Hpv testi yapılmalı mı?

Hpv testi yapılmalı mı?

Smear testi, rahim ağzı kanserinin erken teşhisinin yapıldığı, rahim ağzından fırça ile sürüntüde elde edilen yüzey hücrelerinin mikroskop altında incelenmesidir. HPV DNA testi yine rahim ağzı yüzeyinden yapılan sürüntüde PCR adı verilen özel yöntemlerle virüsün tespit edilmesidir. Böylece yüksek riskli HPV tipleri saptanabilmektedir.

35 yaş civarında smear testi ile eş zamanlı olarak HPV virüs testi yapılarak kanserojen yüksek riskli virüs tiplerinin rahim ağzında mevcut olup olmadığı araştırılmaktadır. Ayrıca smear testinde LSIL adı verilen düşük derecede hücresel anormallik saptanan kadınlara HPV tiplemesi yapılarak tedavi ve takipler planlanır.

5-40 yaşları arasında yüksek riskli Tip 16 ve Tip 18 HPV virüsünü taşıyan kadınlar rahim ağzı kanseri için yüksek riskli grubu oluşturdukları için daha yakın takibe alınırlar.

35-40 yaşları arasında olup virüsü bulundurmayan kadınlar rahim ağzı kanseri açısından düşük riskli oldukları için sadece standart takipte tutulurlar.

HPV aşısı yapılan kişilerin de smear testlerinin yapılmasına  devam edilmesi önerilmektedir. Smear testinde anormallik (yani atipik hücreler) saptanan kadınlara kolposkopi (mikroskop benzeri büyütme sağlayan araç ile rahim ağzının incelenmesi ve parça alınması) yapılarak kanser varlığı hakkında kesin bilgi elde edilir. Kolposkopi bulguları normal ise düzenli takiplere devam edilir. Kolposkopi sonucu anormal bulgular saptanırsa alınan biyopsi sonuçlarına göre ameliyat kararı verilebilir.

Sonuç olarak, 35-40 yaşlarında smear testi ile birlikte rahim ağzından alınan sürüntü örneğinde HPV DNA testi yapılması önerilmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. 10 yılı aşkın süre Başkent Üniversitesi'nin Konya Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2012 yılında Doçent Doktor olmuştur. Cinsel Sağlık Enstitüsü'nden Cinsel Terapi ve Psikoterapi eğitimlerinin yanı sıra iletişim ve hasta motivasyonu konularında eğitimler almıştır. Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, cinsel sağlık, cinsel sorunların terapileri, kısırlık nedenlerinin araştırılması, tüp bebek tedavileri konuları başta olmak üzere kadın hayatının her alanında Antalya - Konyaaltı'nda bulunan özel muayenehanesinde hastalarıma ...

Etiketler
Smear testi nasıl yapılır
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube