Hafta hafta gebelik; 22.hafta

Hafta hafta gebelik; 22.hafta

Hamileliğiniz: 22. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

27 cm uzunluğunda  ve neredeyse 450-500 gram ağırlığında olan bebeğiniz, minyatür bir yeni doğan gibi görünmeye başlamıştır. Dudakları, göz kapakları ve kirpikleri giderek ayırt edilebilmekte ve hatta dişetlerinin altında minik diş tomurcukları gelişmektedir. Gözleri oluşmuştur fakat irislerinde (gözün renkli kısmı) hala pigment yoktur. Vücudunu kaplayan ince tüyleri (lanugo) ve cildinde kırışıklıkları mevcuttur  - yakın zamanda bu kırışıklıkların içini dolduracak yağ tabakası hızla artacaktır

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Büyüyen karın ve çatlaklar:

Sevseniz de sevmeseniz de etrafınızdaki çoğu kişi  tebessüm ederek karnınıza dokunuyor değil mi?  Ayrıca, eğer insanlar size bu noktada karnınızın normalden  daha küçük ya da daha iri olduğunu söylüyorsa, her kadının kendi bünyesine göre büyüdüğünü  unutmayın. Önemli olan, bebeğinizin gelişiminin rayında olduğundan emin olması için doktorunuzu  düzenli olarak ziyaret etmeniz ve herseyin yolunda olduğunu kendisinden duymanızdır.

Büyüyen bebeğinizin  sığması için genişledikçe, karnınızın üzerinde çatlaklar belirmeye başladığını fark etmeye başlayabilirsiniz. Bu,  hamile kadınların en az yarısında, doğuma kadar oluşabilecek bir durumdur. Bu küçük cilt çizgileri, (cilt renginize bağlı olarak) pembeden koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterebilir. En yaygın şekilde karnınızın üzerinde görülmelerine rağmen, çatlaklar, kalçanızda, poponuzda, uyluklarınızda ve memelerinizde de belirebilir. Çatlak önleyici kremlerin bu durumu önlemekte %100 etkili   olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur ama cildinizi ister bu kremleri ister kakao yağı, badem yağı veya bebek yağları kullanarak  nemli tutmak işe yarayabilir  varsa kaşıntınızı azaltabilir.

Diğer vücut değişiklikleri:

Daha kalın ve parlak saçlar: Aslında daha fazla saçınız çıkmıyor, sadece normalden daha az dökülüyor.  Hamilelik sırasında, vücudunuz, eskisine göre daha az tüy ve saç döker. Yapmanız gereken: Bu durum çoğu anne adayını mutlu eder ama saçlarınızın kontrolden çıkmasına yol açıyorsa, kuaförünüzden bir sonraki kesimde biraz inceltmesini isteyin. Bu değişiklikler, sonsuza dek sürmeyecek. Bebeğiniz doğduktan sonra, fazla saçınız bazen öbek halinde olmak üzere dökülmeye başlayacaktır.

Artan vücut tüyleri: Androjen  olarak bilinen seks hormonları, çenenizde, dudaklarınızın altında ve yanaklarınızda yeni tüylerin çıkmasına yol açabilir. Karnınızda, kollarınızda, bacaklarınızda ve sırtınızda da tek tük tüyler çıkabilir. Yapmanız gereken: Bu geçici değişikliklerle başa çıkmak için cımbız, ağda veya jilet kullanmak tamamen güvenlidir. Ama genellikle saçlar gibi doğumdan sonra büyük ihtimalle bunların da döküleceğini unutmayın !

Daha hızlı uzayan el tırnakları El tırnaklarınız, her zamankinden daha hızlı bir şekilde uzayabilir ve doku bakımından da bazı değişiklikler olduğunu fark edebilirsiniz. Bazı kadınların tırnakları sertleşirken, bazılarınınki yumuşar ve hassaslaşır. Yapmanız gereken: Temizlik yaparken lastik eldiven takarak ve hassas olmaları halinde nemlendirici sürerek tırnaklarınızı koruyun.

Ciltte değişiklikler Bazı hamile kadınlar, ciltlerinin hiç bu kadar iyi ve parlak görünmediğini söyler.  Başka kadınlara göre ise hamilelik hormonları, akne gibi cilt sorunlarını kötüleştirir. Yapmanız gereken: Günde iki kere nazik bir sabunla ya da temizleyiciyle yıkayın ve kullandığınız nemlendiricinin veya makyaj malzemelerinin yağsız olduğundan emin olun.

Çatlaklar Karnınız, içinde büyüyen bebeğinizi sığdırmak için genişledikçe, cildinizin hemen altında yer alan bağdokusunda dokuda hafif yırtıklar oluşabilir ve çeşitli renklerde çizikler ortaya çıkabilir. Bu izler, doğum yaptıktan sonraki altı ila 12 ay içinde kaybolmaya başlayacak ve giderek daha az fark edilecektir. Tavsiye edilenden daha fazla kilo almamaya çalışmanın dışında, yapabileceğiniz pek bir şey yok. Kalıtım, cildinizin doğal elastikiyetinden sorumludur ve çatlakların kimde oluşacağının belirlenmesinde rol oynar. 

Ciltte renk değişiklikleri Artan melanin, yüzünüzde koyu cilt lekelerine yol açabilir. Güneşe maruziyet, bu pigment değişikliklerini yoğunlaşır. Yapmanız gereken: Yüzünüzü, 30 ya da daha yüksek derecede SPF içeren UVA ve UVB koruması sunan bir güneş kremi kullanarak, kenarlı bir şapka takarak ve günün en sıcak saatlerinde (sabah 10 ila öğleden sonra 2 arası) güneşten uzak durarak koruyun.

Daha büyük ve daha koyu meme uçları ve meme başı çevreleri Meme uçlarınızın ve etrafındaki renkli bölgenin (meme başı çevreleri) büyüdüğünü ve koyulaştığını fark edebilirsiniz. Meme başı çevrenizdeki Montgomery tüberkülleri olarak da bilinen küçük çıkıntılar da belirginleşebilir. Bu çıkıntılar, bakterilerle savaşmaya yardımcı olan ve cildi yağlandıran, yağ üretici et bezleridir. Bazı kadınların meme cildi üzerinde belirginleşmiş  damarlar görülebilir.

Daha geniş ayaklar Ayaklarınız, yarım numara ya da daha fazla büyüyebilir. Gevşek yağ dokuları, ayaklarınızın biraz yayılmasına yol açabilir. Şişkinlik de ayakkabılarınızın dar gelmesine neden olabilir ama doğumdan sonra bu durum geçecektir. Yapmanız gereken: Büyüyen ayaklarınızın sığabilmesi için rahat ayakkabılar satın alın.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Büyüyen karın ve çatlaklar
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube