Gırtılak kanseri cerrahi tedavisi

Gırtılak kanseri cerrahi tedavisi

GIRTLAK (LARENKS) KANSERLERİ
Daha çok 45-50 yaş üzerindeki erkeklerde görülen tümörlerdir. Ancak son yıllarda kadınlarda da sigara içimine bağlı artış gözlenmektedir.
Sigara, alkol, bazı sanayi kollarında kullanılan tahriş edici maddeler, boyun bölgesine ışın tedavisi, reflü varlığı nedenler arasındadır. Ayrıca cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar da nedenlerdendir.
Belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, boyunda şişlik vardır.
2 haftayı geçen ses kısıklığı var ise kulak-burun-boğaz hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
Tanısı için, kulak-burun-boğaz muayenesinden sonra teleskopik bakı, gerekirse mikroskopik larenks endoskopisi, şüpheli lezyon varsa biyopsi alınamalı, patolojik inceleme yapılmalıdır. Bilgisayarlı Tomografi ve MR gibi tetkiklere uzman hekim, gerekirse başvurabilir.
VOKAL KORD (SES TELİ) KANSERLERİNİN TRAKEOTOMİSİZ(BOYUNDA KANÜL-DELİK OLMADAN) CERRAHİ TEDAVİSİ.
Gırtlak kanserleri arasında ses kısıklığı erken belirtisiyle başvurması söz konusu olduğundan erken tanı konabilen tümörlerdir. Ayrıca bu bölge kanserlerinin boyundaki lenf bezlerine yayılma olasılığı çok azdır. Uygun tedavi yapıldığında başarı şansı % 90 ın üzerindedir.
Çok erken başlangıç döneminde ve ses telinin uygun kısmında yerleşmiş olan ses teli kanserleri, mikroskop yardımı ile endoskopik olarak temizlenerek, hastanın takip altına alınmasıyla tedavi edilebilirler.
Bir aşama daha ileri olan, ses telinde çevre dokulara uzanım göstermeyen tümörler ise sadece ses telinin alınması (Laringofissür Kordektomi Operasyonu) ile tedavi edilebilirler. Hasta sesini kaybetmez, rahatlıkla konuşabilir.
Bu operasyonlar daha önce Trakeotomi (boyunda delik açılarak buradan solunum sağlanarak) yapılıp, bir süre sonra bu kanül çıkarılmak süretiyle uygulanmakta iken, şimdi yeni uygulama olarak boyunda delik açılmadan yapılabilmekte böylece hasta kısa sürede düzelmekte, yaşam kalitesi düşmeden, iş gücü kaybı ve maliyet azalmaktadır. Sonuçları da aynı oranda başarılıdır.
Tarafımızdan da son 6 ay içinde 2 hastaya bu operasyon uygulanmış ve hastaların 2. gün hastaneden çıkmaları mümkün olmuştur. Hastalar aralıklı olarak izlenmektedir.

Prof.Dr.İsmail Özdemir

KBB Hastalıkları Uzmanı

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İsmail Özdemir

Prof.Dr.İsmail ÖZDEMİR, 1974 Ankara Atatürk Lisesi mezunudur. ODTÜ de İngilizce hazırlık sınıfını bitirme sonrası Hacettepe Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesini kazandı.1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesini bitirdi. 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AB Dalından KBB Uzmanlığı Eğitimini aldı. Ankara Mevki hastanesinde KBB Uzmanı olarak askerlik görevini tamamlayarak 1986 yılında Ordu ili Devlet Hastanesinde zorunlu hizmet görevine başladı. Prof.Dr.İsmail Özdemir, 1989 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başasistan olarak, 1991 de şef yardımcısı, 1994 de doçent olarak Haziran 2008 tarihine kadar çalıştı. Haziran 2008 de Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde KBB ABD da kurucu Ana Bilim Dalı Başkanı , Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı , Üniversitsi Senatosunda Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Gırtılak kanseri ne demektir
Prof. Dr. İsmail Özdemir
Prof. Dr. İsmail Özdemir
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube