Kadınlarda cinsel isteksizlik

Kadınlarda cinsel isteksizlik


Depresyon, anksiyete(bunaltı) bozuklukları, obsesif (takıntı) bozukluklar, baş ağrıları, kas ağrıları, yorgunluk, psikolojik bayılmalar gibi nice psikiyatrik bozuklukları sorguladığımızda CİNSEL İSTEKSİZLİK sorunu ile karşılaşmamız mümkün.

 

Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozuklğu “Cinsel İstek Bozukluğu” ve “Uyarılma Bozukluğu”.

 

Ülkemizde tedavi için başvuran her üç hastadan birisinde CİNSEL İSTEK BOZUKLUĞU görülüyor.

 

Ancak, cinsel isteğin, koroner yetmezlikler, enfarktüs, böbrek üstü bezlerinin fazla veya az çalışması, cinsellik hormonlarının azlığı, tiroid hormonlarının azlığı ya da artışı, epilepsi, beyin kanamaları gibi biyolojik rahatsızlar veya depresyon ilaçları,bazı tansiyon ilaçları nedeniyle azalması/kaybolması “cinsel işlev bozukluğu” olarak kabul edilmiyor. Organik bir nedenin ekarte edilmesi gerekiyor. Altta yatan etken düzeltilmezse cinsel terapinin de yararalı olmasını beklemiyoruz.

 

Cinsel istek bozukluklarının bir bölümünü “CİNSEL TİKSİNTİ BOZUKLUKLARI” oluşturuyor.Cinsel ilişki kurmaktan “tiksinti” duyacak kadar rahatsız olan bu kadınlar cinsel ilişkiler için “BAŞIM AĞRIYOR”, “KARNIM AĞRIYOR” türünden gerekçeler buluyorlar.

 

CİNSEL İSTEĞİ ARTIRAN ETKENLER:


Eş çekicidir

Eş cinsel fanteziye uygun düşer

Eş baştan çıkartıcıdır

Eş yanıt vericidir

Ortam yardımcıdır

Cinsel fanteziler

Aşk

Yenilik, yeni teknikler

Yeterli cinsel uyarı

Huzur, gerginliklerin olmaması

Güven


CİNSEL İSTEĞİ AZALTAN ETKENLER


Eş çekici değildir

Eş cinsel fanteziye uygun düşmez

Eş yanıtsızdır

Eş kızgın ve düşmancadır

Ortam yardımcı değildir

Olumsuz fanteziler

Başkasına yönelik aşk

Monotonluk

Yetersiz cinsel uyarı

Depresyon, ansiyete, öfke

Tehlikeli durumlar

TEDAVİ İLKELERİ

               Cinsel isteksizlik tedavisinde temel yaklaşım, kişide cinsel isteği azaltan etkenlerin bulunup ortadan kaldırılması ve kişinin cinsel arzuları ile uyumlu bir cinsel yaşam biçiminin sağlanmasıdır.
 

Eğer neden herhangi bir hastalık, depresyon gibi psikiyatrik sorunlar ya da bir ilaç kullanımından kaynaklanıyorsa nedene yönelik bir tedavi stratejisi izlenir.

Cinsel İstek bozukluğu tedavisinde cinsel terapiye yanıt oranı diğer cinsel sorunlara göre daha düşüktür. Güncel ve nispeten daha yüzeyde olan bir etkene karşı gelişmiş cinsel istek veya tiksinme bozukluğunda cinsel terapi yöntemleri işe yarayabilir ve denenmelidir.

Daha erken dönemlere ait, kronik, yaşam boyu özellik gösteren ve geçmiş yaşantılarla ilgili derin dinamik nedenlerden kaynaklanan etkenler söz konusu ise sorunun ağırlığına göre dinamik yönelimli cinsel terapi ya da uzun süreli psikanalitik terapiler tercih edilmelidir.     

                                                     


CİNSEL TERAPİ         


 

Evlilik çatışmaları, gebelik korkusu, cinsel fobiler veya kaçınmalar, katı dini inançlar, yaşla veya çekicilikle ilgili endişeler, eşe ilgi kaybı, yakınlık sorunları, eşin cinsel beceri eksikliği, güç dengesizliği, pasif agresif eş ve eşteki cinsel sorunlardan kaynaklanan istek bozuklukları için öncelikli olarak cinsel terapi düşünülmelidir.

 


Tedavide çiftin cinsel iletişimlerinin arttırılması, cinsel isteklerini daha rahat ifade edebilmelerinin sağlanması, cinsel yaşamlarındaki kısıtlılıkların kaldırılması amaçlanır.

Ancak tedavide en önemli unsur cinsel isteği engelleyen unsurların bulunup ortadan kaldırılması ile kişinin gizli kalmış arzu ve fantezilerinin uyandırılmasıdır.

                         DİNAMİK YÖNELİMLİ CİNSEL TERAPİ


Cinsel istek bozukluğu, maskelenmiş “parafililer(cinsel sapkınlıklar)”, kişilik sorunları, cinsel kimlik veya yönelim sorunları, dirençli cinsel fobiler veya kaçınmalar, cinsel dürtüler üzerinde kontrolünü kaybetme korkusuna bağlı ise dinamik yönelimli cinsel terapi daha uygun olabilir.


UZUN SÜRELİ BİREYSEL TERAPİLER

 


Cinsel terapi ile sonuç alınamayan ve dirençli ciddi kişilik bozuklukları, cinsel kimlik ve yönelim sorunları söz konusu ise uzun süreli psikanalitik veya diğer terapiler yararlı olabilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevilay Zorlu

Uzm.Dr Sevilay Zorlu, Antalya-Akseki-Cevizli’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tip Fakültesini kazanıp 2. sinifta yatay geçis yaparak 1995’de Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tip Fakültesi'nde tamamlayarak 2008 yılında Psikiyatri uzmanı olmuştur. 05/2008 - 09/2009 yılları arasinda Siverek/Sanliurfa Devlet Hastanesi nde devlet hizmet yükümlülügümü tamamlamış.09/2009-07/2010 yılları arasında Özel Antalya Medisu Hastanesi’nde Psikiyatri Uzmanligi ve Serbest Hekimlik yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. PSİKOTERAPİ EĞİTİMLERİM: 1* “CİNSEL TERAPİ” ; Cinsel Eğitim ve Tedavi Araştırma Derneği (CETAD) 2003-2007 2* “SANAT TERAPİ ...

Etiketler
Kadın
Uzm. Dr. Sevilay Zorlu
Uzm. Dr. Sevilay Zorlu
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube