Hemoroidal hastalık

Hemoroidal hastalık

Orta yaştan itibaren sıklıkla görülmeye başlanan hemoroidal hastalık, kanama, ağrı, anal bölgede şişlik, akıntı, kaşıntı gibi şikayetler oluşturabilmektedir. Bu bölgedeki belirtilerde kişilerin aklına öncelikle hemoroid gelmekte, oysaki hemoroid dışında başka hastalıklar da (anal bölgede çatlak, abse, fistül gibi) benzer bulgular verebilmektedir. Aynı zamanda bu şikayetler rektum kanseri ya da anüs kanserinin dahi belirtisi olabilmektedir.  Bu nedenle hastanın mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

 Anal bölgedeki şikayetlerde hastalar  doktora gitmeye çekinmekte, komşunun veya eczacının tavsiyesiyle ilaç kullanmakta, oysaki anal bölge hastalıkları ne kadar benzer belirti verse dahi, hastalığın çeşidine göre tedavi tamamen farklı olmaktadır.

  Hemoroid denilen doku normalde herkeste var olan bir yapıdır. Anal bölgedeki dokuların çeşitli sebeplerden ötürü gevşeyip sarkması sonucu hemoroidal hastalık meydana gelir. Genetik faktörler, kabızlık, gebelik ya da uzun süre ayakta durmak hemoroid dokusunun gevşeme sebepleri arasındadır.  Hastalar daha çok kanama ile gelmekte, önce ayrıntılı fizik muayene ile hastalık ortaya konularak duruma göre kolonoskopi istenebilmektedir.

 Hemoroidal hastalığın tedavisi derecesine göre farklı  olabilmektedir. Öncelikli olarak medikal tedavi uygululanmakta, iyileşme sağlanamazsa cerrahi tedavi seçeneği o zaman gündeme gelmektedir. Cerrahi tedavide hemoroidal hastalığın evresine göre birçok seçenek mevcuttur.  Hastalığın durumuna göre hangi tedavi seçeneğinin uygulanması gerektiğine karar verilmektedir. Halk arasında lazer denilen infrared koagülasyon yöntemi, stapler ile hemoroidlerin asılması ameliyatı, ya da cerrahi olarak hemoroidlerin çıkarılması bu yöntemlerden birkaçıdır. Hemoroidlerin cerrahi teknikle çıkarılmasında  ligasure denilen, işleyiş sistemi damar mühürleme sistemine dayanan alet kullanılabilmektedir. Ligasure ile yapılan ameliyatların birçok avantajı mevcuttur. Öncelikle hemoroidler cerrahi teknikle çıkarılmasına rağmen dikiş kullanılmamakta, ameliyat süresini  kısaltmakta, ameliyatta kanama daha az olmakta, ameliyat sonrası ağrı son derece düşük olmakta yara daha çabuk iyileşmekte, ve işe dönüş süresi kısalmaktadır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Murat Kalaycı

Etiketler
Kanama
Dr. Öğr. Üyesi Murat Kalaycı
Dr. Öğr. Üyesi Murat Kalaycı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube