İntihar ve etkileri

İntihar ve etkileri

                                                                                            İNTİHAR ve ETKİLERİ

Her şeyden önce yorumlarını ilgi ve şefkatlerini belirten tüm dostlarıma canı gönülden teşekkür ederim. Hayatlarımız ortada birçoğumuz yaşadığı acı, mutluluk ve karmaşalarını paylaşmaya çalışıyor belki de burada oluşumuzun nedeni salt yazma güdümüzü tatmin etmek ya da sadece paylaşmak,hiç birimiz kimin hangi şartlar altında nasıl bir hayat yaşadığını bilmiyor ,sadece ben olarak varız,tüm maske ve kılıflardan soyulmuş ciğerlerimizin dibinden kopup gelerek yazdığımız yazılarımızla.Bu yazıların okunması tabi önemli ama dahada önemlisi karmaşa ve duygularınızı paylaştığınız daha öznel yazılarımıza gelen yorumlar.

Bu hafta uzun zamandır gündemimizde geniş yankı uyandıran intihar videoları ve intiharın toplum üzerindeki psikolojik etkilerini ele almak istedim.

Hayatta çoğu şeyi kendimiz seçeriz, olumlu ve olumsuz taraflarını göze alarak, intihar da bir seçimdir. Günümüzde bu seçim çok fazla tercih edilir bir hale geldi, böyle bir seçimin sağlıklı bir akılla tercih edildiği söyleniyor olsa da ben bu şekilde düşünmüyorum, sosyal siteler (twitter, facebook, instagram) üzerinden bütün insanlara ölüm kararını deşifre ederek tüm insanlığa sözde bir gol atmayı(affınıza sığınarak söylüyorum) sağlıklı bulmuyorum.

Üzülerek söylüyorum son günlerde medyada geniş yankı uyandıran şahsın intiharı, seçtiği dokunaklı cümleler, iletişim biçimi, mesajları bence bir çuval inciri heba etmekten öteye gidememiştir aynı zamanda ne kadar sağlıksız, hastalıklı bir akla sahip olduğunu da beyan açık açık beyan etmiştir. Yayımladığı videodaki notlarını eğer sadece arkadaşlarına, ailesine kısaca sevenlerine bırakmış olsaydı asla bu şekilde düşünmeyecektim. İntiharın bir seçim olduğunu bu seçiminde varlık problemi olduğunu düşünecektim ama; kitleler tarafından tanınan şöhret vb. bir adam da değilken bir insan neden kendini bu şekilde serer? Neden bu duruma düşer? Neden bunu yapar? Çünkü kendini öldürebilmek için insanların yaşam enerjisini ipi boynuna geçirebilmek adına kendinde itici bir güç olarak kullanmak istedi ve bunu başardı. Bana göre sorumsuz bir tavır sergiledi. İntiharı daha da özendirici bir pozisyona getirdi. Çünkü hepimiz zaman zaman yalnızlık, depresiflik, çaresizlik ve umutsuzluk duygularını yaşarız, ergenlik dönemlerinde kişilerde bu durum daha çok ön plana çıkmaktadır, bilinçsizce hal hareketler tavırlar sergileriz. Yaptıklarımızın sorumluluğunu çok fazla üstlenmeyiz. Hep deriz ya ‘’kanı kaynıyor’’ bu o durum işte.

Geride ne bıraktı-? bırakacak? Doğru veya değil insanlardan tonlarca intihar mesajı. Nilgün Marmara’yı herkes bilir demi? Nilgün Marmara : Sylvia Plath üzerine baya bir inceleme yaptı. Plath’ın bireyin yalnızlığına ve varoluş sorununa bakışı genç şairi etkiledi ve 29 yaşındayken ‘’yaşama karşı ölüm’’ dedi ve intihar etti.Günlüğünde ‘’hayatın neresinden dönülse kardır’’ ifadesi dikkat çekti. İşte bu duruma benzer 3 video izledikten sonra,olanlar oluyor.

Peki bir sonraki aşama ne?

Bir sonraki aşama ise insanların twitter, facebooktan canlı canlı derilerini yüzerek ya da kendilerini yakarken, acı çekerken ölümlerini izlememiz mi olacak? Tabi olay intihar olduğu için psikolojimiz bozulacak ve ayrıcalıklı bir yer edinecek algımızda. Bu durumu da alkol veya uyuşturucu etkisinde olmadan kendi seçimleriyle yaptıklarını da muhtemelen duyacağız. Tabi biz bunları izlerken insanların eceliyle(gerçek) ölümlerinin sergilenişinden sadece şuan dizi izleme zevki kadar zevk alabileceğiz. İnanın ötesine yok bu durumun.

Benim rahatsızlık duyduğum durum ise; bir şekilde milletin tüm mahremiyetlerini(ölüm, doğum, evlilik ) ekrana sürmeleri, başka insanlara özendirmeleri. Kim ne derse desin ağır bir psikolojik baskıya, şiddete maruz kalıyoruz ve bu satırları yazmam gibi bunu bir şekilde de üretiyoruz.

Biz yetişkin bireyler bu durumlardan kendimizi birazcık olsun sıyırabiliyoruz doğruyu yanlışı ayırt edebiliyoruz. Ama çocuklarımızı bu durumdan nasıl kurtaracağız? Onların ruh sağlığını nasıl koruyacağız? Yoksa bizde diğerleri gibi bu durumu kabullenip ‘’ bu yüzyılın kuralı bu, çocuklarımız da bunun içinde yoğrularak büyüsün’’ mü diyeceğiz?

Şimdi bütün bu satırlardan sonra oturup bir güzel düşünmemiz lazım, intihar videosunu sosyal sitelerden paylaşıp milleti özendirici davranışlarda bulunmak ne kadar doğru? Hepimizin bu konu hakkında söyleyeceği bir iki cümlesi olacaktır elbet.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nasrullah Kılıç

Etiketler
İntiharın piskolojik sebepleri
Psk. Nasrullah Kılıç
Psk. Nasrullah Kılıç
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube