Kalbinizin ritmine kulak verin!

Kalbinizin ritmine kulak verin!

Kalbin normal atışını düzenleyen elektriksel uyarıların gerektiği gibi çalışmamaları sonucu kalbin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atmasına ritim bozukluğu denmektedir. Ritim bozuklukları kalpte var olan sorunlar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi dış etkenlerle de oluşabilmektedir. 

Ritim Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Ritim bozuklukları birçok çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Aniden gerçekleşen kalp krizi, önceden gerçekleşen kalp krizi sebebiyle oluşmuş kalp dokusu bozukluğu, koroner arter hastalığı, yüksek kan basıncı, diyabet, sigara ve alkol tüketimi, uyuşturucular, stres, kullanılan ilaçlar başlıca ritim bozukluğu sebeplerindendir.

Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Ritim bozukluğu rahatsızlıklarında, belirtiler arasında çarpıntı hissi öne çıkmaktadır. Kalbin göğüsten çıkacakmış gibi hissettirmesi hastaların genel ifadelerinde kullandıkları bir tariftir. Kalp çarpıntısı genellikle aniden başlamakta, bazen saniyeler bazen saatler sürdükten sonra sonlanmaktadır. Çarpıntıdan sonra en sık görülen belirtiler, baş dönmesi ve bayılma olmaktadır. Bayılmalar genellikle ciddi boyuttaki bir ritim bozukluğuna işaret etmekte ve ihmal edilmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Ritim Bozukluğu Kimlerde Görülür?

Ritim Bozuklukları her yaş grubundan insanda görülebilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda kalpte ritim bozukluklarının görülme ihtimali daha fazladır ve sahip olunan diğer kalp hastalıklarıyla ilintili olarak ortaya çıkmaktadır.  Genel nüfusun %2’sinde görülen ritim bozuklukları 80 yaş ve üzeri nüfusun %10’unda görülmektedir.

Ritim Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?

Ritim bozuklukları ve neden meydana geldiklerini ortaya çıkartabilmek adına bazı testler uygulanmaktadır. Bunlar;

Elektrokardiyogram (EKG) Ritim Holter

Anlık ritim kaydı (Event Recorder)

Efor Testi

Ekokardiyogram

Kardiyak kateterizasyon

Elektrofizyolojik çalışma (EPS)

Kalp Ritim Bozukluklarının Tedavisi

Uygulanacak tedavi; ritim bozukluğunun çeşidine ve ciddiyetine bağlı olarak belirlenmektedir. Tedavinin ilk aşamasını, rahatsızlığının nedenini tespit etmek ve ortadan kaldırmak oluşturmaktadır. Nedeni tespit edilemiyor veya ortadan kaldırılamıyorsa tedavi yöntemlerinden en uygun olanı seçilerek uygulanmalıdır.

1.İlaç Tedavisi: Antiaritmik şeklinde adlandırılan ilaçlar kalpteki düzensiz ritimleri kontrol altına almak için kullanılmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar da ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

2. Elektriksel Tedavi: kalp ritmini destekleyici kalp pili ve defibrilatör tedavisi de yaygın olarak kullanılmaktadır.

3.Cerrahi Tedavi: Aritmik odağın susturulması amacıyla cerrahi operasyon uygulanabilir.

Ritim Bozukluğuna Sahip Kişilerin Beslenmeleri Nasıl Olmalıdır?

Ritim bozukluğuyla karşı karşıya kalan hastaların beslenmeleri son derece önem taşımaktadır. Bazı gıda maddeleri kalbin elektrik sisteminde tetikleyici özelliğe sahip olabilmekte ve bu gıda maddelerinin tüketilmesi ritim bozukluklarını için harekete geçirici özellik taşıyabilmektedir. Ritim bozukluğu olan kişilerin; çay, kahve ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Bazı durumlarda ritim bozukluğu için kullanılan bazı ilaçlar başka bir tür ritim bozukluğunun devreye girmesine neden olabilmekte, bu durumun bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Kalp sağlığını korumak için alınması gereken önlemlerin tümü ritim bozukluğuna karşı da alınabilir. Stres ritim bozukluklarında önemli bir etken olarak öne çıktığından önüne geçilmesi, mümkünse en alt seviyeye indirilmesi kalp sağlığı açısından faydalı olacaktır. Kilo kalbi zorlayan ve ritim bozukluklarının önünü açan bir faktördür; ideal kiloya ulaşılması ve düzenli egzersizle kalp sağlığının korunması gerekmektedir. Kalp sağlığı için uygulanacak diyette hayvansal ve trans yağ tüketiminden kaçınmak, tuzu azaltmak ve alkolü en alt düzeye indirmek, mümkünse tamamen bırakmak gerekmektedir. Ritim bozukluğuna sahip kişilerin spor yaparken aşırı zorlayıcı olanlardan uzak durmaları, müsabakalara katılmamaları gerekmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Sağlam

Prof. Dr. Mustafa Sağlam, 14 Kasım 1969 tarihinde doğmuştur. Tıp eğitimini 1994 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde; kardiyoloji ihtisasını 2000 yılında Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladı.  Prof. Dr. Sağlam, 1995 ile 1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Radyoloji ABD'nda Araştırma Görevlisi olarak; 1996 ile 2000 yılları arasında Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Araştırma Görevlisi olarak;  2000 ile 2003 yılları arasında Ünye Devlet Hastanesi'nde Uzman Doktor olarak; 2003 ile 2006 yılları arasında Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzman doktor olarak görev aldı. 2006 yılında doçent unvanını aldı. 2006 ile 2008 yılları arasında Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doçent. Dr. olarak; 2008 ile 2011 yılları ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ritim bozukluğuna sahip kişilerin beslenmeleri nasıl olmalıdı
Prof. Dr. Mustafa Sağlam
Prof. Dr. Mustafa Sağlam
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube