Hamile babalar-nasıl yani ?

Hamile babalar-nasıl yani ?

1.)Babalarda görülen hamilelik sendromu nedir?

Hamile eşi olan baba adayları bir takım belirtiler göstermeye başlayabilirler. Buna  “couvade sendromu”  denmektedir. Bu sendromu yaşayan erkekler, eşleriyle benzer belirtileri paylaşırlar. Couvade sendromu bir hipersensitivite yani aşırı duyarlılık  halidir.

2.) Ne gibi belirtiler gözükmektedir?

Hamilelikte tipik olarak görülen  mide bulantısı,kramplar, ağrılar,aşermeler; baba adayında da  görülür. Genellikle  3.aya yakın görülmeye başlar ancak baba adayına göre değişiklikte gösterebilmektedir. Anne adayının kilo artışıyla paralel baba adayının da kilosu artar.  Yapılan araştımalara göre baba  adaylarında hormonal değişimler yaşanmaktadır. doğumdan önce babaların prolaktin  seviyelerinde  artış olmaktadır. Bilindiği gibi prolaktin: süt ve besleme hormonudur. Eşin hamilelği sırasında stress hormonu olark da bilinen kortisol seviyesi 2 katı artmaktadır. Bu  da baba adayının daha hassas hale gelmesi demektir. Testesteron seviyeleri düşerken östrojen seviyeleride artmaktadır. Böylece erkek, bebeğe karşı daha duyarlı hale gelmektedir.

3.)En çok hangi baba adaylarında görülür?

Genellikle kaygılı erkeklerde daha çok görülür. Baba olmaya  yeterince hazır olunmaması da bir başka etkendir. Baba adayı  nasıl bir baba olacağıyla ilgili korku duyulabilir. Baba olma yeni bir statüdür ve bu statü onu fazlaca heycanladırabilir. Evlat olmaktan eş olmaya, eş olmaktan da baba olmaya geçiş hiç de kolay değildir. Erkek bütün bu durumlarla mücadele etmekte zorlanabilir.

4.)Bu dönemde baba adayına nasıl bir yaklaşımda bulunulmalı?

Baba olmak zor bir süreçtir. daha öncede bahsedilidği gibi eş olmaktan baba olmaya geçiş süreci bazen sancılı olabilir. Bu noktada her iki tarafında çocuk sahibi olmak için birlikte karar vermeleri ve gerçekten hazır olmaları çok önemlidir. Bu sendromu yaşayan baba adaylarına “neden böyle yapıyorsun” demek doğru değildir. Hem  eşleri hem de çevrelerinde bulunan kişiler baba adayına yardımcı olmalı, desteklerini esirgememelidirler. Eşler ebeveyn olmakla ilgili dugularını birbirleriyle paylaşmaldıdırlar. Hamile bayanlar  sıkınıtlarına odaklanıp  eşlerini ihmal etmemelidirler.  Çiftler, gündelik yaşantılarına mümkün olduğunca devam etmemeliler. Diyalogun artarak devam etmesi gerekmektedir.

5.) Bu dönemi nasıl bir yöntem uygulayarak atlatmalılar?

Bu sendrom bazı baba adaylarında farkedilmeyecek seviyede yaşanırken bazılarında daha şiddetli olarak kendini gösterebilir. Daha  öncede değindiğimiz gibi hem eş hem de aile çevresi, baba adayına karşı duyarsız kalmamalı, iyi gözlemde bulunmalı ve ona destek olmalılar. Eğer tablo şiddetliyse, ileride başka psikolojik sorunlara yol açmaması için psikoterapi almak faydalı olabilir. Couvade sendromunu yaşayan baba adaylarının bir kısımı daha sonra psikolojik sorunlarda  yaşabilmekteler. Çok şiddetli değilse kitaplar okumak, başka babalarla deneyimlerini konuşmak, internete araştırma yapmak da faydalı olacaktır. En önemlisi bunun bir geçiş süreci olduğunu bilmek ve biz duygusunu yitirmemek gerekiyor.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Reyhan Algül

Etiketler
Hamile
Uzm. Psk. Reyhan Algül
Uzm. Psk. Reyhan Algül
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube