Hamilelik ve burun tıkanıklığı

Hamilelik ve burun tıkanıklığı

 

Nefes alamama ve buna bağlı ağız kuruluğu, hamilelik döneminde çok rahatsız edici olabilir. Anne adaylarının %30 unda görülür, hamileliğin üçüncü ayı sonlarında dikkati çeker ve doğuma kadar daha da artabilir. Normal doğum sırasında da burun tıkanıklığının olumsuz etkisi olacaktır. Bazı kadınların hamilelik boyunca kendilerini nezle/soğuk algınlığına yakalanmış gibi hissetmeleri buna bağlıdır. Hafif burun akıntısı da tıkanıklık ile birliktedir.

 

Sinüs adı verilen kemik içi boşlukların da etkilenmesi ile baş ağrısı da olabilir. Östrojen hormonunun vücutta ve tabii, burun mukozasında neden olduğu damarlanma, ödem (hücreler arası sıvı toplanması) artışı ve hamilelikte görülen genel vücut hücredışı sıvı artışı, burun tıkanıklığı, akıntısını açıklamaktadır. Son araştırmalar, plasenta/bebeğe ait proteinler veya Annenin kendi hormonlarına karşı gelişen bir alerjik tepkinin de vücuttaki parasempatik sistemi uyararak salgı bezlerinde artış/damarlarda genişleme ve sonucunda burun tıkanıklığı yapabileceğini de vurgulamaktadır.

 

Tedavi olarak, KBB hastalıkları uzmanı kontrolünde burun açıcı ilaçlar (sprey, damla ve tabletler bazen de antibiyotikler) dikkatle kullanılmalıdır. Siz de, tuzlu su içeren burun spreylerini veya basit sıcak su buharı uygulamalarını birkaç gün için deneyebilirsiniz. Birçok burun açıcı ilacın, bebeğin gelişimine ciddi olumsuz etki yapabileceği unutulmamalıdır. İlaç içeren burun damlalarının, uzun süreli kullanımda ters etki yapıp daha da sorunu ağırlaştıracağını unutmayınız.

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cem Altındağ

Etiketler
Sinüs
Op. Dr. Cem Altındağ
Op. Dr. Cem Altındağ
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube