Gebelikte sık görülen şikayetlerin çözümleri

Gebelikte sık görülen şikayetlerin çözümleri

Bulantı ve Kusma: Az az ve sık beslenmek gerekir. Soslu, yağlı, kızarmış, çok şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Yataktan kalkmadan önce sabah peksimet, ekmek gibi kuru şeyler yemek , tuzlu leblebi ve soda da yararlıdır.

Sık  İdrara Çıkma: Gebeliğin ilk yarısında artan böbrek kan dolaşımı ve hormonların etkisiyle, son yarısında ise bebeğin önde gelen kısmının mesaneye yaptığı bası sonucunda sık idrara çıkma isteği oluşur. Beraberinde yanma ve idrar renginde değişiklik var ise derhal doktora başvurmak gerekir.

Vajinal Akıntı: Gebelikte artan östrojen hormonu etkisiyle, kokusuz, kaşıntı yapmayan yumurta akı kıvamında akıntı görülür.  Kokulu, yanma-kaşıntı yapan sarı-yeşil veya süt kıvamında beyaz akıntı enfeksiyon belirtisidir. Mutlaka doktora başvurmak gerekir. Her gün iç çamaşırı değiştirilmelidir. Tuvalette temizliğe dikkat edilmelidir (vajinadan makata doğru yapılmalıdır). Vajinanın içi yıkanmamalıdır. Genital deodorantlar, kokulu sabunlar kullanılmamalıdır.

Varisler: Gebelikte büyüyen rahimin yaptığı baskıya bağlı, bacaklarda, büyük ve küçük dudaklarda varisler oluşabilir.

Uzun süre ayakta durulmamalıdır. Önceden varis varsa veya gebelikte ortaya çıkmışsa gebeliğin erken döneminden itibaren elastik varis çorabı giyilmelidir. Bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmelidir. Ayaklara düzenli eğzersiz yapılmalıdır. Dolaşımı artırmak için masaj yapılabilir.

Ödem: Hormonların etkisiyla vücutta su tutulması, gebelikte görülen ödemin nedenidir. Gebeliğin geç döneminde sadece bacaklarda ortaya çıkan ödem tedavi gerektirmez. Sabahları el, yüz ve bacaklarda meydana geliyorsa preeklampsi (gebelikte tansiyon yükselmesi) belirtisi  olabilir.

Ödem açısından uzun süre ayakta durulmamalıdır. Sıkı lastikli çorap ve iç çamaşırı giyilmemelidir. Bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlenilmelidir.

Kramplar: Kaslarda ani kasılmalar kramp denir. Bacaklara masaj yapılabilir. Bölgesel olarak kramp giren yerlere sıcak uygulanır. Uyanırken bacaklar aniden gerilmemelidir. Yürürken önce topukla yere basılması faydalıdır.

Memelerde hassasiyet: Kalın askılı, memeleri rahatsız etmeyecek malzemeden yapılmış sütyen kullanılması faydalıdır.

Kabızlık ve hemoroidler: Hormonal etki ile mide barsak hareketlerinin gebelikte yavaşlaması ve büyüyen uterusun rektum üzerine yaptığı bası sonucu kabızlık ve hemoroid gelişir.

Bol lifli beslenmek gerekir. Her gerektiğinde beklemeden tuvalete gidilmelidir.  Bol sıvı gıda alınmalıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru erik kompostoları faydalıdır.  Düzenli spor yapmak, haftada 3 gün yarım saat yürüyüş faydalıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Karaalp

Etiketler
Gebe
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Karaalp
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Karaalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube