Kanal tedavisi ve sıkça sorulan sorular

Kanal tedavisi ve sıkça sorulan sorular

Kanal tedavisinin amacı, çürükler dolayısıyla kaybedilebilecek kötü durumdaki dişlerin, mikroplu tüm kısımlarının temizlenerek, uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kayıpları dolayısıyla oluşabilecek hem maddi hem de manevi açıdan sizleri zorlayacak daha ileri tedavilerin önüne geçmektir.
Ağızda kanal tedavisi yapılarak kalan diş, o bölgede çiğnemeye yardım etmeye devam edecek, bu şekilde yine o bölgedeki kemiğin aktif halde kalmasıyla beraber çene kemiklerindeki erimeyi de önleyecektir.

Bu karmaşık ve zor tedavi, genellikle diş çürüğü çok ilerlerse uygulanmaktadır.

KANAL TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Neden kanal tedavisi?
- Aslında diş ağrıları genellikle sadece ilerlemiş çürüklere eşlik eder. Dişlerinde hiç ağrı hissetmeyen kişilerde bile bir sürü çürük oluşmuş olabilir. Eğer tedavi edilmemiş bir diş ağızda ise, bu dişteki çürük ilerleyerek dişin canlı kısmına ulaşır ve sıcak ağrısı, veya zonklayan bir ağrı başlar.
- Bu sırada artık pulpanın (yani dişin canlı dokusunun) alınması en iyi tedavidir. Çürük oluşturan bakterilerin kaynağının yok edilmesiyle kurtarılan diş, size daha uzun yıllar hizmet etmeye devam edecektir.

Kanal tedavisi ağrı verir mi?
- Genellikle kanal tedavisi için kliniklere başvuran hastalarda zaten mevcut bir ağrı vardır. Tüm tedavilerde olduğu gibi bu tedavi esnasında da anestezi yapılmaktadır. Genellikle ilk anesteziden sonra zaten hemen fark edilir bir rahatlama hissedeceksiniz.
- İlk randevuda dişin içindeki sinirler alındığından dolayı, ağrı hemen hemen kaybolacaktır.

Kanal tedavisi uzun süren bir tedavi midir?
- Kanal tedavisi, eğer dişinizde bir enfeksiyon yoksa tek seansta bitebilir. Ancak Dişinizdeki enfeksiyon tedavinin uzamasına sebep verir.

Kanal tedavisi olan dişimi eskisi gibi kullanabilir miyim?
- Kanal tedavisi uygulanmış dişinizi aynen eskisi gibi kullanmaya devam edebilirsiniz ancak, dişin içindeki damar ve sinirler temizlendiğinden dolayı dişin beslenmesi eskisi gibi olmayacaktır.
- Bu durumda, temizlenen diş gevrekleşecek, kuru bir ağaç gibi daha kırılgan hale gelecektir. Tecrübelerimiz bize kanal tedavisinden hemen sonra kaplanmayan dişlerin ilerde kırılma ve çatlamalar ile kaybedileceğini göstermiştir. Bu yüzden en ideali başarılı kanal tedavisinden hemen sonra tedavi uygulanan dişinizin kaplanmasıdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal

Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, 1966 yılında doğmuştur. Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamıştır. 1990 yılında üniversiteden mezun olmuş ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak girmiş ve 1995 yılında Periodontoloji Uzmanı olmuştur. Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL'ın eğitimine devam ederken ve eğitimi sonrasında pek çok bilimsel çalışması olmuştur. 12 yıl boyunca Dentamed Diş Tedavi Polikliniği'nde görev yapmasının ardından 2007 yılı itibariyle Nişantaşı Doktorlar Merkezi'ndeki özel muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yerli ve yabancı kongrelerde katılımcı ve konuşmacı bulunan Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, Türk Periodontoloji Derneği ve IAP üyesidir. Mu ...

Etiketler
Kanal tedavisi olan dişimi eskisi gibi kullanabilir miyim?
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal
Dr. Dt. Sibel Öznur Örsal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube