Hva yöntemiyle bademcik yıkaması

Hva yöntemiyle bademcik yıkaması

HVA Yöntemiyle Bademcik Yıkaması Nedir?
Bademcikler düzensiz yüzeyli pürüzlü organlardır. Üzerlerinde çok sayıda Crypts adında çukurlar ve boşluklar bulunur. Dökülen mukoza hücreleri, yemek parçaları ve bademcik iltihabi kalıntıları tükürükle yutulurken bazı kişilerde bademciklerdeki çukurlarda birikir ve mikropların yaşamı için uygun ortam sağlar ve ‘’Kronik Tonsillit’’ , ‘’Tonsillolith’’ gibi bademcik hastalıklarına yol açar.  Bu birikintileri Hydrovacuumaspiration’’ (HVA) yöntemiyle temizleyerek ve bağışıklık sistemine destekleyici tedavi vererek  tekrarlayan bademcik iltihapları önlenebilmektedir.  Ayrıca HVA tekniğiyle bademcik yıkaması ağız kokusuna (Halitozis) sebep olan bademcik taşlarının (Tonsillolith)  giderilmesinde de son derece etkili ve güvenli bir yöntem olarak kendini kanıtlamıştır.

HVA yöntemiyle bademcik yıkanması kimlere yapılır ?
Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından kronik tonsillit, rekuren tonsillit, tonsillolith (bademcik taşı) tanılarının herhangi biri konulan hastalara önerilmektedir.

HVA yöntemiyle bademcik yıkanması kimlere yapılmamalıdır ?
Aktif enfeksiyon esnasında şiddetli ağrısı olduğundan, beş yaşından küçük çocuklara uyum sağlayamadığından, hamile bayanlarda öğürme ve kusmadan zorlanabileceğinden bademcik yıkanması kontrendikedir. Ayrıca uyku apnesine sebep olan tonsil hipertrofilerinde (bademcik büyümesi) etkinliğini gösteren çalışma yoktur.

Hydro vacuum aspiration (HVA) yöntemiyle bademcik yıkanması ne kadar etkilidir ?
Doğru tanı konulmuş hastalara eksiksiz uygulanan tedavi sonucunda hastaların %85,6 tekrarlayan tonsillit ataklarından kurtulduğu gösterilmiştir.. Bademcik taşı tedavisinde etkinliğini gösteren  çalışma olmamakla beraber kendi deneyimlerimizle son derece  etkili olduğunu görmekteyiz.

HVA yöntemiyle bademcik yıkanmasının yan etkisi veya riski varmıdır ?
Bazı hastalarımızda işlem esnasında öğürme refleksi nedeniyle zorluk yaşanabilmektedir. Boğazınızı uyuşturmak için kullanılan lidokaine veya yıkama işleminde kullanılan klorheksidine alerjiniz varsa aşırı reaksiyon gelişme riski vardır. İşlem sonrasında da geçici hafif ağrı olabilmektedir. Bunun dışında herhangi bir risk veya yan etki beklenmemektedir.

HVA yöntemiyle bademcik yıkanması nasıl yapılır ?
Bu yöntem özel tasarlanmış cihaz ile negatif basınç uygulanarak bademcikteki patolojik birikintilerin çekilmesinden ve aynı anda antibiyotikli solüsyonlarla basınçlı yıkamadan oluşmaktadır. Yıkama işlemi esnasında öğürme refleksi olacağından hasta aç olmalıdır. Hastaya işlem öncesi detaylı bilgi verilir ve onamı alınır. Hasta KBB sandalyesine oturtulur ve eğer lokal anestetik (uyuşturucu) ilaçlara alerjisi yoksa boğazına ilaç sıkılarak uyuşturulur. Hastanın eline istediğinde tükürebilmesi için böbrek küvet verilir. İşlem esnasında hastanın uyumu çok önemlidir ve tedavi başarısıyla doğrudan ilişkilidir. Doktor gerekli ekipmanı hazırladıktan sonra hasta ağzını geniş açar ve derin nefes alıp 5 saniye nefesini tutmaya çalışır. Hekim özel tasarlanmış cihazın gevşetme düğmesini basılı tutarak bademciğe yerleştirir ve düğmeyi bırakır. 1, 2, 3, 4, 5 diye sesli sayar ve gevşetme düğmesine basarak bademcikten ayırır. Bu esnada hastanın ani hareketlerden kaçınması çok önemlidir. durulmasını istediği anda hasta müsait elini kaldırarak işaret eder ve hekim hemen aleti hastanın bademciğinden ayıracaktır. Aynı şekilde bademciğin diğer kısımlarına ve ikinci taraf bademciğe 3-4 defadan uygulanır.

İşlemin Tahmini Süresi
Tahmini işlem süresi 20 dakikadır. İşlem 2-3 günde bir tekrarlanır ve tedavi birkaç seanstan oluşur. Her ne kadar zor bir işlemmiş gibi gözükse de tekrarlayan tonsillit ataklarına yakalanıp bir parça ekmek yemekten aciz kalmadan veya genel anestezi altında ameliyat olmadan daha zor olmadığı kesin.

İşlemin Alternatifleri
Sık tekrarlayan bademcik iltihapları her iltihap tekrarladığında antibiyotikle tedavi edilebilir. Ancak bu kadar sık antibiyotik kullanılmasının vücutta çeşitli olumsuz etkilerinin olacağının akılda tutulması gerekir. Tercih edebileceğiniz diğer tedavi seçeneği ise genel anestezi altında (narkoz) Tonsillektomi ameliyatıdır (bademciklerin alınması). Bademcik apsesinin tedavisi için ameliyattan başka bir yöntem yoktur.

HVA yöntemiyle bademcik yıkanması sonrası nelere dikkat etmeliyim ?
İşlem sonrası en az yarım saat yemek yenmemeli, su içilmemeli. Tedavi süresi içinde geniş spektrumlu antibiyotik kullanılmalı. Bir kür tedavi yapıldıktan sonra 3-4 geçtiğinde mutlaka hekiminize kontrole gelmeniz önerilir. Çünkü bazı durumlarda ikinci kür tedavi yapılması da gerekebilir. Tedavi sonrasında hastalık tekrarlarsa veya boğazla ilgili herhangi bir problem yaşanırsa kendi hekiminize başvurup konulan tanıyı ve yapılan tedaviyi tekrar gözden geçirmek gerekir. Bu durumda hekim immun yetmezlik, anatomik bozukluklar, laringofaringeal reflü gibi bazı özel durumlar açısından da inceleyecektir ve tonsillektomi (bademcik ameliyatı) tekrar gündeme gelecektir.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Dastan Temirbekov

Op. Dr.Dastan Temirbekov, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Almaty Kazak Ulusal Tıp Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,  İstanbul Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 2015 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Medicalpark Florya Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Halitozis
Op. Dr. Dastan Temirbekov
Op. Dr. Dastan Temirbekov
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube