına iyi bilen tecrübeli ellerde yapıldığı zamana  ameliyatın başarı oranı oldukça yükesektir.

Sonuç olarak: Beyin kavernomları baş ağrısı ve sara nöbeti ensık şikayetlerdir sadece beyin sapı kanamaları kanadığında değişik sinir felçleri ile acile gelirler. Teşhislerinde beyin MR testi ile kolaylıkla konulur.  Cerrahi Tedavisinde ise; 
  
1) Beyin kavernomlarında;  tekrarlı beyin kanaması önlenmekte, böylece hastalar hem kanamanın yapacağı  zedelenmeden, hem de dirençli epilepsiden korunmaktadır.
 
2)  Özellikle omurilik yerleşimli kavernomlarda ameliyat sonrası tekrarlı omurilik kanamaları önlenmekte, böylece hasta için daha konforlu ve kaliteli yaşam sağlanmaktadır.
 
3) Günümüzdeki beyin cerrahisi ameliyathanesindeki teknolojik gelişmeleri kullananan tecrübeli cerrahların yapacağı kavernom cerrahi tedavisi, emniyetli, güvenilir ve minimal invazif bir işlemdir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hidayet Akdemir

Prof. Dr. Hidayet AKDEMİR, 2 Mart 1954 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1972 yılında Nevşehir Lisesi'nde bitirmiştir. 1973 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1983- 1988 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda yaparak Nöroşirürji uzmanı olmuştur. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda 1998 -1990 yılları arasında Öğretim Üyesi olarak, 1990-1995 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 1995 yılında Doçent olarak, 1997 yılında ise Profesör olarak görev yapan Dr. AKDEMİR, aynı kurumda 1997-2005 yılları arasında Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanı olarak idari görev yapmıştır. 1992 yılında İsviçre Zurih Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği'nde Observer olarak çalış ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kavernom prognozu ve sonuç
Prof. Dr. Hidayet Akdemir
Prof. Dr. Hidayet Akdemir
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube