Kan beni tedavisi

Kan beni tedavisi

Kan beni tüm benler arasında en dikkat çekici olandır. Özellikle yüz ve ense bölgesinde görmeye alışkın olduğumuz ben yada benler kendi içerisinde bir çok çeşidi bulunmaktadır. Zararlı, zararsız, kanserleşme, büyüme riski olan türlere bir örnekte Kan Beni olarak gösterebiliriz. Kan Beni atar damarın olduğu her yerde oluşabilen adından da anlaşılacağı gibi içinde yoğun kan bulunan şişliklerdir. Vücudun her yerinde görülebilir, bulunduğu yere göre hiçbir tehlikesi olmayacağı gibi ciddi hayati riskleri de olabilir. Örneğin deride hiç sorun teşkil etmezken gözde yada beyinde olması hayati risk olarak bilinir.

Kan Beni Nasıl Anlaşılır?

Özel bir testi olmayıp, gözle rahatça görülebildiği için kolayca teşhis edilebilir. Ancak iç organlarda ortaya çıkan kan beni teşhisi ultrason, doppler ultrason, anjiografi, tomografi veya MR gibi görüntüleme araçları ile teşhis edilir. Diğer taraftan çok büyük olanların beslendiği damarın tespiti için de yine bu tetkikler gerekebilir.

Neden Olur, Kimlerde Görülür?

Genellikle doğuştan olup, vücutta kırmızı ben şeklinde olanlar sonradan da oluşabilir. Neden oluştuğu bilinmemektedir. Toplu iğne başı kadar olabileceği gibi portakal kadar hatta bir bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Damarsal kaynaklı olduğu için büyüme eğilimindedirler.

Kaç Çeşit Kan Beni Vardır?

Chery: Küçük damar benleridir,kırmızı noktacıklar şeklindedir.Ciltten hafif kabarıktır,estetik kusur dışında ağrı sızı gibi şikayete sebep olmaz.Yaş ilerledikçe vücutta sayıları artabilir.Sürtünmeyle yaralanırsa uzun süre hafif kanama yapabilir.Tedaisi lazerle çok basittir.

Hemanjiom: Daha büyük yapılardır en sık dudaklarda görülür.Genellikle doğuştan vardır ve bebek büyüdükçe büyüyebilir.Kafanın yarısını kaplayacak büyüklüklere erişebilir.Büyüdükçe daha zor tedavi edilir.Vücudun her yerinde ve iç organlarda olabilir.

Şarap lekesi (port vien stein) ;Kırmızı leke şeklindedir.En çok yüz bölgesinde görülür.Dar bir alanda olabildiği gibi tüm yüzü dahi kaplayabilir.Ciddi estetik kusur yapar ama fiziki rahatsızlık vermez.Kol, bacak ve vücut gibi alanlardaki kıyafetle kamufle edilebilir ama yüz bölgesi sosyal sıkıntı yapar.

Kan Beni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat ;Sorunun yerleşim yeri, yapısı ve büyüklüğüne göre yöntem kullanılır. Çok tekrarlaması, abartılı iz bırakması, deformasyona neden olması ve yüksek risk sebebiyle ameliyatla tedavi büyük oranda terk edilmiştir ve daha çok teknolojiye sahip olmayan hastanelerde yapılmaktadır.

Ameliyatsız Tedavi Şekilleri

Lazer

Radyo frekans

İRC

Termokoagülasyon

Köpük tedavisi

Bu yöntemler daha risksizdir. Tekrarlama ihtimali yok diyecek kadar azdır, fark edilir bir iz veya deformasyon kalmaz.

Yine yüz bölgesinde görülen kılcal varisler damar beni sınıfına sokulmaz. Yeni doğanlardaki damar benleri yakından takip edilmeli büyüme varsa erken dönemde tedavisi yapılmalıdır. Bunun dışında gül lekesi denilen hastalıkta bu guruba sokulabilir ancak gül lekesi daha çok leke gibidir yani çıkıntılı değildir.Bu şekilde yüzeysel olanları tedavisinde daha çok lazer kullanılır.

Tedavi sorunun büyüklüğüne göre 1-5 seans sürebilir.

Kan beni tedavisi hangi bölümde yapılır ?

Aslında hangi bölümde olduğundan çok yukarıdaki teknolojilere sahip olan bölüm daha önemlidir, temel sorun damarsal olduğu için damar cerrahlarının konuya hakimiyeti daha yüksektir ancak ameliyat gerekmesi durumunda yerleşim yerine göre birden fazla uzmanlık alanı aynı anda müdahalede bulunur. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Damar beni tedavisi
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube