Kadınlarda cinsel uyarılma nedir?

Kadınlarda cinsel uyarılma nedir?

Kadınlar erotik uyarılara bazı cevaplar verirler. Cinsel uyarı karşısında ortaya çıkan değişiklikler,nefes alış verişin hızlanması ve derinleşmesi, ciltte sıcak basması hissi ve kızarma, meme uçlarının belirginleşmesi, klitoris ve vajina ağzında şişme gibi...Kadınların pek çoğu erotik uyarılar karşısında vajinalarında da bazı değişiklikler hissederler. Uyarı ile birlikte vajina yukarıya doğru kalkar ve boyu hafifçe uzar. Ayrıca vajina duvarlarında ıslaklık şeklinde salgı olur ve kasıklarda elektriklenme , hareketlenme tarzı hassasiyet artışı olur.

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Problemi Nedir?

Kadınlarda cinsel olarak uyarı almasına rağmen yeterli bir ıslanma-kabarma tepkisini sağlayamama veya cinsel ilişki başlangıcından sonuna kadar bu tepkiyi sürdürememe, klitorisin cinsel olarak duyarsız olması ile kayganlaşma ve ıslanma problemi ‘cinsel uyarılma bozukluğu’ olarak geçer.

Toplumumuzda sık görülen ve cinsel isteksizlikle genellikle beraber giden bir sorundur.Bu kadınların çoğunun orgazm ve vajinal kuruluk sorunu da vardır.Bu problem devam ettikçe; ilişkide sorunlar baş göstermeye başlar.Uyarılmanın gücü ve süresi, cinsel birleşme sırasında zevk almaya yeterli değildir. Bu nedenle vajinal ıslanma yok veya çok azdır.

Cinsel Uyarılma Problemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cinsel istek / uyarılma bozukluklarının tedavilerinde hastalarımıza bilişsel-davranışsal cinsel terapileruygulanmaktadır.Alla yatan hormonal bir neden varsa öncelikle o tedavi edilir.

Kendini ve bedenini tanıma

Eşle karşılıklı olarak duyarlı noktaları keşfetme

Eşle cinsel konularda iletişimin artması

Karşılıklı olarak cinsel uyumun arttırılması

Cinsel uyarının nasıl olması gerektiği,hangi bölgelerin uyarılması gerektiği gibi evde yapabilecekleri egzersizler verilmektedir.

Cinsel Uyarılma Probleminin Nedenler Nelerdir?

Kadınların yaklaşık %1'de gerçekten fiziksel bir problem vardır.Geri kalan %99'luk kesimin problemi tamamen psikolojiktir.

1-Fiziksel Nedenler

Enfeksiyonlar, Vajinal mantar, Trikomonas, Bacteriel Vajinosis gibi vajina enfeksiyonları ve vajina akıntıları

Yumurtalık kistleri,myomlar

Yaş ve menapoza bağlı hormonal yetersizlikten kaynaklanan kuruluk

Ameliyat sonrası meydana gelen kuruluk

Cinsellikten uzun süre uzak kalmak

Doğum sonrası emzirme dönemi

Kullanılan bazı ilaçlar,depresyon

Böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar

Cinsel organlarının yapı ve fonksiyonlarının bilinmemesi

Geçirilmiş yapışıklıklar gibi cinsel hayatı etkileyecek jinekolojik rahatsızlıklar

Cinsel ilişkide ağrı ilişkide ağrı hissetme

2-Psikolojik Nedenler

Vajinismus

Aşırı stres ve kaygı bozuklukları

Eşler arasındaki geçimsizlikler ve çatışmalar

Estetik kaygılar

Geçirilmiş cinsel travma ve tecavüz

İlişkiye gerekli özenin gösterilmemesi

Cinsel ilişkide bulunmanın bir suç veya günah olarak algılanması

Anksiyete ve depresyon

Cinsel Uyarılma Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi, neden olan faktörün ortaya konmasından sonra mümkündür. Allta yatan neden fiziksel ya da hormonal ise;öncelikle o düzeltilir.Psikolojik nedenli ise; eşler arasında bir uyum oluşturulması ve aralarındaki bozulan iletişimin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Cinsel uyarılma bozukluğu tedavileri sırasında bilişsel davranışsal cinsel terapiler kullanılmaktadır. Bilişsel terapi cinsellikle ilgili bilgilerin verilmesini, davranışsal cinsel terapiler de bazı egzersizleri içerir. Bu tedavilere ek olarak uygulanan hipnoterapiler de tedavi sürecini hızlandırabilir. Gerekli durumlarda erkek eşlere yönelik tedaviler ve çift terapileri de cinsel tedavilere eklenebilmektedir..Cinsel uyarı bozukluğu tedavileri kişiden kişiye, sorunun düzeyine göre ortalama 6 ile 15 seans arasında sürmektedir. Seans uzunlukları ortalama 40 dakikadır.

Gerekli durumlarda ilaç tedavisi başlanır. Testosteron hormonu, viagra, afrodizyaklar gibi…

Kliniğimizde Cinsel isteksizlik, cinsel olarak uyarılamama, cinsel ilişkide ağrı ve orgazm olamama (anorgazmi) sorunları uzman ekibimiz tarafından uygulanan modern tedavi yöntemleri ve hasta uyumu ile başarıyla tedavi edilebilen cinsel problemlerdir

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Cinsel uyarılma bozukluğunun tedavisi nasıl yapılır?
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube