Hpv tedavisi öncesi ve sonrasında neler olur?

Hpv tedavisi öncesi ve sonrasında neler olur?

Genital siğiller human papilloma virus (HPV) adı verilen virüsün cinsel temasla genital bölgeye yerleşmesi sonucu oluşan değişik sayı ve büyüklükte kitlelerdir. Virüs vücuda yerleştiğinde zaman zaman tekrarlayıcı enfeksiyonlara ve yeni kitlelerin oluşmasına neden olur. Kadında erkeğe göre daha sık belirti verir. Kitleler mikroskopla tanınabilecek kadar ufak olabilecekleri gibi , çok sayıda kitlenin yan yana gelmesiyle karnabaharı andıran bir büyüklükte olabilirler.

Genital siğillerin tedavisinde kitlelerin, koter yardımıyla yakılması ya da kriyoterapi ile dondurulması, ya da krem şeklinde ilaçlarla eritilmesi yöntemlerinden biri veya birkaçı birden uygulanabilir. Burada amaç görünen lezyonların tümüyle ortadan kaldırılarak kitlelerin tekrar oluşma riskinin ve bulaştırıcılığının azaltılmasıdır.

Cinsel siğillerde tedavi sürecinin en sıkıntılı tarafı çok iyi bir şekilde uygulanan tedaviler sonrasında bile siğilin tekrarlama ihtimalidir. Bunun nedeni siğile neden olan virusün (HPV) görünür siğiller dışında başka bölgelerde de mikroskopik odaklar oluşturması ve bunların tedaviler sırasında farkedilememesidir. Çünkü bunları pratikte tespit etmemizi sağlayacak bir yöntem yoktur.

Tedavi sürecindeki diğer bir sıkıntı ise eşe veya partnere siğilleri bulaştırma ihtimalidir. Özellikle cinsel siğile sahip erkeklerin eşleri veya bayan partnerleri mutlaka bir kadın doğum hastalıkları uzmanına başvurmalı ve smear yanında HPV - DNA testi de yaptırmalıdır. Smear tek başına HPV lezyonları erken aşamada ise pozitif bir sonuç vermemektedir. Fakat HPV  DNA testi yapıldığında eğer bayanda onkojenik yani kanser yapan tarzda bir siğil tipi varsa kadın doğum uzmanı ekstra önlemler almaktadır. Unutulmaması gereken bir nokta ise cinsel siğil bayanlarda rahim içinde görüldüğünden dışardan hiçbir belirti vermemesidir.

Genital siğil riskini azaltmanın en etkili yolu birden fazla sayıda partner ile birlikte olmamaktır. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda prezervatif en etkili önlem yoludur. Prezervatif siğillerin yanısıra cinsel yolla bulaşan AIDS'de dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruma sağlar. Siğiller prezervatifin  kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir ve HPV bulaşmasına karşı her zaman koruyucu değildir.

Genital siğil tedavi sonrası;

Konrollerinize düzenli gidin,

Genital hijyeninize dikkat edin

Önerilen testleri ( Smear testi, HPV testi) düzenli yapın

Yeni bir siğil tekrarladığında zaman kaybetmeden tedavi olunuz,

Bağışıklık sistemi güçlendiren ilaçları önerildiği şekilde kullanın,

Beslenmenizi düzene sokun

Cinsel hayatınıza dikkat edin.

Tedavi olacağınıza ve bu sorundan kurtulacağınıza  dair inancınızı kaybetmeyin

İletiyi düzenle

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube