Kan basıncını bir haftada kontrol altına almak mümkün

Kan basıncını bir haftada kontrol altına almak mümkün

Hipertansiyon erişkinlerin en sık karşılaştığı kronik hastalıkların başında geliyor. Dünyada yaklaşık olarak 1,5 milyar kişi bu rahatsızlıkla baş ederken, ülkemizde ise hipertansiyonu olan hasta sayısı neredeyse 15 milyonu buluyor. Ülkemizde ne yazık ki hipertansiyonu olan her 2 hastadan biri hastalığının farkında değil. Hipertansiyonun farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısının kan basıncı kontrol altında değil. Halbu ki günümüzde hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyon aletlerinin yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün artması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeni ile günümüzde hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla oldukça kolaylaşmıştır.

Hipertansiyon hastası kendi kendinin doktoru olmalı

Aslında hipertansiyon hastaları, hastalıkları hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olduğu takdirde kan basıncının kontrol altına alınmasına engel olan durumlar hızla düzeltilebilir. Kan basıncı kontrolünde hedef sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg’nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg’nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi hasta için bir kazançtır. Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa bir sürede iyileşmeler sağlanabilir.

Hipertansiyon kontrolünün olmazsa olmazları:

Kan basıncı düzenleyici ilacı düzenli olarak kullanın
Eğer ilacın yan etkileri varsa, mutlaka doktorla paylaşın
Kan basıncı kontrol altına alınınca, acaba ilaç gerekli mi diyerek ilaç almayı kesmeyin
Tansiyon ölçüm aletinizin kalibrasyonundan emin olun
Doğru bir şekilde tansiyon ölçmeyi bilin
Bitkisel ilaç kullanımını konusunda mutlaka bir uzmana danışın
Hekiminize danışmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltmayın
Hipertansiyonun neden kaynaklandığının araştırılması
Başka bir hastalık nedeni ile kullanılan ilacın, kan basıncına olan etkisinin araştırılması
Fazla ekmek yemeyin
Farkında olmadan aşırı tuz almayın
Tansiyonun yüksek kalmasını kabullenmeyin
Bünyem yüksek tansiyona alışmış diye düşünmeyin

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tekin Akpolat

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT, 1960 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında aynı üniversitede yaparak Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. Ayrıca yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nefroloji bölümünde yan dal ihtisasını tamamlamıştır.

On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ''Yardımcı Doçent Doktor, Doçent Doktor ve Profesör Doktor'' unvanlarını almış, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hasta kabulüne devam etmiştir.

Prof. Dr. Tekin AKPOLAT, iyi derecede İngilizce bilmekte ve mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Liv Hospital'de devam etmektedir.

Etiketler
Hipertansiyon kontrolü
Prof. Dr. Tekin Akpolat
Prof. Dr. Tekin Akpolat
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube