Kalın bacak sorunu ve tedavisi

Kalın bacak sorunu ve tedavisi

Kalın bacaklar bayanlarda sıkıntı yaratan estetik sorunların başında geliyor. Etek giyilmesini engelleyen ve  sosyal bir stres nedeni olan bacak kalınlığının tanı ve tedavisi bazı incelikler barındırır. Kalın bacakların nedenleri kalın kemik yapısı, fazla gelişmiş kaslar ve genellikle yapısal fazla yağ dokusudur. Yağ dokusunun alınması ve ek olarak botoksla ya da cerrahi olarak kasların incetilmesi ile kalın bacak sorunu çözülür. Bu konuda özellikle superdry yöntem yağların kansız bir şekilde alınması yanısıra, düzgün bir yüzey elde edilmesinde ve simetrinin sağlanmasında çok etkili bir yöntemdir. Bunların dışında  ayırt edilmesi gereken önemli durumlar lenfödem ve lipödeme bağlı kalın bacaklardır.

 Lenfödem bacaklardaki  lenf (akkan) damarlarının bozulması ya da az gelişmesi sonrası ortaya çıkan bacak kalınlaşmasıdır. Lenfödemde genellikle tek bacak  daha kalın olsa da bazen iki bacakta da görülür. Bacaklar serttir. Ayaklarda da şişlik gözükür. Sıklıkla portakal kabuğu cilt görüntüsüne rastlanır. Ayak bileği kemiği üzerinde yağlanma olmaz. Parmakla basılınca iz bırakır. Bacaklarda ağırlık hissedilir ve akşama doğru bu artar. Dinlenme ile kalınlaşma azalır. Ayak sırtındaki deri iki parmak arasında tutulamaz. Bu tipik bir bulgudur.

Lipödem  ise bacaklarda ilginç bir yağlanma şeklidir. Yapısaldır ve ayak bilekleri genellikle daha incedir. Portakal kabuğu cilt  görülmez. Şişlik yumuşaktır. Genellikle ergenlikte başlar ve ailede olabilir. Bazen hassasiyet vardır. Üst ve alt bacak yanında kalçada geniştir.

Özellikle bu iki durumun ayırt edilmesi gerekir. Ayırt edilmeden yapılacak tedaviler yanlış olacağı gibi başka sıkıntılara da neden olur. Lenfödem tedavisi çok farklıdır. Lenf damarlarına destek olan bacaklardaki kalınlığa neden olan sıvının atılmasına yönelik tedavi yapılır. Lipödemde ise özellikle superdry yöntemle yağların alınması iyi bir çözümdür.

Lenfosintigrafi lenfödem tanısında çok önemli bir yöntemdir. MR bu sorunların ayırt edilmesinde  yararlı olur. Sıvı birikimini ve deri kalınlaşması tanı koydurucudur.

Bunların dışında sistemik hastalıklar ( böbrek, kalp ve karaciğer hastalıkları) ve toplardamar sorunları ( derin ven yetmezliği gibi ) da kalın bacaklara neden olsa da bunların ayırt edilmesi çok daha kolaydır. Bu gruptakiler bacak kalınlaşması dışında çok başka şikayetler ile gelirler.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Karacalar

Etiketler
Estetik cerrahi
Prof. Dr. Ahmet Karacalar
Prof. Dr. Ahmet Karacalar
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube