Güneş alerjisi

Yaz mevsimi yaklaşırken güneşe çıkmadan önce kullanılması gereken ürünleri gözden geçirmekte fayda var.

Güneş alerjisi

Güneş alerjisi genelde kendini havaların ısınmasıyla birlikte gösterir. Özellikle kollar, yüzün elmacık kemiği ve alın bölgesi daha çok reaksiyon görülür. Sıklıklakızarıklık ve kaşıntı ön planda olsa da uçuk tarzında kabarcıklanmalar hatta baloncuklar ortaya çıkabilir.

Güneş alerjisinde reaksiyonlar aniden gelişen ve sonradan gelişen reaksiyonlar olarak gruplandırılır.

İlk grupta kişi güneş gördükten 5-10 dakika sonra veya en geç 6 saat içinde şikayetlerini ifade eder.

Gecikmiş tip reaksiyonda kişi güneşe uzun süredir çıkabilmesine rağmen aniden çıkar çıkmaz güneşten aşırı rahatsızlık hissedebilir. Daha sonraki dönemlerde ne zaman güneş görse cilt kızarır ve kabarır. Takipleri ve tedavisi en sıkıntılı grup bu hastalardır.

Bazen de uzun süre kullanılan antidepresan, tansiyon ilacı veya kolesterol ilaçları, tene sürülen parfümler gün ışığına karşı alerji oluşmasına sebeb olur.

Güneş Alerjisine bağlı kaşıntıları nedeniyle son günlerde başvuran hastalarımın sayısında artış var. Güneş, tatile gidip denize havuza girmeden önce de alerji yapabiliyor. Bazı ciltlerde UVB ye karşı hassasiyet bahar aylarında genelde kollarda ve boyun bölgesinde başlayıp su toplayan kaşıntılı kabarcıklara kadar giden şikayetler yapabiliyor.

Bu durumlarda size tavsiyem, önecelikle cildinizi güneşe alıştırarak kısa sürelerle başlayıp yavaş yavaş süreyi arttırarak güneşlenmeniz olacak. Güneş koruma ürününüz en az 30 faktörlü ve UVB+UVA korumalı olmalı. Kıyafetleriniz de sizi güneşten korumalı.

Bitkisel ilaçlar ve bitki çaylarının bazıları güneş alerjisi yapabiliyor. Sarı kantaron otundan yapılan tabletleri uzun sürelerdir alanlarda şiddetli deri alerjisi olabiliyor. Bu konulara dikkat etmek gerekir.

Dışarı çıkarken keskin parfümlü vücut kremleri sürmeyin.Işığa hassasiyeti arttırabiliyor. Ara ara ılık suyla duş alarak teninizi rahatlatın. Şikayetler birkaç günde geçmez ve yaraya dönmeye başlarsa mutlaka dermatoloğa başvurun. Nadiren de olsa bağ dokusu ve tiroid hastalıkları veya ağızdan alınan bazı ilaçlar bu tarz döküntüler yapabiliyor.

Sağlıklı günler dileğiyle...

Bu makale 21 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Vildan Şengöz

2004 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra uzun yıllar boyunca klasik dermatolojik yaklaşımın gerek cilt sağlığı ve bakımı gerekse genel sağlık yaklaşımında eksik kaldığını fark edip bütünsel tıp yaklaşımıyla ilgili eğitim almaya karar verdim. Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan GETAT eğitimlerinde yaklaşık 2 yıl süren Homeopati Temel Eğitimini 2018 Yılında tamamladım. Eş zamanlı olarak beden sağlığı için beslenme, yaşam tarzı ve stres yönetimi gibi konuların önemli olduğunu düşündüğüm için işin mutfağına girmeye karar verdim. Hindistan Vivekananda Yoga Üniversitesi’nin ülkemizdeki temsilcisi olan İstanbul Yoga Merkezinde Yoga Eğitmenliği programını tamamladım. Bu dönemde ve sonrasında Ayurvedik yaklaşımın kadim bilgilerle insan fizyolojisine olumlu katkılarını öğrenmek için eğitimler aldım. Bu süreçler şu anda online eğitimler ve okumalarla ...

Etiketler
Alerjik bünyeli kişiler
Uzm. Dr. Vildan Şengöz
Uzm. Dr. Vildan Şengöz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube